Verslaving herkennen? Dit zijn de kenmerken

2 juni 2022
15
verslaving

Het kan voorkomen dat iemand in jouw directe omgeving kampt met een verslaving, of dat je aan jezelf merkt dat de afhankelijkheid van een middel steeds groter wordt. Maar wanneer is iemand nu verlsaafd en wat zijn hierbij belangrijk kenmerken die aantonen dat er daadwerkelijk een verslaving vastgesteld kan worden. In dit artikel lees je welke kenmerken dit zijn en wat je voor een persoon, of jezelf, kan betekenen om dit probleem op te lossen. 

Belangrijkste kenmerken verslaving

De belangrijkste kenmerken die aantonen of een persoon kampt met een verslaving, zijn te herkennen aan de volgende situaties:

  • Een persoon gebruikt vaker en grotere hoeveelheden dan hij/ zij in eerste instantie van plan was.
  • Er zijn meerdere mislukte pogingen ondergaan om te minder of stoppen.
  • Een sterk verlangen om te gebruiken is continu aanwezig.
  • Gebruik heeft negatieve effecten op het werk, school of in de thuissituatie. Daarnaast is de kans groot dat hobby's, sociale activiteiten of werk sterk is verminderd.
  • Ondanks de negatieve effecten op sociaal gebied, blijft de gebruiker gebruiken.
  • De gebruiker zet zichzelf op de tweede plek, gebruik gaat door ondanks dat de gebruiker in gevaar komt.
  • De gebruiker heeft grotere hoeveelheden nodig om het effect te kunnen voelen. 
  • De gebruiker ervaart onthoudingsverschijnselen, die minder worden wanneer de gebruiker gebruikt.

Elk middel heeft weer verschillende soorten onthoudingsverschijnselen. Wanneer een persoon verslaafd is aan alcohol is het daarom verstandig om naar een afkickkliniek alcohol te gaan, om daar aan het probleem te werken.

verslaving

Afkickkliniek

Als een persoon aankomt in een verslavingskliniek, wordt er middels een intake achterhaald wat het probleem is. Hieruit wordt een plan gevormd, die zowel de duur als de behandeling bepaald. De periode van behandeling is voor iedereen verschillend. Dit kan verschillen van een paar weken tot een paar maanden. 

Lees ook:  Je verwacht het niet: een boeddhistisch klooster tussen de Friese koeien!

In de kliniek wordt je geholpen tijdens het detoxen, door middel van een goede dag- en nachtritme, gezonde voeding en goede zelfverzorging. Daarnaast volgt een intensief proces, waarbij het aan de cliënt is of familie of vrienden betrokken mogen worden tijdens het proces. Op deze manier stimuleert de kliniek de cliënt om te stoppen met het middel en zorgt het ervoor dat de cliënt in de toekomst geen terugval krijgt. 

Een verslaving is een ziekte die niet alleen de persoon in kwestie raakt, het brengt ook negatieve gevolgen voor de directe omgeving van de verslaafde. Het is daarom belangrijk om een verslaving te herkennen en het probleem aan te pakken.

Over de auteur

WebWings

Recente berichten

Tips voor een duurzaam leven

Tips voor een betere nachtrust

De voordelen van 3 essentiële oliën

Een gezond lichaam krijgen en behouden doe je zo!

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings