Verantwoord afvallen

26 augustus 2021
148
Verantwoord afvallen

Ben je op zoek naar een manier om verantwoord af te vallen? Het internet staat er vol mee. We willen dan ook nu meteen al zeggen dat er niet één ‘beste’ manier is om op een verantwoorde manier af te vallen. Ieder lichaam is anders, waardoor ieder lichaam ook anders reageert op bepaalde diëten of eetgewoontes. Toch zijn er een aantal manieren om verantwoord af te vallen, die bewezen effectief zijn gebleken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waarom is verantwoord afvallen belangrijk?

‘Gewoon’ willen afvallen is geen goede basis om te starten wanneer je wat kilo’s kwijt wil raken. Het is namelijk, voor de meesten, niet heel moeilijk om in een relatief korte tijd een aantal kilo’s lichter te worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een crashdieet. Een crashdieet is een dieet om snel af te vallen. Je eet weinig calorieën (vaak onder de 800 per dag). Zo verlies je snel gewicht, maar écht gezond is het niet om zo weinig calorieën per dag binnen te krijgen. Los van dat het ongezond is, is het ook nooit vol te houden. Een mens heeft gewoon een hogere calorie inname nodig om te kunnen functioneren. Zo’n crashdieet werkt dus misschien wel op korte termijn, maar voor op de lange termijn is het toch echt beter om op een verantwoorde manier af te vallen.

Eetschema

Vasten is effectief

Zoals gezegd is er niet één manier waarop je kunt afvallen. We stimuleren je dan ook zeker om op zoek te gaan naar een manier die werkt voor jou. Hierbij kun je ervoor kiezen om te proberen om te vasten. En nee, vasten betekent niet dat je helemaal niks meer eet. Met vasten bedoelen we dat je vooral minder en minder vaak moet eten. Dit betekent dus dat de geliefde tussendoortjes het beste geschrapt kunnen worden. We grijpen vaak naar tussendoortjes, omdat we dénken dat we honger hebben. Echter is gebleken dat wij tegenwoordig niet meer weten wat echte honger is. Die lekkere geur van de oliebollenkraam, simpelweg gewoon dorst hebben of emoties zoals verveling zorgen ervoor dat we getriggerd worden om te gaan eten. Maar deze tussendoortjes zorgen ervoor dat ons lichaam constant voedsel aangeboden krijgt, meestal in de vorm van koolhydraten. Zo blijf je je vetvoorraad aanvullen, maar krijgt het geen kans op te verbranden. Door te vasten leer je wat échte honger is. Dit betekent onder andere dat je maar drie keer per dag eet en dat er ongeveer 4 uur tussen de maaltijden moet zitten. Hierdoor weet je dat je maag echt leeg is en dat je dus écht honger hebt.

Lees ook:  Mijn eerste keer... sapvasten

Hoe doe je dat dan, vasten?

Het is bewezen dat door vasten de vetverbranding wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat je tot wel drie kilo per maand kunt verliezen. Maar hoe doe je het nu precies? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om twee dagen per week te vasten. Op een vastendag eet je dan ongeveer 500 calorieën. Dit is erg weinig, maar de rest van de week kan je gewoon ‘normaal’ eten zonder dat je calorieën telt. Let natuurlijk wel op de aanbeloven calorie inname voor mannen en vrouwen. Door twee vastendagen per week aan te houden, went je lichaam niet aan de lage calorie inname. Toch bespaar je wekelijks zo’n 3000 calorieën, waardoor de kilo’s er af zullen vliegen. Door het vasten krimpt ook nog eens je maag, leer je om bewuster te eten en je besteedt meer aandacht aan je eetpatroon. Hierdoor leer je je lichaam beter kennen en weet je bijvoorbeeld wanneer je écht honger hebt. Vasten is dus zeker een manier om verantwoord af te vallen.

verantwoord afvallen eetschema

Let op je gezondheid

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is om verantwoord af te vallen op een manier die bij jouw lichaam past. Probeer zeker eens te vasten, maar als dat niet werkt kun je ook op zoek naar andere manieren om af te vallen. Stel bijvoorbeeld in het begin van de week een eetschema op waar je je de rest van de week aan gaat houden. Zo weet je precies wat je mag eten en hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Als je er zelf niet uitkomt, kun je natuurlijk ook de hulp van een professional inschakelen. Er zijn genoeg professionals die samen met jou een plan kunnen maken om op deze manier jouw doelen te behalen.

Lees ook:  Zwangerschap is een hele ervaring!

Spreekt het principe over vasten jou aan? Lees dan zeker ook onze blog over intermittent fasting. Naast afvallen zitten er ook nog allerlei andere voordelen aan intermittent fasting! Verantwoord afvallen is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk is het zeker de moeite waard. Zorg ervoor dat je altijd goed in je vel zit (letterlijk en figuurlijk) en vergeet ook vooral niet om zorg te dragen voor je mentale gezondheid. Die is minstens net zo belangrijk!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings