Verslaving herkennen? Dit zijn de kenmerken

2 juni 2022
125
verslaving

Het kan voorkomen dat iemand in jouw directe omgeving kampt met een verslaving, of dat je aan jezelf merkt dat de afhankelijkheid van een middel steeds groter wordt. Maar wanneer is iemand nu verlsaafd en wat zijn hierbij belangrijk kenmerken die aantonen dat er daadwerkelijk een verslaving vastgesteld kan worden. In dit artikel lees je welke kenmerken dit zijn en wat je voor een persoon, of jezelf, kan betekenen om dit probleem op te lossen. 

Belangrijkste kenmerken verslaving

De belangrijkste kenmerken die aantonen of een persoon kampt met een verslaving, zijn te herkennen aan de volgende situaties:

  • Een persoon gebruikt vaker en grotere hoeveelheden dan hij/ zij in eerste instantie van plan was.
  • Er zijn meerdere mislukte pogingen ondergaan om te minder of stoppen.
  • Een sterk verlangen om te gebruiken is continu aanwezig.
  • Gebruik heeft negatieve effecten op het werk, school of in de thuissituatie. Daarnaast is de kans groot dat hobby's, sociale activiteiten of werk sterk is verminderd.
  • Ondanks de negatieve effecten op sociaal gebied, blijft de gebruiker gebruiken.
  • De gebruiker zet zichzelf op de tweede plek, gebruik gaat door ondanks dat de gebruiker in gevaar komt.
  • De gebruiker heeft grotere hoeveelheden nodig om het effect te kunnen voelen. 
  • De gebruiker ervaart onthoudingsverschijnselen, die minder worden wanneer de gebruiker gebruikt.

Elk middel heeft weer verschillende soorten onthoudingsverschijnselen. Wanneer een persoon verslaafd is aan alcohol is het daarom verstandig om naar een afkickkliniek alcohol te gaan, om daar aan het probleem te werken.

verslaving

Afkickkliniek

Als een persoon aankomt in een verslavingskliniek, wordt er middels een intake achterhaald wat het probleem is. Hieruit wordt een plan gevormd, die zowel de duur als de behandeling bepaald. De periode van behandeling is voor iedereen verschillend. Dit kan verschillen van een paar weken tot een paar maanden. 

Lees ook:  Is culturele diversiteit op de werkvloer belangrijk?

In de kliniek wordt je geholpen tijdens het detoxen, door middel van een goede dag- en nachtritme, gezonde voeding en goede zelfverzorging. Daarnaast volgt een intensief proces, waarbij het aan de cliënt is of familie of vrienden betrokken mogen worden tijdens het proces. Op deze manier stimuleert de kliniek de cliënt om te stoppen met het middel en zorgt het ervoor dat de cliënt in de toekomst geen terugval krijgt. 

Een verslaving is een ziekte die niet alleen de persoon in kwestie raakt, het brengt ook negatieve gevolgen voor de directe omgeving van de verslaafde. Het is daarom belangrijk om een verslaving te herkennen en het probleem aan te pakken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings