Alles voor een bezoek aan het romantische Venetië

30 oktober 2020
769

Venetië, de stad van het San Marcoplein, smalle steegjes en eindeloze waterwegen. De Italiaanse stad wordt jaarlijks door een enorm aantal toeristen, reizigers en vakantiegangers bezocht – en dat is zeker niet voor niets. Prachtige gebouwen, geweldige architectuur, gondels die je over het water leiden: het is allemaal te zien, doen en beleven.

Venetië staat daarnaast natuurlijk voor romantiek, de kenmerkende grachten en veel geschiedenis. De lagunestad in Noord-Italië biedt zoveel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken tijdens een stedentrip. Paleizen, kerken en bruggen geven de stad een historisch gezicht, maar ook in de omgeving valt nog enorm veel te ontdekken.

De stad bestaat uit maar liefst 118 eilanden die met elkaar verbonden zijn door 435 bruggen. Dit alles trekt jaarlijks ongeveer 30 miljoen mensen naar Venetië. Hoe je het maximale uit je trip naar deze eilandenstad kunt halen laten wij je graag zijn aan de hand van de mooiste bezienswaardigheden, de beste reistijd en de handigste manier om de stad te bereiken!

San Marcoplein

Het indrukwekkende San Marcoplein is zonder twijfel de meest iconische locatie van Venetië. Het is het hart van de stad en met afstand de meest bezochte trekpleister van de Venetië. Het plein is 175 meter lang en ruim 80 meter breed. Bovendien is het het enige plein dat geplaveid is en daarmee Piazza mag worden genoemd.

Het plein is niet alleen een populaire locatie vanwege het prachtige aanzicht van het plein zelf, maar ook vanwege de vele bezienswaardigheden die aan het plein gelegen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Basiliek van San Marco, het Dogepaleis en Canal Grande. Dankzij dit alles wordt het plein beschouwd als een van de mooiste pleinen van Europa.

Overigens is het wel een aanrader om vooraf rekening te houden met het waterniveau van de stad. Het plein ligt namelijk net iets boven de zeespiegel en overstromingen zijn hierdoor zeker niet uitgesloten.

Basiliek van San Marco

We blijven nog even aan het San Marcoplein, want aan het plein is ook de belangrijkste en bekendste kerk van Venetië te vinden: de San Marco-Basiliek. De San Marco-basiliek is versierd met Byzantijnse kunstschatten die deel uitmaken van de buit die de Venetiaanse schepen na de val van Constantinopel hebben meegebracht.

De goudgekleurde mozaïeken boven de deuropeningen op de gevel verwijzen naar het mozaïekkunstwerk binnenin, waar ruim duizend vierkante meter gouden mozaïeken de koepels en de muren bedekken. Deze geven een duidelijk Byzantijnse toon aan het interieur, maar er zijn ook schatten uit andere periodes te bewonderen.

Het prachtige gouden altaarstuk, beter bekend als Pala d'Oro, is een van de mooiste in Europa en is versierd met bijna twee duizend edelstenen. Voor als dat allemaal nog niet genoeg is zijn er de mozaïekkoepels en de vele rijk versierde altaars. En neem ook zeker even de tijd om de gouden relikwieën en iconen in de schatkist te bewonderen. Zoveel pracht en praal zul je waarschijnlijk niet snel meer tegenkomen in een kerk of kathedraal.

Canal Grande

Het Canal Grande - dat door het hart van Venetië loopt - is de belangrijkste boulevard van de stad en verbindt het San Marcoplein, de Rialtobrug en de aankomstpunten van het station en de brug vanaf het vasteland met elkaar.

Het kanaal was het adres bij uitstek voor iedereen die vroeger enige invloed in Venetië had. Vele paleizen zijn gelegen aan het kanaal en schitteren met hun artistieke gevels met uitzicht over het water. Deze grote paleizen zijn vandaag de dag goed bewaard gebleven en een tocht langs het kanaal met de vaporetto is de beste manier om ze te bezichtigen.

En natuurlijk is een ritje over het Canal Grande in een gondel een van de meest romantische dingen om in Venetië te doen. Maar daar komen we verderop in dit artikel nog op terug!

Rialtobrug

De beroemde Rialtobrug is een van de oudste bruggen van de stad en tegelijkertijd en van de meest bekende bruggen in Venetië. De brug steekt het Canal Grande over en verbindt de wijken San Polo en San Marco met elkaar. Het imposante bouwwerk is bijna 50 meter lang en biedt tijdens een wandeling een geweldig uitzicht over het kanaal en de omringende omgeving.

De brug is een van de beroemdste monumenten van Venetië en omdat de brug ruim 22 meter breed is, biedt het genoeg ruimte om schitterende foto’s te maken.

Burano

Hoewel Burano zelf niet in Venetië ligt, verdient het absoluut een plek in de toplocaties tijdens een bezoek aan Venetië.

Burano wordt beschouwd als het mooiste zusje van Venetië en ligt op ongeveer drie kwartier varen. Deze tocht is de moeite echter meer dan waard – je gaat namelijk geen kleurrijkere stad tegenkomen dan Burano.

Wie van felle kleuren houdt, is bij Burano dan ook aan het juiste adres. De huizen schitteren in blauw, groen, geel en alle andere kleuren die je je kunt voorstellen. Zelfs als het weer iets minder is – wat in Italië nog weleens kan voorkomen – vormt Burano de basis voor een prachtig gekleurd uitstapje!

Lees ook:  Met de auto naar Londen. Wij delen onze tips

Dogepaleis

Een ander wereldberoemd gebouw van de lagunestad is het Dogepaleis. Het Dogepaleis is gelegen aan het San Marcoplein en was vroeger het paleis van de doge, ook wel de leider van de republiek Venetië. Het is een van de belangrijkste niet-religieuze bouwwerken in de gotische stijl.

Het huidige paleis is gebouwd tussen in de 14e een 15e eeuw, maar de fundamenten dateren maar liefst uit de 9de eeuw. Waar het voorheen dus de zetel van de leider van Venetië was, is het nu een imposant gebouwencomplex op het San Marcoplein. Een bezoek aan het Palazzo Ducale, zoals het Dogepaleis in het Italiaans wordt genoemd, mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf.

Hoewel het exterieur de grootste blikvanger van het gebouw is, is ook de binnenkant van het paleis fascinerend te noemen. Prachtige kamers, schitterende elementen en vele schilderijen nemen je echt even mee terug in de tijd. In de gevangenis en in de gangen die het Dogepaleis met de voormalige gevangenis verbinden, heerst een nogal beklemmende sfeer en je hebt de mogelijkheid om dit allemaal zelf te ervaren.

Ga de geheime gangen in en ontdek hoe de gevangenen er hier vroeger bij zaten. Ook zal de binnenplaats van het complex ongetwijfeld grote indrukken achterlaten.

Gondelvaart

Venetië en de wereldberoemde gondels gaan natuurlijk hand in hand. De schommelende bootjes die je overal op het water van de stad tegenkomt zijn een van de meest iconische kenmerken van Venetië. Een ritje in een gondel is een must voor liefhebbers of voor wie Venetië vanaf het water wil verkennen.

Voor romantiek ben je bij een gondelvaart aan het juiste adres. Tijdens de tocht kun je naar romantische muziek luisteren of zelfs tegen betaling een muzikant boeken. Vaar onder de kenmerkende bruggen van de stad door en geniet van de prachtige zonsondergang. Je kunt een gondeltocht voor je stedentrip online boeken of je kunt ter plaatse een kaartje kopen. Als je de tocht liever een beetje privé houdt kan je beter niet op het Canal Grande gaan of een kaartje kopen op en rond het San Marcoplein. In het hoogseizoen is het hier namelijk altijd vol en druk te noemen.

Daarnaast kan een ritje in een gondel vrij duur zijn, vanwege de grote toeristische aandacht. Wie geen fan is van typische toeristische hoogtepunten zal waarschijnlijk minder genieten van de gondeltocht. Ook is het een aanrader om goed op te letten tijdens het kopen van een kaartje. Er zijn namelijk gondeltochten voor twee personen, maar er zijn ook gondels die worden gedeeld met andere toeristen.

Wie hier rekening mee houdt en even langs het hoge toerismegehalte kijkt, wordt echter getrakteerd op een van de meest romantische activiteiten binnen de stad!

