Viburnum - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
1023
viburnum

De Viburnum is een kleine boom of heester en komt uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. De bloem wordt ook wel "sneeuwbal" genoemd vanwege haar ronde vorm. Er zijn in totaal meer dan 230 verschillende soorten, waardoor het nog een flinke opgave is om daar een uit te moeten kiezen. Zo heb je ze bijvoorbeeld in zachtroze of wit. De Viburnum heeft groene blaadjes, die zoet ruiken en bessen waar vogels dol op zijn. De Viburnum is een populaire plant die je veel bij mensen in de voortuin ziet staan en is van januari tot en met juni verkrijgbaar, waardoor je er lang van kan genieten.

Verschillende soorten Viburnum

  • Viburnum tinus

De Viburnum tinus is een van de populaire soorten. Dit soort blijft groen en bloeit in het voorjaar en in het najaar, waardoor je er lang plezier van hebt. Als de plant is uitgebloeid dan krijgt de Viburnum tinus donkerblauwe bessen. Deze plant bloeit in de maanden maart tot en met mei en in oktober en november nog een keer. Als de winter niet heel streng geweest is dan begint hij zelfs al te bloeien in februari. De bloem is wit van kleur en een volwassen plant kan tot 250 centimeter groot worden. Als je ze plant dan kan je het beste 4 planten per vierkante meter neerzetten, zodat hij optimaal groeit. Verder heeft de Viburnum tinus behoefte aan een plek waar zowel zon als schaduw te vinden is en waar hij beschut staat tegen koude oostenwind.

viburnum

Afbeelding door seasons.nl

  • Viburnum opulus

De Viburnum opulus, oftewel de Gelderse roos, heeft in tegenstelling tot de Viburnum tinus geen bollen, maar schermen als bloemen. De bloemschermen zijn wit van kleur. Je kan deze plant zowel los planten of er een losgroeiende haag van maken. Deze plant groeit wel een stuk minder lang, namelijk alleen in de maanden april en mei. Ze krijgen helder rode bessen en een volwassen plant kan tot 300 centimeter lang worden. Geef ook deze plant een plekje in de tuin dat half in de schaduw en half in de zon staat om de Viburnum opulus optimaal te laten groeien en bloeien. Het is voor deze plant niet noodzakelijk om hem te snoeien, maar het is wel een optie als je de plant compact wil houden.

  • Viburnum davidii

De Viburnum davidii is een bodembedekker en is dus ideaal om onkruid in de tuin te voorkomen. Als deze plant is uitgegroeid dan is er geen ruimte voor onkruid om te groeien en blijft je tuin dus onkruidvrij op deze plekken. Het blad aan deze plant is groot en donkergroen van kleur en de bloemen zijn roze en wit. Het is een sneeuwbal met ronde bloemen en de bessen worden donkerblauw van kleur. De Viburnum davidii bloeit in de maanden mei en juni en wordt ongeveer 50 centimeter groot. Je kan het beste drie van deze planten per vierkante meter of per strekkende meter planten voor een optimaal resultaat. Het planten van deze bodembedekkers kan eigenlijk op alle plekken. Hij kan in de zon, in de schaduw of in half schaduw geplant worden.

Lees ook:  Kunstenares maakt levensgrote installaties van geborduurde bloemen

Meer artikels over planten lezen? Bekijk ons artikel over de Rhododendron eens! Ken je iemand die dol is op bloemen? Verras eens iemand met een boeketje bloemen door de brievenbus!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down