Video | De fascinerende belevingswereld van insecten

28 augustus 2016
323

Ieder organisme heeft zijn eigen belevingswereld. Dat was tenminste de veronderstelling van de Estse bioloog Jakob von Uexküll. Elk dier, inclusief de mens, heeft volgens hem een andere perceptie van tijd en ruimte, wat geen gek idee is als je je bedenkt dat verschillende dieren vaak gebruik maken van verschillende zintuiglijke waarnemingen, zoals bijvoorbeeld echolocatie bij de vleermuis. Dit betekent dat onze zintuiglijke waarneming dus niet de enige werkelijkheid is. Deze theorie van Jakob von Uexküll wordt Umwelt (Duits voor milieu) genoemd. En op basis hiervan heeft de Japanse video-ontwerper Yoshiyuki Katayama een gelijknamige korte film gemaakt.

De korte film 'Umwelt'

De prachtige korte film van Katayama laat zien hoe insecten over bloemen heen kruipen terwijl deze versneld tot bloei komt. Hiermee beeldt de maker perfect uit dat het insect wellicht een totaal andere perceptie dan ons heeft van de snelheid waarmee bloemen bloeien en weer verwelken. Veel kijkers vragen zich af hoe Katayama dit gefilmd heeft omdat het er ontzettend realistisch uitziet, maar de video-ontwerper heeft hierover nog niets losgelaten. Hoewel het voor de hand lijkt te liggen dat er gebruik gemaakt is van verschillende video lagen waarbij de bloem versneld is (time lapse) en het insect zijn normale tempo aanhoudt (real time), is het samenvoegen van twee bewegende video lagen een enorm lastige en tijdrovende klus. Katayama heeft dan ogenschijnlijk geen enkel foutje in de bewerking gemaakt. Hoe hij het ook gedaan heeft, de video en de achterliggende gedachte zijn fascinerend.

 

 

Via: Colossal

Lees ook:  Hoe vrouwen al 100 jaar fit blijven

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings