Viburnum - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
191
viburnum

De Viburnum is een kleine boom of heester en komt uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. De bloem wordt ook wel "sneeuwbal" genoemd vanwege haar ronde vorm. Er zijn in totaal meer dan 230 verschillende soorten, waardoor het nog een flinke opgave is om daar een uit te moeten kiezen. Zo heb je ze bijvoorbeeld in zachtroze of wit. De Viburnum heeft groene blaadjes, die zoet ruiken en bessen waar vogels dol op zijn. De Viburnum is een populaire plant die je veel bij mensen in de voortuin ziet staan en is van januari tot en met juni verkrijgbaar, waardoor je er lang van kan genieten.

Verschillende soorten Viburnum

  • Viburnum tinus

De Viburnum tinus is een van de populaire soorten. Dit soort blijft groen en bloeit in het voorjaar en in het najaar, waardoor je er lang plezier van hebt. Als de plant is uitgebloeid dan krijgt de Viburnum tinus donkerblauwe bessen. Deze plant bloeit in de maanden maart tot en met mei en in oktober en november nog een keer. Als de winter niet heel streng geweest is dan begint hij zelfs al te bloeien in februari. De bloem is wit van kleur en een volwassen plant kan tot 250 centimeter groot worden. Als je ze plant dan kan je het beste 4 planten per vierkante meter neerzetten, zodat hij optimaal groeit. Verder heeft de Viburnum tinus behoefte aan een plek waar zowel zon als schaduw te vinden is en waar hij beschut staat tegen koude oostenwind.

viburnum

Afbeelding door seasons.nl

  • Viburnum opulus

De Viburnum opulus, oftewel de Gelderse roos, heeft in tegenstelling tot de Viburnum tinus geen bollen, maar schermen als bloemen. De bloemschermen zijn wit van kleur. Je kan deze plant zowel los planten of er een losgroeiende haag van maken. Deze plant groeit wel een stuk minder lang, namelijk alleen in de maanden april en mei. Ze krijgen helder rode bessen en een volwassen plant kan tot 300 centimeter lang worden. Geef ook deze plant een plekje in de tuin dat half in de schaduw en half in de zon staat om de Viburnum opulus optimaal te laten groeien en bloeien. Het is voor deze plant niet noodzakelijk om hem te snoeien, maar het is wel een optie als je de plant compact wil houden.

  • Viburnum davidii

De Viburnum davidii is een bodembedekker en is dus ideaal om onkruid in de tuin te voorkomen. Als deze plant is uitgegroeid dan is er geen ruimte voor onkruid om te groeien en blijft je tuin dus onkruidvrij op deze plekken. Het blad aan deze plant is groot en donkergroen van kleur en de bloemen zijn roze en wit. Het is een sneeuwbal met ronde bloemen en de bessen worden donkerblauw van kleur. De Viburnum davidii bloeit in de maanden mei en juni en wordt ongeveer 50 centimeter groot. Je kan het beste drie van deze planten per vierkante meter of per strekkende meter planten voor een optimaal resultaat. Het planten van deze bodembedekkers kan eigenlijk op alle plekken. Hij kan in de zon, in de schaduw of in half schaduw geplant worden.

Lees ook:  De leukste pluktuinen van Nederland

Meer artikels over planten lezen? Bekijk ons artikel over de Rhododendron eens! Ken je iemand die dol is op bloemen? Verras eens iemand met een boeketje bloemen door de brievenbus!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Iemand verrassen met een boeketje bloemen door de brievenbus!

Het effect van de natuur op de mens

Hoe kun je optimaal genieten van je tuin?

De 5 leukste bed and breakfast accommodaties in de natuur

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings