Van Greetje uit de polder tot zakenvrouw van het jaar

14 augustus 2015
429

Elke maand portretteren we iemand met een bijzondere stijl: van buiten én van binnen. Mensen die uitstraling en persoonlijkheid combineren tot een eigenzinnige schoonheid. Wat heeft hem of haar gevormd, en hoe uit zich dat in hun kledingstijl? Deze maand valt de beurt ten deel aan Jolanda Wicherson (47); 18 jaar getrouwd met Daan en moeder van Lieke (14) en Hidde (10). Ze runt haar eigen bedrijf waarmee ze andere ondernemers coacht om hun dromen waar te maken. Met haar lange verschijning, wilde krullen en vlammende rode jurk is meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met persoon waar je niet omheen kunt!
“Nou, voor mij is dat zelfvertrouwen echt niet altijd vanzelfsprekend geweest. Je moet je voorstellen dat ik in mijn kindertijd ook al 1.82m was. In die tijd stak ik altijd via de lange zijkanten het schoolplein over: in mijn ogen ‘de veilige route’ in plaats van kruislinks oversteken. Gewoon om te voorkomen dat ik gezien werd. Op de middelbare school kon ik ook niet als beste leren. Ik kom uit een middenklasse gezin: mijn vader was boekhouder en mijn moeder verpleegster. In tegenstelling tot mijn vrienden die allemaal gingen studeren, koos ik voor een Schoevers secretaresse opleiding zodat ik veilig thuis kon blijven. In die tijd was ik nog typisch ‘dat kleine Greetje uit de polder’.”
[quote text_size="medium"]
"In het nest waarin ik opgroeide gold vooral de regel ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Mijn moeder vond kleding kopen dan ook niet nodig en maakte lange tijd alles zelf. Vreselijk vond ik dat!”
[/quote]
Dat veranderde toen tijdens haar werk als secretaresse haar kwaliteit als ‘doener’ boven kwam drijven. “Keer op keer merkte ik dat ik werd uitgedaagd door ‘dat’ wat ik nog niet beheerste." Zo werd Jolanda Hoofd P&O bij een woningcorporatie. "Ik ben het maar gewoon gaan doen en heb me er met behulp van theorielessen in de avonduren verder in verdiept.”
Nu is Jolanda al 11 jaar zelfstandig business coach. Ze combineerde haar creativiteit, eigen levenslessen en ervaringen in een aanpak waarmee ze ondernemers helpt hun zakelijke dromen en ambities te realiseren. In juni 2015 werd ze zelfs uitgeroepen tot Flevolandse Zakenvrouw: Greetje uit de Polder ontpopte zich tot een pittige en eigenzinnige vrouw.
Maar in het nest waar ze opgroeide gold vooral de regel ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. “Mijn moeder vond kleding kopen dan ook niet nodig en maakte lange tijd alles zelf. Vreselijk vond ik dat! Mijn moeder maakte de meeste dingen ook meteen in tweevoud: voor mijn zus een exemplaar en voor mij één. We liepen regelmatig in dezelfde broeken, jasjes en jurken. Dat lijkt heel schattig, maar zo voelde dat absoluut niet. 'Nooit meer zelfgemaakte kleren!' dacht ik wel eens."

Lees ook:  De 65-jarige Eveline Hall is ballerina, actrice en model

Van greetje in de polder tot prachtige zwaan | Paradijsvogels Magazine
“Hoe ik aan deze jurk gekomen ben? Haha, dat zal ik jullie verklappen. Een klant van mij heeft een naaiatelier. Ik heb haar gevraagd deze jurk voor mij te maken. Met de rode kleur kies ik nu, in tegenstelling tot op het schoolplein, bewust voor zichtbaarheid. In deze jurk kan ik laten zien dat ik het lef heb om mijn eigen koers te varen.”
Kledingitems in mijn kast zijn met name vrouwelijk. Met een motief, een kantje of glanzende knoopjes. Ik ben ook dol op aparte details. Kleding moet voor mij wel van goede kwaliteit zijn, met massa heb ik niets. Ik laaf me aan het rijke gevoel van met een hanger over een rek kunnen schuiven en kom dus alleen in de H&M omdat mijn dochter daar nu eenmaal wel wil shoppen.”
Van greetje in de polder tot prachtige zwaan | Paradijsvogels Magazine
[quote text_size="medium"]
“Ik sta aan het begin van de ‘midlife fase’ en heb veel dromen voor de toekomst, maar die worden alleen werkelijkheid als ik er wat mee doe"
[/quote]
Vroeger viel Jolanda ook voor echte mannenpakken maar in de loop van de tijd zijn die uit haar garderobe verdwenen. “Tegenwoordig ga ik ook veel bewuster om met het dragen van zwarte colberts in mijn werk. Ik hou hiermee vooral rekening tijdens een kennismakingsgesprek. De combinatie van mijn lengte, donkere haar en dan ook nog een zwart colbert kan bij een eerste ontmoeting op de ander te heftig overkomen. Ik ben me hier nu van bewust maar deze specifieke kennis heb ik dus niet van mezelf, hahaha.”
[quote text_size="medium"]
"Een aantal jaar geleden stond ik achter in de zaal bij de boeklancering van een goede vriendin. Ik weet nog goed dat ik me op dat moment echt stikjaloers voelde. Toen wist ik dat ik ook mijn eigen signatuur wil achterlaten!"
[/quote]

Lees ook:  Straatfotografie van stralende oudere mannen en vrouwen in Chinatown

Ik sta aan het begin van de ‘midlife fase’ en heb veel dromen voor de toekomst, maar die worden alleen werkelijkheid als ik er wat mee doe. Zakelijk gezien wil ik in ieder geval elk jaar iets tastbaars blijven opleveren. Een aantal jaar geleden stond ik achter in de zaal bij de boeklancering van een goede vriendin. Ik weet nog goed dat ik me op dat moment echt stikjaloers voelde. Toen wist ik dat ik ook mijn eigen signatuur wil achterlaten! Vervolgens lanceerde ik in 2012 een acquisitiebord en afgelopen jaar het spel ‘zakelijk vrienden maken voor meer omzet’. Het smaakt naar meer!"
[hr]
Meedoen? Stuur een recente foto en korte motivatie naar de redactie.
[hr]
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Image Professionals van Sara on the Road. Sara on the Road is er voor de 50+ vrouw die er moeiteloos aantrekkelijk wil uitzien. Ze biedt verrassende kledingprogramma’s en events die inspireren om de vrouw die u bent met al haar wijsheid en kracht te (her)ontdekken. Nieuwsgierig? Bekijk hier het Feestelijk Arrangement, de VIP-dag, en het event speciaal voor Single Sara’s. Neem zelf de regie en ga op weg!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down