Video | Waar komt inspiratie vandaan?

1582 VIEWS
Video | Waar komt inspiratie vandaan?

Ons brein is een curieus fenomeen. Heb je er weleens over nagedacht hoe het op een bepaald idee komt? Hoe inspiratie ontstaat? Het gebeurt natuurlijk allemaal in ons hoofd, maar waar komt het vandaan? Dat is een vraag die filmmaker Andrew Norton zichzelf ook stelde. Hij maakte er een korte film over: Where do ideas come from? 

Hoe anderen inspiratie ervaren

Andrew Norton bezocht voor zijn film meerdere mensen en vroeg hen naar hun gedachten achter inspiratie. Hoe werkt het voor hen? Wat betekent inspiratie? Waar vinden ze het? Het is interessant om te horen hoe iedereen het krijgen van ideeën op een hele andere manier ervaart. Een paar interessante quotes uit de film op een rij:

David Lynch (filmregisseur):

Ik krijg ideeën in fragmenten gepresenteerd. Zoals een puzzel, waarbij een puzzelstukje één voor één wordt omgedraaid.

 

Ook voor de Amerikaanse presentatrices Tracy Clayton en Heben Nigatu is de oorsprong van hun inspiratie bijna visueel:

Ik zie mijn brein als een landschap vol met spulletjes. Zolang het mijn aandacht niet trekt, zal ik er nooit een goed idee achter zien. Ik kan brainstormen, een kader schetsen en de kamer opruimen, maar ik zal moeten wachten tot het idee zijn intrede maakt in de ruimte.

Ideeën staan volgens Ray Barbee (Professioneel skateboarder) niet op zichzelf. Iedereen bouwt, bewust en onbewust, voort op ideeën van een ander:

Al mijn ideeën zijn voortgekomen door wat ik anderen voor mij heb zien doen, maar ik denk wel dat originaliteit ontstaat uit het kopiëren van anderen. Je kunt iemand namelijk nooit exact kopiëren en daardoor ga je ergens toch je eigen draai aangeven. Het is net zoals je vingerafdruk. We hebben er allemaal een, maar ze zijn nooit exact hetzelfde.

En het is ook leuk te horen hoe kinderen het ervaren:

Inspiratie is iets waar je niet vanaf kunt komen. Het is zoals het onkruid dat blijft groeien tussen de stoeptegels. Je kan altijd wel iets vinden om door geïnspireerd te worden, zelfs uit de kleinste dingen.

Hoewel inspiratie overduidelijk voor iedereen anders werkt, staat één ding buiten kijf: het komt niet vanzelf. Je moet dingen zien, ruiken, horen, voelen. Je brein blijven prikkelen. Naar buiten gaan!

Lees ook:  Het Guggenheim Musem zet 200 kunstboeken online, gratis!

Bekijk de korte film hieronder voor stof tot nadenken en een dosis inspiratie. En ga eens na: waar haal jij je ideeën vandaan?

Lees ook: 7 tips om de innerlijke kunstenaar in je wakker te schudden.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt
4 creatieve manieren om meer planten in huis te halen
Bijzondere bloementaarten die je ook gewoon kunt eten
Oude postzegels vormen de basis voor sprookjesachtige prenten