Vijf inspirerende levenslessen... van planten!

7 augustus 2015
212

De natuur heeft eindeloos veel te bieden. We bewonderen haar complexe schoonheid, genieten van haar vruchten en waarderen haar rust. Maar ze inspireert ook tot zelfreflectie. Vijf inspirerende levenslessen die het plantenrijk ons leert:

1. Streef altijd naar groei

Het belangrijkste levensdoel van een plant? Groeien! Planten zullen nooit stoppen met groeien omdat ze er geen zin meer in hebben, omdat ze niet meer in zichzelf geloven of omdat ze het zo wel prima vinden. Waar mensen zich niet zelden laten tegenhouden door allerlei beperkende gedachten en omstandigheden, streven planten er zonder uitzondering naar om alles eruit te halen wat erin zit.

2.Richt je op die dingen die echt belangrijk zijn

Planten houden zich niet bezig met de andere planten en organismen om zich heen, om te zien wie er harder groeit of een mooiere kleur heeft. Een klaproos kijkt niet naar de zonnebloem naast zich om te denken, 'hij is veel groter dan ik'. Planten proberen het maximale te bereiken binnen hun eigen kracht, en richten zich daarbij niet tot anderen, maar tot datgene dat ze het hardste nodig hebben om te overleven: de zon, hun voornaamste bron van leven en energie.

3. Vraag niet meer van je omgeving dan nodig is

Planten leven in perfecte symbiose met hun omgeving: ze geven waar ze kunnen en ze nemen nooit meer dan ze nodig hebben. Planten zuiveren de lucht om zich heen, geven schaduw en beschutting en bieden voedsel voor allerlei organismen. Ze hebben aarde, water, lucht en zonlicht nodig om te groeien, maar zullen nooit meer water opnemen dan noodzakelijk is. En zo zou het voor mensen ook geen kwaad kunnen om zich af en toe af te vragen: 'heb ik dit echt nodig?'

Lees ook:  De natuur op een omgehakte boomstronk

4. Maak er het beste van binnen de omstandigheden die je gegeven zijn

De weersomstandigheden en de natuurlijke cyclus van de seizoenen hebben grote invloed op veel mensen. Wat een vies weer! Was het maar weer zomer! Pfff wat een hitte! Planten leven in symbiose met de natuurlijke omstandigheden waarin ze verkeren. In de winter zijn ze zuinig op hun voorraden, in de lente profiteren ze optimaal van de nieuwe voedingsbronnen en in de zomer bouwen ze hun reserves alweer op voor de winter.
Is hun zaadje geplant op een minder zonnige plek? Ze proberen te groeien tot ze het zonlicht kunnen opvangen. Staan ze in een voedingsarme grond? Ze ontwikkelen langere wortels, om het diepere grondwater te bereiken. De omstandigheden zijn niet altijd ideaal, maar met een flinke dosis wilskracht en optimisme kom je een heel eind.

5. Laat je zien!

De laatste en misschien wel de belangrijkste: planten zijn niet bang om zich te laten zien. Om de soort in stand te houden groeien en bloeien ze zoveel ze kunnen. Zo hoog mogelijk, zo lang mogelijk, zo fel mogelijk! Wees trots en laat zien waar je voor staat, ongeacht wat anderen vinden en denken.
 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings