Vallende sterren kijken in Nederland | Zomerse meteorenregen

27 juli 2016
231

Meteoren komen ieder jaar in grotere of kleinere zwermen rond dezelfde datum terug. Dat betekent dat we elk jaar tijdens heldere zomernachten kunnen genieten van een groot aantal vallende sterren. Helaas is het vaak bewolkt, maar dit jaar lijkt het erop dat we weer geluk hebben! In de nacht van vrijdag (29 juli) op zaterdag zullen er regelmatig opklaringen zijn in het wolkendek. Er wordt deze nacht een piek verwacht van 20 meteoren per uur, dus als je nog wat te wensen heeft is dit het moment om even naar de hemel te kijken of je de vallende sterren ziet..

Vallende sterren

Vallende sterren zijn eigenlijk helemaal geen sterren, maar kleine stukjes steen en stof die meteoroïden genoemd worden. Dit ruimtepuin komt voor in grote wolken waar de aarde op zijn baan rond de zon doorheen komt. Wanneer deze met hoge snelheid de dampkring binnenkomen (dan meteoren genoemd), komt hier veel hitte bij vrij en verdampt het gruis, wat zorgt voor de lichtflits. Voor de waarnemer is dit in theorie het beste te zien rond zonsopkomst, omdat de aarde dan met die kant richting de zon staat, waar de puinwolken zijn. In werkelijkheid zorgt het licht van de zon of maan er natuurlijk voor dat de lichtstralen lastig te zien zijn en dat er dus voor zonsopkomst gekeken moet worden.

Zo kun je de sterren het beste zien

Het beste tijdstip om deze week vallende sterren te kijken, is de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 2 en 4 uur ‘s nachts. Je moet dan kijken naar de noordoostelijke hemel. Het beste is om dit te doen op een locatie waar zo min mogelijk licht is en bij voorkeur dus buiten je dorp of stad. Een donkere achtertuin is echter ook een optie. Straatlantaarns, broeikassen en andere lichten kunnen het zicht verstoren. Van het schijnsel van de maan zul je deze nacht echter weinig last hebben. Ook in de nachten die volgen worden opklaringen verwacht en kun je dus nog een poging wagen om de sterren te zien. Maar het aantal meteoren per uur zal dan minder zijn.

Lees ook:  Hoe duizenden gaatjes in een kokosnoot kunstzinnige patronen op je muur projecteren

Meteorenregen in Augustus

Kan je deze week niet kijken, of heb je helaas niet voldoende kunnen zien? Dan zijn er vanaf 8 augustus weer nieuwe kansen. De bekendste meteorenzwerm in Nederland, de Perseïden, zal dan weer voor een waar spektakel zorgen. Op 12 augustus is er een piek van 72 meteoren per uur. Dat zijn aardig wat wensen, dus laten we nu alvast wensen dat we een heldere hemel hebben die nacht.

Foto's van de Perseïden meteorenregen in 2015

Onderstaande foto's, die vorig jaar gemaakt zijn door fotograaf Nando Harmsen, geven een mooi sfeerbeeld van wat je kunt verwachten tijdens de meteorenregen van 2016.

Perseïden 2015   

 

Bron: AD

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings