Nieuwe wereld: kunst gemaakt met een 3D printer

3486 VIEWS
Nieuwe wereld: kunst gemaakt met een 3D printer

Het werk van een kunstenaar is een intuïtief proces, handmatig, ambachtelijk, bijna magisch: in vloeiende stappen verschijnt het kunstwerk langzaam onder zijn of haar handen. Heel lang is er niets, en opeens is er… iets. Een mooi romantisch plaatje, maar in werkelijkheid kan het ook anders gaan. Ten eerste is creëren soms ook hard werk: uren in het atelier, zwoegen op dat ene detail of juist die grote lijn die niet klopt, die anders moet. Ten tweede zijn er ook kunstenaars die anders te werk gaan. Een nieuwe generatie creatievelingen vindt hun inspiratie in de 3D printer. Klinisch? Integendeel. Met een sterk gevoel voor esthetiek ontwikkelen deze printkunstenaars het ene verfijnde werk na het andere.

Zo is er Jonathan Brand, die slangetje voor slangetje, stukje voor stukje deze Honda CB500 motor printte en assembleerde, helemaal van biologisch afbreekbaar plastic gemaakt uit mais.

3D kunst 3D printer kunst 3D printer kunst

Kunstenaar Shane Hope gebruikt een combinatie van 3D geprinte materialen en ‘ouderwetse’ schilderkunst. Eerst print hij koraalachtige vormen, waarna hij ze op zijn canvas plakt en laat versmelten met zijn acrylverf.

3D printer kunst 3D printer kunst 3D printer kunst

Nederlandse kunstenaar Eric Klarenbeek experimenteert met het printen van levende objecten. In een mengsel van tot poeder vermalen stro en water fungeert mycelium als bindmiddel. Zodra het object geprint is begint de schimmel te groeien en vormt zich een structuur die niet alleen heel lichtgewicht is, maar waarop ook nog een prachtige paddenstoelen groeien!

Lees ook:  Kunstenaar maakt aandoenlijke serie van stenen voetafdrukken

3D printer kunst 3D printer kunst

En ten slotte een spannend nieuw instrument voor de volgende printkunstenaar: deze LIX pen maakt het mogelijk om 3D-tekeningen te maken. Dus om letterlijk te tekenen in de lucht!

3D printer kunst 3D printer kunst

3D printer kunst


MEER INSPIRATIE

Het Noord-Brabantse museum
Bijzondere glaskunst
Muurschilderingen door Adele Renault
Kunstenaar Elyse Dodge ziet bergen anders