Wij vrouwen hebben altijd al een haat-liefde verhouding gehad met bh’s. Ondanks dat ze je behouden voor rugpijn en andere ongemakken kun je haast niet wachten om bij thuiskomst je bh zo snel mogelijk weer uit te trekken. Want laten we eerlijk zijn, de beugels in een bh kunnen behoorlijk beknellend zijn. Ben je het tot nu toe eens met alles wat je gelezen hebt? Dan is de kans groot dat je een verkeerde bh maat draagt.
Waarom überhaupt een bh dragen?
De bh ligt al eeuwen lang in onze kledingkast te vinden, maar waarom eigenlijk? Dat is een vraag waar wij het antwoord op hebben. Zonder er een gigantisch lang verhaal omheen te bouwen is het antwoord vrij simpel. De juist bh biedt vanzelfsprekend ondersteuning aan je borsten, maar ook aan je schouders, nek en rug. Zeker vrouwen met grote borsten prijzen bh’s de hemel in. Maar daar stopt het niet bij. Zo kan een bh ook heel veel invloed hebben op je zelfvertrouwen door je vrouwelijke vormen te accentueren. Draag je de juiste maat bh dan kan het zelfs als comfortabel worden ervaren. Ren bijvoorbeeld maar eens naar de bus zonder een bh te dragen.
Te strakke bh klachten
De verkeerde bh maat dragen betekent niet altijd dat je de verkeerde cup draagt. Zo kan een perfecte cup maat ook problemen opleveren als de bh te strak gedragen wordt. Een van de meest voorkomende klachten door het dragen van een te strakke bh is pijn en irritatie. Heb je rode strepen op je lichaam dan is dat al een teken van een te strakke bh! Wanneer de bh drukt op je ribben en je daardoor pijnlijke ribben overhoudt aan het dragen van je bh, ook dan hebben we slecht nieuws voor je. Niet alleen zit het heel oncomfortabel en doet het zelfs pijn, zorgt het ook nog voor kortademigheid. Een te strakke bh beperkt namelijk de borstbeweging. En als dat nog niet genoeg was komt daar ook nog hoofd-, nek- en rugpijn bij. Rugklachten slaan door naar je nek en zodra je nekklachten hebt slaat het door naar je hoofd. Logisch ook als je spieren lange tijd op spanning staan omdat je geen bewegingsruimte hebt. Zo is gezonder gaan leven door minder te roken niet de enige manier beter voor jezelf te zorgen, het kopen van de juiste maat lingerie is al een grote stap!
Te kleine bh
Het dragen van een te kleine bh kan behoorlijk oncomfortabel zijn, maar hoe kom je erachter of je de verkeerde bh maat draagt? Meten is weten, pak het meetlint erbij en meet je borsten op. De maten van een bh bestaat uit cijfers en één letter. Een misvatting is dat de letter staat voor het volume van de borst, dat werkt niet zo. Door de borstomtrek op en onder de borst te meten kom je er al snel achter wat jouw cup maat is. Door de borstomtrek onder de borst af te ronden op 5 cm kom je erachter wat de cijfers van jouw cup maat zijn. Om vervolgens achter de letter te komen bereken je het verschil met de borstomtrek op de borst. Bij een verschil van 19-20 cm heb je bijvoorbeeld een D cup. Het volume van de borst bij een 60D is dus kleiner dan een 85D.
Hoe controleer je of lingerie goed zit?
Het is wel zo fijn om van jezelf te weten welke bh maat je draagt. Toch is zijn er altijd bh’s die net iets groter of kleiner vallen. Door niet dubbel te checken of de bh de goede maat is ben je weer terug bij af. Controleer daarom tijdens het passen van lingerie altijd goed of de tepels zich in het diepste punt van de cup bevinden en het grootste deel van de borsten moet bedekt zijn. Het middenstuk van de bh moet vlak op het borstbeen rusten, terwijl de buitenste rand van de beugel volledig om de borst heen moet gaan. Dit is gemakkelijk te controleren door te drukken op de beugel. Drukt de beugel op de borst dan moet je een maatje groter nemen. Ook mogen de schouderbandjes nooit snijden in de schouder. Heb je zelf wat vollere borsten dan is het aan te raden om bredere bandjes te nemen. Deze kunnen het gewicht beter verdelen. Het strakker maken van de bandjes voor een betere lifting heeft helemaal geen zin omdat de schouderbandjes slechts 10% voor steun zorgen. Tot slot is het belangrijk erop te letten dat de rugband recht over de rug loopt. Daarmee wordt bedoeld onder de schouderbladen en op dezelfde hoogte als de voorkant. Te strakke bandjes kunnen de oorzaak zijn van een opgekropen rugband.