Droom jij er ook wel eens van om te emigreren naar Spanje? Weg van dat druilerige, droevige Nederlandse weer en op naar de zomerse temperaturen? Het leven in Spanje klinkt ons zeer aangenaam in de oren: zon, zee, strand, vrolijke spontane mensen, heerlijke tapas en meer dan genoeg bezienswaardigheden. Een appartementje in de buurt van Barcelona, Malaga of misschien wel op Ibiza zien wij al helemaal zitten. Maar uiteraard moeten we ook realistisch blijven. Verhuizen naar Spanje gaat niet zo 1,2,3. Je moet huis en haard achterlaten en er moeten allerlei zaken geregeld worden. In deze blog vertellen we je wat er allemaal komt kijken bij verhuizen naar Spanje.
Vragen die je hebt als overweegt om naar Spanje te verhuizen
Als je overweegt om naar Spanje te verhuizen, dan zit je waarschijnlijk nog met veel vragen en onduidelijkheden. Want mag je zomaar in Spanje gaan wonen, hoe zit het met inschrijven in dit land, hoe vind je een woning en hoe zit het met belastingen? Daarover lees je hieronder meer.
Mag ik zomaar in Spanje gaan wonen?
Ja, als inwoner van de EU heb je het recht om naar elk land in de Europese Unie te verhuizen. Als je langer dan 6 maanden per jaar in Spanje woont, dan moet je bij de Policia Nacional je ‘residencia’ aanvragen. Je meldt je dan aan als inwoner van Spanje. Je eerste residencia is geldig voor 5 jaar. Daarna kun je voor onbepaalde tijd de residencia laten verlengen.
Is leven in Spanje goedkoper/duurder dan in Nederland?
Over het algemeen zijn de kosten voor levensonderhoud in Spanje 30% lager dan in Nederland. (Bron: Numbeo). Een woning huren, boodschappen doen en uiteten is immers een stuk goedkoper in Spanje dan in Nederland. Daar staat echter wel tegenover dat ook de lonen een stuk lager liggen in Spanje.
Uit een onderzoek van de Spaanse vakbond UGT is gebleken dat het gemiddelde Spaanse salaris in het jaar 2020 26.537 euro bedroeg, wat bijna 10.000 euro of 26,4% lager was dan het gemiddelde salaris in de Europese Unie. Je koopkracht zal er dus niet per se op vooruit gaan als je in Spanje gaat wonen en werken, tenzij je kunt werken voor een Nederlandse werkgever/opdrachtgever.
Je hebt wel het geluk dat woningen in Spanje een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Voor het bedrag dat je in Nederland betaalt aan een simpel tweekamerappartement, kun je in Spanje al een vrijstaand huis met een stuk grond erbij kopen. De gemiddelde huizenprijs in Spanje ligt rond de €280.000 euro.
Hoe zit het met belastingen en pensioen als ik naar Spanje verhuis?
Wanneer je langer dan een half jaar in Spanje woont, ben je in Spanje belastingplichtig. Als je gepensioneerd bent, dan krijg je van Nederland nog het deel aan pensioen dat je hier hebt opgebouwd. Over dit pensioen moet je in Spanje belasting betalen. Nederland en Spanje hebben hier namelijk een belastingverdrag over afgesloten. Spanje kent de volgende belastingtarieven:
- Inkomstenbelasting: tussen de 14% en 43%
- Vermogensbelasting over rendement op vermogen: 21% per jaar
- Vermogensbelasting over waarde, beperkt tot nihil.
- Omzetbelasting: 16%
- Vennootschapsbelasting: 30%
- Overdrachtsbelasting: gemiddeld 7%
- Erfbelasting: 7% tot 70%
- Overige belastingen: belasting over verkoopwinst van (vakantie)woningen
Verhuizing naar Spanje in werking zetten
Als je eenmaal hebt besloten om naar het land van de zon, sangria en tapas te verhuizen, dan is het belangrijk om te gaan bepalen waar in Spanje je wilt gaan wonen, of je een woning wilt huren of kopen enzovoorts. Ook zul je een aantal belangrijke zaken moeten gaan regelen. Lees snel verder om hier een goed beeld van te krijgen.
Locatie uitzoeken
Weet je nog niet precies waar in Spanje jij wilt neerstrijken, dan raden we je aan om eens een rondreis te maken door het land en verschillende plekken te gaan verkennen. Zo kun je het beste ontdekken waar jij jezelf wel ziet wonen en kun je wellicht al een aantal woningen bezichtigen. Verblijf ook een tijdje op de plek die jij als jouw droomlocatie beschouwt om de sfeer van de stad of het dorp echt te proeven.
Woning vinden
Staat de locatie vast? Dan wordt het tijd om voor een woning te gaan zoeken. We raden je aan om de eerste periode te gaan huren. Op deze manier kun je ontdekken of de plek echt voor jou bestemd is en kun je vanuit je huurwoning rustig op zoek gaan naar een eventuele koopwoning.
Maar hoe vind je nu een fijne huurwoning? De eerste optie is om door je favoriete wijken te gaan lopen en goed om je heen te kijken of er huizen te huur worden aangeboden. In dat geval zie je vaak een bord of een sticker met daarop de tekst ‘se alquila’ (te huur) en een telefoonnummer. Ook zwartoranje kartonnen borden aan de buitenkant van een pand kunnen erop wijzen dat het pand te huur wordt aangeboden.
Een andere manier om een woning te vinden is om een makelaar in te schakelen, maar deze zal je hoogstwaarschijnlijk een maand huur rekenen voor zijn diensten. De laatste optie is het internet afstruinen naar een geschikte huurwoning. Houd er hierbij wel rekening mee dat er veel oplichters actief zijn op het internet. Betaal dus nooit iets voordat je zeker weet dat de verhuurder betrouwbaar is en voordat je de huurwoning in het echt hebt gezien.
Uitschrijven in Nederland
Woning gevonden en huurcontract afgesloten? Dan is het tijd om naar Spanje te verhuizen! Maar voordat het zover is, moet je je eerst nog uitschrijven bij jouw gemeente in Nederland. Het bewijs van uitschrijving heb je namelijk nodig om in Spanje je residencia te kunnen aanvragen. Het is dus niet mogelijk om bij beide landen te zijn ingeschreven.
Je zou eventueel wel in Nederland en Spanje ingeschreven kunnen staan als je meer dan 3 maanden, maar minder dan 6 maanden per jaar in Spanje verblijft. Je kunt je dan namelijk (zonder bewijs van uitschrijving in Nederland) wel inschrijven bij de Spaanse gemeente. Je bent dan geen officiële staatsburger van Spanje, maar staat wel in het bevolkingsregister van de gemeente.
Abonnementen en verzekeringen inlichten
Voordat je naar Spanje verhuist, is het ook zeer belangrijk dat je alle instanties waarbij jij een abonnement of verzekering hebt afgesloten, inlicht over jouw emigratie. Vooral bij jouw zorgverzekering en reisverzekering is het van belang om te controleren of alles nog geldig is in Spanje.
Bij aankomst in Spanje
Heb jij alles geregeld en afscheid genomen van je dierbaren? Dan is het tijd om naar Spanje te verhuizen! Je kunt hiervoor het beste de hulp inschakelen van een professioneel verhuisbedrijf. Zo weet jij zeker dat al jouw waardevolle spullen veilig en snel aankomen op je nieuwe adres en kun je zorgeloos verhuizen.
Als je eenmaal in Spanje bent aangekomen, dan zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen. Houd er wel rekening mee dat alles in Spanje net wat langer kan duren. Volgens de mañana-mañana-mentaliteit, zijn Spanjaarden nogal gewend om zaken uit te stellen of er alle tijd voor te nemen. Sommige procedures lopen daarom nogal langzaam en stroef. Maar maak je vooral niet te druk en probeer te wennen aan de Spaanse mentaliteit. Wat niet vandaag komt, dat komt morgen wel!
NIE-nummer aanvragen
Een van de dingen je moet regelen als je in Spanje bent aangekomen, is het aanvragen van een NIE-nummer. Het NIE-nummer is de Spaanse variant van het Nederlandse burgerservicenummer en is specifiek bedoeld voor buitenlanders. Je kunt dit nummer aanvragen bij het Oficina de Extranjeros (de vreemdelingendienst) of de politie. Doe dit zo snel mogelijk (maar hooguit drie maanden na aankomst), want je hebt dit nummer nodig bij verschillende overheidsinstanties. Voor meer informatie over de aanvraagprocedure kun je terecht op de website van de Nederlandse Ambassade.
Bankrekening afsluiten
Je zult ook een Spaanse bankrekening nodig hebben, onder andere voor het afsluiten van Spaanse abonnementen en verzekeringen. Het is slim om deze zo snel mogelijk na aankomst af te sluiten. In Spanje komt het ook wel eens voor dat je alleen kunt betalen met een creditcard. Dus mocht je nog geen creditcard hebben, dan is het wel zo handig om een creditcard te regelen.
Zorgverzekering aanvragen
Als je in Spanje in loondienst werkt of werkt als ‘autónomo’ (zelfstandige), dan heb je recht op sociale zekerheid via de Seguridad Social. Zodra je bent ingeschreven bij de Seguridad Social kun je naar een Centro Salud (een gezondheidscentrum) gaan om een ‘tarjeta sanitaria’ (gezondheidspas) aan te vragen. Met deze pas heb jij altijd recht op publieke zorg. Het is wel raadzaam om ook een particuliere zorgverzekering af te sluiten, aangezien de wachttijden voor publieke zorg vaak erg lang zijn en de particuliere zorg in Spanje van uitstekende kwaliteit is.
¡Disfruta la vida!
Heb je bovenstaande zaken geregeld? Dan kun je eindelijk rustig gaan genieten van jouw aankomst in Spanje en kun je gaan ervaren hoe het is om in dit prachtige land te wonen. We weten zeker dat je je snel thuis zult gaan voelen. Je wordt hier in ieder geval door iedereen hartelijk verwelkomd. Maak dus gezellig een praatje met je buurman en ga een keer op het terras zitten op een lekkere cerveza (bier) of vino (wijn) te bestellen. ¡Disfruta la vida! (Geniet van het leven!)
Denk je echter dat Duitsland meer een plek voor jou is? Lees dan deze blog met alle voor en nadelen over emigreren naar Duitsland. Bij emigreren is het inschakelen van een professionele verhuizer geen overbodige luxe, want zij regelen je verhuizing van A tot Z. Dit geeft jou meer tijd om met de emigratiezaken bezig te houden.