Architect bouwt verticale bossen in Nederlandse steden

18 april 2018
347

Als het aan de Italiaanse architect Stefano Boeri ligt wordt de stad weer groen, ook in Nederland! Eindhoven en Utrecht worden de eerste trotse eigenaren van zijn zogeheten jungle flats: woontorens vol bomen en planten. De flats absorberen CO2 en bieden een huis aan vogels en insecten. Goed voor de luchtkwaliteit én de lokale biodiversiteit! 

De visie van de architect

Boeri's hoop is dat groene gebouwen de standaard worden, en dat woningen en ondernemingen van alle prijsklassen in deze gebouwen terecht kunnen.  Hij wil geen eliteprojecten neerzetten en wil ook vooral geen octrooi op zijn ontwerpen. Hij wil nagedaan worden! Het CO2 absorberend vermogen van één jungle flat staat gelijk aan ongeveer 38 vluchten van Schiphol naar Parijs. Bedenk daarom maar eens wat er met de luchtkwaliteit gebeurt als meer mensen er voor kiezen zo te bouwen! Een ontzettend mooie gedachte van deze architect.

De plannen voor Utrecht

Naast het Centraal Station moet het gebeuren. Het Wunderwoods project in Utrecht gaat in 2019 van start en de bouwtekeningen zijn alvast erg indrukwekkend. De toren wordt beplant met honderden bomen en duizenden struiken en heesters, die professioneel zullen worden onderhouden. Ook komt er op een tussenverdieping een park. Bij de beplanting van de toren worden alleen inheemse plantsoorten gebruikt, die dus van nature al voorkomen in de regio. Een verlenging van de lokale natuur in de stad!

(tekst gaat verder onder de foto's)Stefano Boeri verticale bossen 1

Stefano Boeri verticale bossen 2

Stefano Boeri verticale bossen 3

Eindhoven is er al druk mee bezig

De jungle flat in Eindhoven is al in aanbouw! Met Trudo Vertical Forest is er een prachtige samenwerking ontstaan tussen Boeri en woningbouwvereniging Sint-Trudo. Deze woontoren zal volledig bestaan uit sociaal huur woningen, voor jonge mensen met een laag inkomen. Boeri vertelt ons:

De woontoren in Eindhoven bevestigt dat het mogelijk is de enorme uitdagingen van klimaatverandering en die van huizentekorten te combineren.

In het Trudo Vertical Forest worden maar liefst 125 woningen gerealiseerd. Ook hier wordt nauw samengewerkt met lokale hoveniers en kwekerijen, waar de landbouwdeskundigen van Studio Laura Gatti hun inheemse plantensoorten bestelden.

Lees ook:  Dit romantische kerkje wordt gevormd door bladeren en bomen

(tekst gaat verder onder de foto)Stefano Boeri verticale bossen 5

Milaan laat zien waar we naar uit kunnen kijken

In Milaan is de jungle flat al een feit, genaamd Vertical Forest. Een werkelijk prachtig resultaat! Het project werd afgerond in 2014 en is enorm enthousiast ontvangen. De luchtkwaliteit is waarneembaar verbeterd rondom de toren, en ook de hoop op een toename in de biodiversiteit is werkelijkheid geworden. Er zijn in de Vertical Forest al vogelsoorten gezien die al jaren niet meer in Milaan voorkwamen, maar nu weer een thuis in de stad hebben gevonden. Daarnaast is het op de flat een komen en gaan van vlinders en insecten.

(tekst gaat verder onder de foto's)Stefano Boeri verticale bossen 14

Stefano Boeri verticale bossen 4

Stefano Boeri verticale bossen 11

Stefano Boeri verticale bossen 12

Stefano Boeri verticale bossen 13

Stefano Boeri heeft nog veel meer projecten voor ons in petto. Neem daarom ook zeker eens een kijkje op zijn website. Geïnteresseerd geraakt in andere manieren van groen bouwen? Bekijk ook eens dit volledig zelfvoorzienende dorp

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings