Verlichting: kies je voor blikvangers of efficiëntie?

11 oktober 2020
291

De verlichting van onze woningen is nogal eens een ondergeschoven kindje, de sluitpost als het ware. Want waar we uren, dagen, maanden met de inrichting bezig kunnen zijn, is de verlichting iets dat we er vaak als laatste nog een beetje bij doen. We weten eigenlijk niet zo goed waar we op moeten letten, en al helemaal niet wat we nu precies belangrijk vinden. Kiezen we voor lampen die ook een echte blikvanger zijn in het interieur, of kiezen we voor een bepaalde ruimte eerder lampen die volledig opgaan in hun omgeving?

Wil je ze zien of niet?

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen bij het vaststellen van de juiste verlichting voor een ruimte, is of je de lampen wilt zien of niet. Wil je dat de lampen zelf onderdeel zijn van je interieur, en echte blikvanger zijn? Of wil je vooral profijt hebben van wat lampen doen, licht verspreiden door een ruimte, maar hoeven de lampen daarbij zelf niet bepaald op te vallen?

Welke optie je kiest hangt vaak voor een groot deel van de ruimte in kwestie af. Neem de keuken. De meeste mensen kiezen hier vooral voor praktische verlichting. Lampen die genoeg licht geven om altijd goed te kunnen zien wat je aan het doen bent. Maar moeten de lampen zelf ook opvallen? Doorgaans niet. Niet voor niets wordt hier vaak gekozen voor inbouwspotjes.  Dat kan op verschillende plekken in de keuken. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om ze in te laten bouwen onder de keukenkastjes, maar ook in het plafond komen zij goed tot hun recht. Bepaal goed waar je het meeste licht nodig hebt, en laat juist op deze plekken de spotjes installeren.

Lees ook:  De mooiste plekken in de Dolomieten

Ook in de badkamer wordt vaak met spotjes gewerkt. Ook hier geldt dat de verlichting vooral functioneel moet zijn, waarbij je misschien op de ene plek meer licht nodig hebt dan op de andere. Boven het badkamermeubel mag het goed verlicht zijn, zodat je jezelf goed kunt zien in de spiegel, maar boven de douche of het bad mag het best een tandje minder. Let er wel op dat je badkamer spotjes gebruikt die goed tegen water kunnen. Er hangt tenslotte aardig wat stoom in een badkamer, en niet iedere lamp kan hier tegen.

Een lamp als blikvanger kan ook

In andere ruimtes, denk aan de woonkamer, mag verlichting naar functioneel ook best zelf een blikvangers zijn. Veel mensen kiezen ervoor om in hun woonkamer één of twee grotere en sterkere lichtbronnen te plaatsen, en deze aan te vullen met kleinere lampen. Per situatie en moment kan dan worden bepaald welke lamp of lampen aan moeten, zodat altijd de juiste sfeer kan worden gecreëerd.

Sommige lampen creëren die sfeer ook al zonder dat ze aan staan. Denk bijvoorbeeld eens aan een mooie kroonluchter op een goede plek in je kamer. Zelfs als deze niet aan staat is het een echte blikvanger, een belangrijk onderdeel van je interieur.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down