Van inktpot tot vrijgevochten vrouwenasbak

15 januari 2015
153

Een wiebelend hondje op de hoedenplank van een auto, dat kennen we natuurlijk allemaal wel. Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou denken, komt dit prachtige kunstwerkje van een dame in bed uit dezelfde familietak als de knikkende hondjes.
Het object kwam in het bezit van Onterfd Goed - een stichting die collecties waar musea afstand van doen, herbestemt - nadat de collectie van het voormalig Museum Scryption niet langer kon worden beheerd door stichting Scryption en in zijn geheel dreigde te worden verkocht aan de hoogste bieder. Destijds werd het kunstwerk aan het Scryption aangeboden als een inktpot en ook bij Onterfd Goed dachten we dat het een inktpot was. In het middelste gat werd de inkt ingeschonken, op de twee uitsparingen op de bovenzijde legde je je pen te rusten. Het zag er allemaal heel logisch uit.
[quote text_size="medium"]
Wat bleek? Het inktpotje is een asbak, en één met een bijzonder verhaal.
[/quote]
Tot de dag dat een bezoeker binnenkwam die bijna het zelfde potje thuis had staan. Wat bleek? Ons exemplaar miste twee onderdelen. De dame in bed ligt eigenlijk in bad, en hoort benen te hebben die speels omhoog steken! Het gat van de inkt is de plek waar haar benen horen te swingen en de twee uitsparingen zijn perfect om je sigaret op te leggen. Het inktpotje is een asbak, en één met een bijzonder verhaal.
[quote text_size="medium"]
Deze ‘naughty’ asbakken zijn geïnspireerd op de Flapper girls: een ‘nieuwe generatie’ vrijgevochten en rebelse vrouwen: ze rookten, dronken, reden auto, ze luisterden naar jazz en knipten hun haren kort
[/quote]
De asbak is namelijk een ‘nodder’, net als de hiervoor genoemde hondjes-op-de-hoedenplank. De benen bewegen liefelijk heen en weer als men deze aantikt. Deze pittige dames komen in allerlei vormen voor, soms in bad of bed en soms op vakantie. In andere varianten lijkt het alsof de dame in kwestie op haar rug ligt en men onder haar rokje kijkt..
Deze ‘naughty’ asbakken die voor het eerste in de jaren twintig werden geproduceerd, komen oorspronkelijk uit Duitsland en zijn geïnspireerd op de Flapper girls: een ‘nieuwe generatie’ zelfbewuste vrouwen uit die tijd. Ze waren vrijgevochten en rebels: ze rookten, dronken, droegen zware make-up en korte rokken, reden auto, ze luisterden naar jazz en knipten hun haren kort.
Vergelijk deze uitdagende en provocerende, brutale vrouwen met een oude foto van een Victoriaanse zwemoutfit en dan is het begrijpelijker hoe aanstootgevend deze pin-up asbak destijds was. Een waar kunstwerk uit de eerste feministische golf!
flappers samen
De Flapper girls uit de jaren '20. Foto links: www.constantlyalice.com | Foto rechts: www.ilconsorzio.com
Coverfoto: Frank van Delft
Tekst: Jessica Havelaar
[hr]
Ooit opgericht om één museale collectie te redden van de ondergang, is de Stichting Onterfd Goed inmiddels de grootste adoptiebalie voor erfgoed in Nederland. Voor objecten die jarenlang in een donker depot van een museum of andere publieke instelling hebben gestaan, zoekt de stichting kopers die de kunstvoorwerpen een nieuw leven geven. Paradijsvogels Magazine brengt grappige, opvallende of mooie objecten met een verhaal onder de aandacht.

Lees ook:  Stage | Online redacteur kunst, natuur, reizen & lifestyle

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings