Vier de lente op kunstzinnig Walcheren

12 maart 2015
150

Het bijzondere licht, de aanblik van de golvende zee, geflankeerd door standvastige palenrijen en de vele pittoreske dorpjes van Zeeland hebben reeds menig kunstenaar geïnspireerd. De start van het lenteweer haalt iedereen uit de winterslaap, een goed moment om inspiratie op te doen op het mooie en kunstzinnige Walcheren middels een weekendje kunst snuiven. 

Kunstpicknickplekken per fiets

walcheren kunstpicknickroute
Beelden: Ido Matthijse
Op dit Zeeuwse eiland zijn diverse kunstpicknickplekken te vinden, verbonden door een mooie fietsroute. Deze tocht leidt u dwars door leuke dorpjes, natuurgebieden en het boerenland. De industriële kunstwerken alias picknickplaatsen op de route lijken een vreemde eend in de bijt. Dat is ook de bedoeling: net als de bezoekers van Walcheren zijn ze 'een vreemdeling' in hun omgeving. Vreemdelingen ervaren de omgeving anders dan bewoners. Die ervaring delen ze weer met de bewoners en zo is de cirkel rond.  Al naar gelang u fietszin heeft kunt u een route van 26, 32 of 55 km uitstippelen, versnaperingen voor de diverse pauzes kunt u halen bij de boerencampings en restaurants die u onderweg treft.

In de schoenen van Mondriaan

walcheren mondriaan alles
Bovenstaande fietsroute leidt u ook naar Domburg, de plek waar vele kunstenaars waaronder Piet Mondriaan veelvuldig verbleven, aangetrokken door het Zeeuwse licht, de grillige lijnen van de duinen en de zee die elk uur van gedaante kan veranderen. Deze wandelroute leidt u langs de huizen waar zij woonden en werkten, en de gebouwen waar zij elkaar ontmoetten. In het Marie Tak van Poortvliet museum kunt u werken van o.a. Piet Mondriaan, Jan Toorop en Jacoba Heemskercken bezichtigen in de vaste collectie. Voor wie zich ook wil laten inspireren door het heden richt het museum tweemaal per jaar een expositie in van hedendaagse kunst.

Lees ook:  Schoenen uit! Vier blotevoetenpaden om deze zomer te ontdekken

Uitwaaien bij schilderachtige vergezichten

walcheren strand
Om het Zeeuwse licht in haar volle glorie te aanschouwen gaat u naar het strand, vanuit Domburg wandelt u hier in een paar minuten heen (haal een ijsje bij Pizzeria Milano!). Het golvende duinpad met knerpende schelpen tussen Domburg en Oostkapelle is ook een mooie, stevige wandeling wanneer de wind op het strand te sterk is. Vrouwenpolder kent daarnaast hele uitgestrekte stranden, zonder de ritmische afbakening van de paalhoofden. In Westkapelle staat een van de mooiste strandtenten: bij goed weer kunt u op het hoge dakterras genieten van 360 graden uitzicht en zonnestralen!

Inspiratie voor de maag

walcheren eten
Van zoveel kunst en zeelucht krijgt een mens trek, gelukkig is Walcheren ook op culinair vlak zeer inspirerend.. In Domburg vindt u bijvoorbeeld de Bier en Melksalon met kaas, brood, fruit, jam van lokale ondernemers. Ook maken ze heerlijke taart! In Veere is d'Ouwe Werf een mooie klassieker: vanaf het terras kunt u het reilen en zeilen in de jachthaven rustig gadeslaan onder het genot van een dampende pan mosselen. Zoekt u ook nog iets om mee naar huis te nemen, fiets of rijd dan even langs Poppendamme (bij Grijpskerke), hier staat een levendige imkerij. Geniet van - hoe kan het ook anders - een bolletje honingijs, of ga u te buiten aan de verschillende potten honing die de vele bijen hier produceren. Wanneer u over de eilanden terug rijdt, passeert u het deltapark Neeltje Jans. Sinds kort zit hier een goed visrestaurant waar alles van oesters tot boterzachte scholletjes zeevers op uw bord belandt.

Slapen op het strand of tussen de schilderijen

walcheren slapen
Voor een volledige Zeeuwse beleving kunt u blijven slapen in een van deze mooie strandhuisjes aan de voet van de duinen. Veelal van alle gemakken voorzien, compleet met eigen badkamer binnenshuis (voor de doorbijters onder u: een frisse duik in de kalme ochtendzee is ook een heerlijke start van de dag..). Zoekt u wat meer comfort en kunstzinnige inspiratie bij het slapengaan, neem dan uw intrek in het Kloetings Tuincafé in Goes: het voormalig atelier van de - wijlen - kunstschilder Gerard Menken. Hier slaapt u tussen zijn schilderijen en maakt zijn vrouw voor u in de ochtend een heerlijk vers ontbijt in de groene, stille tuin.
Uitgebreide informatie over musea, de vele kunstroutes die Walcheren rijk is, wandeltochten en bijzondere overnachtingen vindt u op de website van de VVV Zeeland.
[hr]
Meer inspiratie? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail en ontvang de beste artikelen in uw mailbox:
[mc4wp_form id="15395"]

Lees ook:  11 inspirerende quotes van mensen die reizen tot kunst hebben verheven

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Hierom is opruimen super belangrijk!

Alles wat je moet weten over pyriet

Creëer meer daglicht in donkere ruimtes

De spirituele betekenis van een vlinder

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings