Grootste verzameling afval krijgt tweede leven als kleurrijke straatkunst

2211 VIEWS
Grootste verzameling afval krijgt tweede leven als kleurrijke straatkunst

Twee keer eerder schreven we al over Artur Bordalo, de man die onophoudelijk nieuw leven weet te blazen in weggegooide voorwerpen. Zo lieten we in dit artikel zien dat deze Portugese kunstenaar met zijn levensgrote driedimensionale sculpturen ons bewust probeert te maken van de hoeveelheid afval die wij gezamenlijk produceren. 

Grootste verzameling kleurrijk afval

Artur heeft nu de deuren geopend van zijn meest omvangrijke verzameling straatkunst tot op heden. Een leegstaand warenhuis is omgetoverd tot solovoorstelling van zijn kleurrijke dier sculpturen volledig gemaakt uit materiaal wat inmiddels zijn handelsmerk is geworden: afval. De titel van zijn soloshow: Attero, wat Latijns is voor verspilling.

“Afval” is een abstracte definitie. Wat door de één weggegooid wordt is voor de ander van onschatbare waarde. Ik creëer, verzamel, hergebruik en ontwikkel nieuwe ideeën met materialen die door de maatschappij afgedankt zijn

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Bordalo - uitgelicht 2

Een duidelijke boodschap

Voor de tientallen kleurrijke sculpturen gebruikte Artur lokaal geproduceerd afval zoals plastic, bouwmaterialen, auto onderdelen en ander rondslingerend straatvuil. De keuze voor dieren als onderwerp van zijn sculptuurkunst is ook niet zonder reden, hij biedt hiermee een stem aan hen die het meest kwetsbaar zijn voor de effecten van onze huidige wegwerpeconomie. Bekijk zijn Instagram en Facebook voor al zijn kleurrijke werk.

Beschadigde bumpers, verbrande autobanden en blikjes zijn slechts een aantal van de voorwerpen die je herkent in de details van Arturs werk

Bordalo - 1

Bordalo - 1a

Bordalo - 2

BOrdalo - 3

Bordalo - 4

Bordalo - 10

Bordalo - 12

Bordalo - 11

Bordalo - uitgelicht

Bordalo - uitgelicht 2

Naast zijn welbekende levensgrote sculpturen heeft Artur voor Attero ook subtieler werk geëxposeerd

Bordalo - 8

Bordalo - 5

Bordalo - 6

Bordalo - 7

Ook deze kunstenaar wil met zijn werk een langere levensduur geven aan afgedankt materiaal. Oud zilverwerk krijgt een tweede leven in de vorm van prachtige vogelsculpturen. Heel bijzonder hoe je de restanten van antiek bestek terugziet in de ogen, staart en veren van vogels die zo lijken weg te kunnen vliegen.

Lees ook:  Poëtisch kameraadschap tussen kinderen en wilde dieren | Deel 2

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Op flats in Goes staan gigantische duiven geschilderd zoals je ze nog nooit eerder zag
Adembenemende kleikunst met ongekende precisie
Wandelen door een zee van kleur op deze bijzondere straatkunst
De lokale natuur als inspiratiebron voor deze levensgrote muurschilderingen