Santa Maria dei Miracoli

Na de enorme grootsheid van de San Marco-basiliek en de drukte rondom de gondeltochtjes, is de kleine Santa Maria dei Miracoli even een heerlijk alternatief om van te genieten. De kerk is een meesterwerk van de vroege renaissance architectuur. Dit geweldige bouwwerk werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw om een miraculeus beeld van de Maagd te verankeren.

In tegenstelling tot de andere kerken van Venetië, waarvan de gevels versierd zijn met architectonische pracht en praal, gebruikte Lombardo (architect en beeldhouwe) zorgvuldig afgestemd gekleurd marmer om schitterende patronen op de gevel te realiseren.

Deze methode komt ook verder in het gebouw tot uiting. Zo is er een geweldig gouden koepelvormige plafond dat boven de grijze muren uitsteekt. Maar ook een prachtige balustrade uit de vroege Renaissance, versierd met figuren, kan worden bewonderd.

Het interieur behoort tot een van de mooiste van de stad en mede dankzij dit gegeven is de kerk een van de populairste locaties van heel Venetië.

Ca' d'Oro

Het Ca' d'Oro staat in Venetië aan het Canal Grande. Dit imposante paleis werd in de 15e eeuw gebouwd in de destijds populaire gotische stijl. Het paleis heeft een schitterend interieur en heeft een uitzicht op het Canal Grande.

Samen met de Porta della Carta en het Palazzo Ducale wordt dit bouwwerk beschouwd als het meest perfecte voorbeeld van de Venetiaanse gotiek. Vooral het interieur is het bewonderen waard, want dit paleis is tegenwoordig een kunstmuseum, gerestaureerd om zowel een decor voor de kunstwerken als een blik op de manier waarop de rijke Venetianen in de vijftiende en zestiende eeuw leefden te bieden.

Brug der Zuchten

Als je een kaartje hebt voor het Dogepaleis en klaar bent met een bezoek, ligt alweer de volgende bezienswaardigheid op je te wachten. De beroemde Brug der Zuchten verbindt het Dogepaleis met de nieuwe gevangenis en strekt zich uit tot ruim tien meter over de Rio di Palazzo.

Lees ook:  De Wabi Sabi interieurstijl in de keuken

Aan het begin van de zeventiende eeuw werd begonnen met de bouw die uiteindelijk ongeveer drie jaar duurde. De acht meter brede brug heeft twee gangen. Dit was om te voorkomen dat gevangen die al veroordeeld waren en degenen die nog veroordeeld moesten worden, elkaar zouden ontmoeten.

Als je een mooie foto wilt maken van de Brug der Zuchten is het een aanrader om naar de Ponte della Paglia te trekken. Vanaf deze locatie heb je een perfect uitzicht op de brug. Maar houd er wel rekening mee dat het ook hier vaak toeristisch druk kan worden.

Lido di Venezia

Een korte pauze in het levendige Venetië en van alle bezienswaardigheden zal veel mensen goed doen. Het schitterende Lido di Venezia is hiervoor uitermate geschikt. Lido di Venezia is een plaats in de Italiaanse gemeente Venetië. De plaats ligt op de gelijknamige schoorwal Lido, dat een eigen eiland vormt.

Het eiland Lido is slechts een klein eiland, maar het is er wel een die beschikt over een prachtige kustlijn. De kustlijn is een paar honderd meter breed en biedt een lang strand waar heerlijk kan worden ontspannen en genoten van de zon. Bovendien beschikt het over een van de mooiste stranden van Venetië.

Het eiland kan het beste worden bereikt met de boot. Gelukkig er is in en rondom Venetië geen gebrek aan dit vervoersmiddel en zal je waarschijnlijk eenvoudig een boottocht kunnen boeken.

Iets wat bij aankomst waarschijnlijk direct opvalt zijn de wegen en het verkeer. Want waar je in Venetië niet of nauwelijks auto’s of andere rijdende vervoersmiddelen zult tegenkomen, is dit op het eiland Lido anders. Op het eiland rijden verschillende bussen die je overal naar toe kunnen brengen, maar de leukste optie is misschien wel om Lido per fiets te ontdekken!

Palazzo Rezzonico

Net zoals Ca' d'Oro je een blik laat werpen op het leven in de late middeleeuwen, geeft het Palazzo Rezzonico een levendig beeld van het leven in de barokke periode (18e eeuw).  Het paleis is ontworpen door de meester van de barokke architectuur van Venetië, Baldassare Longhena. En hoewel de bouw al in de 17e eeuw begon, werd het paleis bijna honderd jaar later pas voltooid.

De inrichting en de collecties staan centraal binnen het gebouw. Vooral de inrichting van de zijden wandbekleding, de elegante afwerkingsdetails en de vele wandtapijten typeren het paleis. De collectie benadrukt het belang van de zijdeproductie in Venetië, dat vanaf de late middeleeuwen tot aan de 18e eeuw zeer belangrijk was in de stad.

De strenge technische voorschriften stonden hier centraal, wat resulteerde in enkele van de mooiste zijden stoffen die ooit zijn gemaakt. Het product was zo belangrijk dat zelfs in tijden van oorlog de gevechtslinies zich inhielden zodat de met zijde beladen schepen door konden varen. Het museum dat hier ook te vinden is benadrukt het belang van deze speciale goederen voor de lokale economie en geeft een kijkje in een van de mooiste zijden stoffen van die tijd.

Cannaregio

Venetië heeft veel verschillende wijken om te ontdekken. Cannaregio is er hier absoluut een van. Het is de dichtstbevolkte wijk en ligt op een totaal van ruim dertig eilanden. Bovendien is de wijk perfect om zowel de Italiaanse als de lokale sfeer te proeven.

De beste manier om deze levendige wijk te verkennen is door gewoonweg een wandeling te maken. Wandel door de authentieke steegjes en bekijk het golvende water. Ook zijn er talrijke restaurantjes, cafés en winkels om te bezoeken. Ideaal om in de kleurrijke drukte van de lokale bevolking en toeristen te duiken of gewoon even alles op je in te laten werken terwijl je geniet van een hapje of een drankje in een van de cafés of restaurants.

Carnaval in Venetië

Niet alleen de magische steegjes en de eindeloze waterwegen zijn een reden voor veel reizigers en toeristen om naar de stad te trekken, ook het jaarlijks terugkerende carnaval is onderdeel van de aantrekkingskracht van Venetië. Carnaval is een levendig festival en is inmiddels uitgegroeid van een traditioneel stadsfeest naar een ware modeshow.

Vandaag de dag zijn veel nogal vreemde gebruiken verdwenen uit de traditie en is carnaval er voornamelijk voor de toeristen die jaarlijks naar de stad toe trekken. Het Venetiaanse carnaval begint altijd met de vlucht van de engelen, waarbij een kunstenaar van de hoge Campanile naar het marktplein zweeft.

Na de opening zijn er vele voorstellingen, parades en kostuumwedstrijden om van te genieten. Tijdens deze tien dagen durende traditie kom je overal in de steegjes mensen met schitterende kostuums tegen. Het is met recht een van de leukste periodes van het jaar om een bezoek te brengen aan Venetië te noemen.

Teatro la Fenice

Het wereldberoemde Teatro la Fenice is een van de beroemdste operahuizen van Venetië en tegelijkertijd ook een van de populairste bezienswaardigheden van Venetië. Neem een kijkje in de muzikale wereld van opera in het theater dat op loopafstand ligt van het San Marcoplein.

Lees ook:  15 wijsheden van Winnie de Poeh over vriendschap

Het bijwonen van een operavoorstelling is natuurlijk de beste manier om het theater te ontdekken, maar ook als je geen kaartje hebt weten te bemachtigen is een bezoek de moeite meer dan waard. Buiten de voorstellingen om heb je namelijk de mogelijkheid om deel te nemen aan een van de rondleidingen en de geweldige zalen van het theater van dichtbij te bekijken.

Het Arsenaal

Het Arsenaal is de scheepswerf van de Venetiaanse Republiek en was de grootste en drukste ter wereld tot het einde van de 17e eeuw. Vanaf de oprichting in de 12e eeuw werd het voortdurend uitgebreid, totdat het in zijn hoogtijdagen maar liefst ruim 16 duizend arbeiders van werk voorzag.

Het Arsenaal werd continu bewaakt om de geheime productiemethoden te behouden die het mogelijk maakten om in één dag een volledig zee-klaar schip te bouwen. Dankzij deze strakke bewaking was de locatie slechts toegankelijk via één landweg en één zeeweg. De beveiliging was zo streng dat de Republiek haar scheepsbouwkunst tot ongeveer halverwege de 16e eeuw geheim wist te houden.

Vandaag de dag is het nog altijd mogelijk om de scheepswerf te bekijken en het is dan ook zeker een aanrader om te ontdekken wat deze bijzondere locatie allemaal heeft betekent voor Venetië.

Guggenheim Museum

Vooral voor kunstliefhebbers is de Peggy Guggenheim collectie er een die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Venetië. De collectie moderne kunst bevindt zich in het prachtige Palazzo Venier dei Leoni aan het Canal Grande en werd aan het einde van de 20e eeuw geopend als museum.

Hier kan onder andere worden gekeken naar kunstwerken van Pablo Picasso en Piet Mondriaan. De kunstcollectie staat in het teken van Peggy Guggenheim, een kunstverzamelaar uit een van de rijkste families van de Verenigde Staten.

Nadat de kunstverzamelaar in en na de tijd van de Tweede Wereldoorlog haar eigen galerie in New York had gerund, keerde ze terug naar Europa waar ze eerder al woonde om haar collectie te tonen in Venetië.

Vandaag de dag is de collectie nog altijd te bewonderen en is een bezoek een ware aanbeveling voor de kunstliefhebbers onder ons.

Venetië in de avonduren

Overdag is Venetië een geweldige locatie. De smalle straatjes, de gondels en de vele bezienswaardigheden maken het tot een fijne en populaire bestemming. Toch is niet alles in Venetië perfect te noemen. Met name de drukte in de stad is iets waar niet veel reizigers en toeristen op zitten te wachten. Op veel populaire locaties komen grote aantallen bezoekers en dit geeft de ooit zo traditionele stad een vrij hoog toeristisch gehalte. Ook ontstaan er soms lange wachtrijen voor een bezoek aan een bezienswaardigheid of activiteit.

De avonduren in Venetië bieden hiervoor echter een ideale uitkomst. Een speciale magie omhult Venetië 's nachts. Als de dagtoeristen en cruiseschepen zijn vertrokken en je de mooiste locaties van de stad niet meer hoeft te delen met massa's andere vakantiegangers, wordt het pas echt romantisch in de stad van de grachten.

Tijdens deze uren van de dag is het bijvoorbeeld om een authentiek restaurantje op te zoeken en te genieten van een heerlijke maaltijd. Na afloop krijg je een uitzicht over de prachtig verlichte grachten en kijk je op veel plekken in de stad je ogen uit. Het lijkt tijdens deze tijd van de dag soms wel alsof je je in een compleet andere stad bevindt.

Kortom, vertrek niet te vroeg uit de stad en ontdek door een beetje geduld te hebben Venetië op een manier zoals niet veel andere bezoekers de stad zullen zien!

Bereikbaarheid van Venetië

Dankzij de grote interesse heeft Venetië veel geïnvesteerd in de infrastructuur. Als gevolg is Venetië vrij gemakkelijk te bereiken voor bezoekers. Het is mogelijk om direct te vliegen op de luchthaven, maar als je al in Italië bent is de trein ook een uitstekende optie. Vanuit Verona duurt het bijvoorbeeld iets meer dan een uur om in Venetië terecht te komen.

Als je niet zonder auto op pad wilt is er ook de mogelijkheid om naar Venetië te rijden. De nadruk ligt hier op ‘naar Venetië rijden’, want in Venetië zelf is rijden met de auto niet mogelijk. Auto’s zijn verboden in de hele stad en het is alleen mogelijk om buiten de stad te parkeren. Ondanks dat is de auto wel een goed alternatief voor als je van plan bent om nog meer steden of bijzondere locaties in Italië te bezoeken.

De beste reistijd voor een bezoek aan Venetië

Voor een bezoek aan Italië zijn de maanden april tot november de beste maanden. Toch is het ook een goede optie om Venetië te ontdekken in het voorjaar of in de herfstmaanden. In de zomermaanden kan het namelijk erg warm worden en zijn er veel toeristen aanwezig.

Bovendien liggen de prijzen in het voor- en najaar ook een stuk lager dan in de populaire zomermaanden!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down