Dit filmpje laat zien hoe onlosmakelijk we zijn verbonden met muziek

1 juli 2016
106

Andante is een project waarbij geprojecteerde animaties de piano bespelen door erover heen te lopen. Het is ontwikkeld door MIT’s Tangible Media Group onder leiding van professor Hiroshi Ishii met de bedoeling te verkennen hoe muziek ingeworteld zit in ons lichaam, waarvan lopen een van de meest fundamentele menselijke ritmes is. Dit basisritme coördineert de flow van de muziek en de manier waarop het lichaam hierop meebeweegt. Een muzikant moet dit basisritme eerst kunnen begrijpen voordat hij het om kan zetten in lichaamsbewegingen die een muzikaal meesterwerk teweeg kunnen brengen.

Muziek is geluid in beweging - John de Lancie

In hun onderzoek leggen ze uit dat mensen als ze muziek luisteren vanzelf meebewegen op het basisritme door heen en weer te wiegen of met hun voeten te tikken. “Maar als men muziek leert spelen, wordt dit basisritme vaak aan de kant geschoven. Omdat ze het zo graag goed willen doen, focussen de leerlingen teveel op het spelen van de juiste noten in de goede volgorde dat ze daarbij de lijn die de noten bij elkaar houd uit het zicht verliezen.” En dat is waar Andante ons aan herinnert. De felgekleurde projecties van mensen en dieren lijken al lopend de toetsen van de piano te bespelen en beelden zo het basisritme van muziek uit die inherent in ons allen aanwezig is.

Bekijk het vrolijk geanimeerde project in deze video:

 

 

Lees ook:  Synesthesie: als de kleuren dansen op de muziek die je hoort

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Hoe creëer je meer vrijheid door online te werken?

Iemand verrassen met een boeketje bloemen door de brievenbus!

Het effect van de natuur op de mens

Hoe kun je optimaal genieten van je tuin?

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings