Nieuwe wereld: kunst gemaakt met een 3D printer

1707 VIEWS
Nieuwe wereld: kunst gemaakt met een 3D printer

Het werk van een kunstenaar is een intuïtief proces, handmatig, ambachtelijk, bijna magisch: in vloeiende stappen verschijnt het kunstwerk langzaam onder zijn of haar handen. Heel lang is er niets, en opeens is er… iets. Een mooi romantisch plaatje, maar in werkelijkheid kan het ook anders gaan. Ten eerste is creëren soms ook hard werk: uren in het atelier, zwoegen op dat ene detail of juist die grote lijn die niet klopt, die anders moet. Ten tweede zijn er ook kunstenaars die anders te werk gaan. Een nieuwe generatie creatievelingen vindt hun inspiratie in de 3D printer. Klinisch? Integendeel. Met een sterk gevoel voor esthetiek ontwikkelen deze printkunstenaars het ene verfijnde werk na het andere.

Zo is er Jonathan Brand, die slangetje voor slangetje, stukje voor stukje deze Honda CB500 motor printte en assembleerde, helemaal van biologisch afbreekbaar plastic gemaakt uit mais.

3D kunst 3D printer kunst 3D printer kunst

Kunstenaar Shane Hope gebruikt een combinatie van 3D geprinte materialen en ‘ouderwetse’ schilderkunst. Eerst print hij koraalachtige vormen, waarna hij ze op zijn canvas plakt en laat versmelten met zijn acrylverf.

3D printer kunst 3D printer kunst 3D printer kunst

Nederlandse kunstenaar Eric Klarenbeek experimenteert met het printen van levende objecten. In een mengsel van tot poeder vermalen stro en water fungeert mycelium als bindmiddel. Zodra het object geprint is begint de schimmel te groeien en vormt zich een structuur die niet alleen heel lichtgewicht is, maar waarop ook nog een prachtige paddenstoelen groeien!

Lees ook:  Sprookjesachtige lijntekeningen

3D printer kunst 3D printer kunst

En ten slotte een spannend nieuw instrument voor de volgende printkunstenaar: deze LIX pen maakt het mogelijk om 3D-tekeningen te maken. Dus om letterlijk te tekenen in de lucht!

3D printer kunst 3D printer kunst

3D printer kunst


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars