Verborgen garderobe van Frida Kahlo geeft een uniek inkijkje in haar leven

3 mei 2017
1201

Een van de bekendste Mexicaanse kunstenaressen, Frida Kahlo, bracht de wereld in vervoering met haar kunst, politieke ideeën en haar eigenzinnige persoonlijkheid. Haar levensverhaal blijft fascineren: hoe ze met tragiek leefde, deze trotseerde met haar emotionele kracht en de manier waarop ze haar levenspad vormgaf. Er zijn talloze boeken over haar geschreven en zelfs getekend, en nu is daar een schitterende aanvulling op in de vorm van een kijkje in haar garderobe.

Bijna 50 jaar bleven onderstaande items verborgen. Toen Frida overleed en haar man, Diego Rivera, haar spullen erfde, besloot hij om deze weg te bergen in de badkamer van hun huis in Mexico Stad. Daarnaast wilde hij dat de spullen tot minstens 15 jaar na zijn dood daar zouden blijven. Diego overleed niet lang na Frida, in 1957, en haar spullen bleven onopgemerkt tot een aantal jaar geleden toen het Museo Frida Kahlo haar spullen catalogiseerde om ze beter te kunnen behouden - en om haar verhaal nog vollediger te kunnen vertellen.

De fotograaf die de eer toebedeeld kreeg om de garderobe en accessoires te fotograferen is de Japanse Ishiuchi Miyako - hij gebruikte voor deze klus slechts een 35mm camera en alleen natuurlijk licht.

1. Oorbellen

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-1

2. Beenprothese

Frida's been werd in 1953 geamputeerd. Ze ontwierp deze prothese zelf - prachtig om te zien dat ze een statement maakte door hier een knalrode veterlaars aan te zetten en belletjes aan de veters vastmaakte.

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-2

3. Klassieke katachtige zonnebril

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-3

4. Kleding

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-4

5. Laarzen met kralen

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-5

6. Traditionele Tehuanajurk

Door polio in haar kindertijd was Frida's rechterbeen dunner dan haar linker, later brak het op 11 plaatsen toen ze een busongeluk kreeg. Ze droeg mede daarom vaak lange jurken die haar onderlichaam bedekten.

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-6

7. Mintgroen badpak

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-7

8. Korset

Na het busongeluk moest haar lichaam drie maanden lang volledig in het gips. Ze herstelde nooit volledig van het ongeluk en droeg de rest van haar leven korsetten, maar bijzonder om te zien is hoe ze van al haar medische hulpmiddelen ware kunstwerken maakte.

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-8

9. Draagbare asbak

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-9

10. Korset van gips

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-10

11. Nagellak

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-11

12. Groene zijden rok

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-12

13. Detail van stof

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-13

14. Haarborstel

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-14

15. Handschoenen

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-15

14. Parfum

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-19

15. Zwarte bloes

hidden-frida-kahlo-wardrobe-ishiuchi-miyako-23

Bekijk ook: Bijzondere foto's uit Frida's jeugd

Via: Demilked

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down