Wat heeft de corona pandemie veranderd in ons interieur?

25 november 2023
72
corona pandemie interieur

In de nasleep van de corona pandemie heeft ons interieur een opvallende transformatie ondergaan. Van een plek waar we slechts 's avonds en in het weekend verbleven, is ons huis geëvolueerd naar een veelzijdige, comfortabele en beschermende ruimte. De corona crisis, die de wereld in zijn greep hield en miljoenen mensen dwong tot isolatie, heeft ons doen beseffen hoe belangrijk onze woonomgeving is en hoe we die kunnen aanpassen aan onze veranderende behoeften en verlangens. Kortom:

Explosieve stijging in meubelverkoop en decoratie tijdens lockdowns

Tijdens de lockdowns kwam er een zichtbare toename in de verkoop van meubels en decoratieve items voor in huis. Maar waarom hebben we zoveel geïnvesteerd in onze interieurs? Vooral omdat we geen andere keuze hadden dan thuis te blijven. Ons huis werd een veilige haven, een plek van comfort en rust. Terwijl we daarvoor misschien veel tijd buitenshuis doorbrachten, werd nu het geld dat we aan reizen en uitjes besteedden, geïnvesteerd in het opknappen van onze woningen. Het huis werd een plek om te cocoonen, om onszelf uit te drukken en om te genieten van activiteiten in onze eigen omgeving.

De pandemie als katalysator voor verandering

De moderne woningen zijn vaak open en veelzijdig, waarbij ruimtes in elkaar overlopen. Tijdens de corona pandemie kregen deze ruimtes en het interieur nieuwe functies, zoals werken, eten en ontspannen. Er werd bijvoorbeeld meer binnen gezeten, maar men wilde graag het gevoel van buiten behouden. Zo kwam er in vele huishoudens een glazen schuifwand bij om het licht en gevoel van buiten in huis te halen. Ook de bank, die al een belangrijk element was in onze woonkamers, werd nog prominenter.

Lees ook:  14 bekendste theaters in London

Bouwen en vertrouwen op het internet
Hetzelfde gold voor de televisie en de computer, die nu volledig deel uitmaken van onze dagelijkse leefomgeving. We moesten ze niet alleen gebruiken voor entertainment, maar ook voor sporten, tutorials volgen en werken. De eettafel en de keuken werden bijvoorbeeld ook belangrijk, omdat thuis koken en eten de norm werden.

Lees hier ook handige tips voor het inrichten van een knusse gamekamer.

corona pandemie interieur

Veranderingen in het thuiskantoor

Een andere opvallende verandering was de opkomst van het thuiskantoor. Voorheen hadden alleen zelfstandigen of mensen met grote huizen een aparte kantoorruimte. Maar sinds online werken normaal is geworden zie je dit in veel huizen terug. Opklapbare bureaus, ergonomische stoelen en kantooraccessoires werden in grotere aantallen aangeschaft. Ook de achtergrond van een videocall kreeg ook meer aandacht, aangezien velen van ons regelmatig online moesten vergaderen.

Andere opmerkelijke trends

Naast deze veranderingen kwam er ook een opvallende toename in textiel in huis. Denk aan dekens, kussens en gordijnen die ons huis gezelligheid en warmte bieden. Lucht- en waterzuiveraars en akoestische panelen werden populairder om een gezondere leefomgeving te creëren. Groene planten werden veelvuldig binnengehaald om de natuur in huis te brengen, en geurkaarsen werden gebruikt om de zintuigen te prikkelen.

Maar, hoe zal dit zijn in de toekomst?
De vraag is nu of deze veranderingen tijdelijk zijn, als reactie op de pandemie, of dat ze een blijvende impact zullen hebben op onze leefgewoonten. Het lijkt erop dat het cocoonen al een opkomende trend was en dat de pandemie dit vooral heeft versterkt. De behoefte aan zelfvoorziening en het verlangen naar een veilige haven in een gewelddadige buitenwereld lijken blijvende veranderingen te zijn die ons interieur ook blijvend vormgeven.

Lees ook:  Genieten met een luxueus tintje op glamping de Veluwe

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down