Alles voor een onvergetelijk verblijf in Valencia

16 oktober 2020
265

Over Valencia kan veel worden gezegd, maar saai of eentonig is de stad zeker niet. Valencia staat vol met moderne en historische bezienswaardigheden, beschikt over enorm veel cultuur en biedt dankzij de ligging aan de kust ideale mogelijkheden voor een heerlijke stranddag. Valencia is dankzij dit alles een perfecte locatie voor een stedentrip of korte vakantie.

Valencia werd in 138 v.Chr. gesticht door de Romeinen, waarvan sommige gebouwen die zij destijds hebben toegevoegd aan de stad vandaag de dag nog altijd de bewonderen zijn. De ontwikkeling van de stad vorderde echter pas echt na de Arabische verovering aan het begin van de 8e eeuw. Nadat de christenen in de latere loop van de geschiedenis ook hun stempel op de stad hebben gedrukt, schittert Valencia vandaag de dag als een metropool die geschiedenis en moderniteit op een slimme manier weet te combineren.

Wij hebben een aantal van de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet. Daarnaast gaan we in op de beste reistijd en de bereikbaarheid van deze Spaanse stad.

Valencia

Bioparc Valencia

We beginnen in het noordelijke deel van Valencia, hier is het zogenaamde Bioparc gelegen. Deze enorme dierentuin is gelegen in het Parque de Cabecera en heeft een oppervlakte van honderdduizenden vierkante meters. Het Bioparc is altijd al een populaire locatie geweest voor de inwoners van de stad, maar inmiddels is het park ook uitgegroeid tot een ware toeristische trekpleister.

Vreemd is dat zeker niet, aangezien je hier duizenden dieren en maar liefst 250 verschillende diersoorten kunt bewonderen. Denk aan nijlpaarden, neushoorns, olifanten, zebra’s en nog veel meer diersoorten uit Afrika. Maar wie denkt dat het daar stopt heeft het mis – de komende jaren zal de dierentuin namelijk nog verder worden uitgebreid en zullen er diersoorten uit nieuwe continenten worden toegevoegd. Een ideale locatie voor een dagje uit!

Bioparc Valencia

Verken de betoverende oude stad

In het centrum van de stad zijn zoveel bezienswaardigheden, kunstwerken en bijzondere gebouwen te ontdekken dat het centrum van zichzelf eigenlijk al een bezienswaardigheid kan worden genoemd. Met name de oude binnenstad is er een die je absoluut niet mag missen tijdens je verblijf. Het grote voordeel is bovendien dat nagenoeg alles wat je hier tegenkomt te voet te bereiken is. Geen bussen vol toeristen, kilometers fietsen of het boeken van een taxi, maar enkel een rustige wandeling is al genoeg om al het moois te ontdekken.

Als je de Plaza Redonda passeert, een rond plein in het midden van de stad waar de focus vooral ligt op kunst en cultuur, is het een aanrader om richting de Plaza de la Reina te lopen. Van een afstand kun je al de kathedraal van Valencia zien, vanwaar je een geweldig uitzicht over de stad hebt.

Houd er wel rekening mee dat de beloning van het uitzicht ook om een kleine investering vraagt in de vorm van een klim naar boven. Er zijn ruim 200 treden te beklimmen voordat je wordt getrakteerd op een van de beste aanzichten over de stad. Bovendien vertelt een blik op de stad je wat er nog meer te ontdekken valt in de buurt.

Valencia

De Real Basílica en de kerk San Juan del Hospital zouden de eerste dingen moeten zijn die je opvallen. Ook de Torre Santa Catalina op de drukke Calle de la Paz, die uitnodigt tot een wandeling, is vanaf hier niet moeilijk te overzien.

Maar ook de omgeving van de prachtige kathedraal verdient zeker de nodige aandacht. Het Plaza de la Virgen is omgeven door fascinerende gebouwen en indrukwekkende architectuur. Maar hier zullen we verderop in dit artikel absoluut nog meer aandacht aan gaan besteden!

Ciudad de las Artes y las Ciencias

In dit futuristische complex aan de rand van Valencia kun je kennismaken met een geavanceerde kunst- en wetenschapswereld. De Ciudad de las Artes y las Ciencias is een van de meest indrukwekkende centra van Europa die gewijd zijn aan culturele en wetenschappelijke tentoonstellingen. In een twee kilometer lange ruimte bevat het complex verschillende prachtige voorbeelden van de veelzijdige architectuur binnen de regio.

Het Ciudad complex heeft zes hoofdgebieden: de Hemisfèric IMAX bioscoop die digitale films vertoont, het Príncipe Felipe Science Museum, het Umbracle landschapsgebied, het Oceanogràfic aquarium (waar we verderop nog dieper op in zullen gaan), het operagebouw Reina Sofía en tot slot de concertruimte Agora.

Daarnaast is er de mogelijkheid om verschillende tentoonstellingen en workshops te volgen die in het teken staan van de wetenschap en kunst.

Plaza de la Virgen

Het Plaza de la Virgen is een van de meest populaire ontmoetingsplaatsen in Valencia. Een van de voornaamste redenen waarom deze plek zo populair is geworden heeft alles te doen met de sfeer die er heerst. Je komt hier namelijk nog de typisch levendige sfeer van de stad tegen. Mensen genieten van tapas zittend aan de rand van de centrale fontein, in de omliggende cafés genieten de lokale bevolking en toeristen van de zon onder het genot van een hapje en een drankje.

Toch is de Plaza de la Virgen meer dan alleen een plaats om bourgondisch te genieten. Op deze plek staat namelijk ook de indrukwekkende Basilica de la Virgen de los Desamparados, waarvan een van de hoogtepunten het beroemde schilderij van de Madonna is. Ook de kapel met zijn grote koepel en indrukwekkende fresco’s zijn het bezoeken waard.

Een andere heel bijzondere attractie op de Plaza de la Virgen vindt iedere donderdagochtend plaats: bij de El Tribunal de las Aguas wordt vaak onderhandeld over geschillen tussen boeren en landeigenaren. Het openbare hof - dat er bijna uitziet als een theaterstuk – trekt iedere week veel bekijks.

Lees ook:  De mooiste campings in de Benelux

Plaza de la Virgen

Las Fallas Festival

Elk jaar in maart, wordt Valencia een toneel van vreugdevolle viering tijdens het Fiesta de San José. Dit levendige religieuze feest staat bekend om zijn creatieve installaties die fallas worden genoemd en bevat hoofdzakelijk grote praalwagens met figuren van papier-maché.

Deze creaties worden in de straten opgesteld en vervolgens om middernacht op de laatste dag van het feest verbrand. Hoewel dit op het eerste gezicht vooral erg zonde lijkt – en dit misschien ook wel zo is – komt deze traditie voort vanuit de Middeleeuwen en is het zeer bijzonder om mee te maken.

Niet iedereen zal in maart een bezoek brengen aan Valencia, maar dat betekent gelukkig niet dat je niets kan meekrijgen van deze bijzondere viering. Het Museo Fallero is namelijk een goede manier om wat van de energie van dit evenement te ervaren als je Valencia in een andere tijd van het jaar bezoekt. Dankzij de tentoonstellingen krijg je een leuk kijkje in hoe het festival verloopt en wat er allemaal schuil gaat achter deze feestelijke gebeurtenis!

L'Oceanogràfic in Valencia

We hebben het net al even over het Bioparc gehad, maar Valencia heeft nog meer te bieden als het aankomt op indrukwekkende diersoorten. L'Oceanogràfic behoort tot een van de meest fantastische aquaria in de hele regio. In het midden van de uitgedroogde rivierbedding van de Río Turia bevindt zich het grootste aquariumcomplex van Europa – een locatie waar jaarlijks een enorm aantal bezoekers op afkomen.

Honderden verschillende zeediersoorten zorgen voor bijna 45 duizend zeedieren in dit geweldige aquarium. En de manier waarop de dieren te bewonderen zijn maakt het allemaal nog specialer. Door middel van negen torens is het mogelijk om de zeedieren te bekijken op een manier waarop het lijkt dat je onderwater bent. Het meest speciale gedeelte is hierbij ongetwijfeld de grote tunnel waarbij je wordt omringd door haaien die op slechts aan paar meter afstand van je vandaan cirkelen.

Niet alleen de haaien stelen hier de show, er zijn nog zoveel meer dieren om te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan zeehonden, pinguïns of zeeschildpadden. Maar natuurlijk mogen ook de dolfijnen niet ontbreken. En wie op een van de meest indrukwekkende manieren wil dineren kan dit doen in het geweldige onderwaterrestaurant.

Tot slot beschikt L'Oceanogràfic over een prachtige fauna in de vorm van moeraslanden, verschillende wouden en een groot aantal plantensoorten. Kortom, er is voor ieder wat moois om te ontdekken.

Mercat Central in Valencia

Aan het einde van de jaren 20 in de vorige eeuw werd de Mercat Central gesticht door de toenmalige koning. We zijn inmiddels bijna honderd jaar verder en de markt is nog altijd een van de culinaire hoogtepunten van de stad. Op de ruim 8000 vierkante meter grote markt kom je allerlei verschillende producten tegen. De markt is – zoals vaak het geval is – opgedeeld in diverse soorten eten en drinken. Denk aan vlees, kaas, vis, fruit en nog veel meer.

Bovendien is het een van de oudste voedselmarkten van heel Europa en kom je er ruim duizend stands tegen. Kortom, de fijnproevers onder ons mogen deze kans zeker niet aan zich voorbij laten gaan!

Playa de la Malvarrosa

Aangezien Valencia vooral als een klassieke bestemming voor stedentrips in Spanje wordt gezien, wordt vaak al snel vergeten dat de stad zich in een omgeving vol met prachtige stranden bevindt. Een van deze stranden is het Playa de la Malvarrosa, dat is gelegen in het hart van Valencia.

Het twee kilometer lange zandstrand is het absolute hoogtepunt als het aankomt op de stranden in de stad. Het zand is heerlijk zacht en de zee vrij kalm. Hierdoor is het strand vooral geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Naast het strand is bovendien een vrij uitgebreide promenade gelegen. Een plek waar je heerlijk kunt eten of genieten van een drankje in een van de vele restaurants en bars.

Valencia

Museo de Bellas Artes

Dit Museum voor Schone Kunsten is een ideale plek om het artistieke erfgoed van de regio Valencia te ontdekken. In het museum worden archeologische vondsten, schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld – en het grootste gedeelte van kunstwerken is afkomstig van lokale kunstenaars.

Hoogtepunten van de Valenciaanse schilderscollectie zijn het Laatste Avondmaal en de Heilige Bruno van Francisco Ribalta en de Heilige Hiëronymus van Jusepe de Ribera. Andere vertegenwoordigde Spaanse meesters zijn onder andere Francisco de Goya, Diego Rodríguez en Luis de Morales.

Een ander groot voordeel: aan dit bijzondere museum grenst ook een werkelijk schitterende tuin vol met groen, fonteinen en prachtige wandelpaden. Een echte aanrader om hier na afloop van je bezoek aan het museum nog even een heerlijke en rustgevende wandeling te maken.

De haven van Valencia

Meestal bestaan bezienswaardigheden uit een gebouw, een beeld of een andere soort prachtige locatie, maar soms kan een heel gedeelte van de stad als een bezienswaardigheid worden gezien. En dat geldt absoluut voor de haven van Valencia.

De indrukwekkende haven van Valencia is zonder twijfel een van de topattracties in Valencia. Bij aankomst in de haven ontdek je al direct de indrukwekkende jachten, de luxe cruiseschepen en de typische maritieme sfeer.

Toch gaat een bezoek aan deze haven verder dan alleen het bekijken van de luxe jachten en indrukwekkende schepen. Er kan hier immers ook worden genoten van een van de meest bijzondere bouwwerken van de stad: het Veles e Vents. Dit moderne gebouw vestigt dankzij de bijzondere architectuur een groot gedeelte van de aandacht op zich.

Lees ook:  Een wandelvakantie in Oostenrijk, waar moet je heen?

Maar ga ook zeker even kijken bij de oude, historische havenhallen of het klassieke klokgebouw van de stad. In dit gebouw is het bestuur van de haven gevestigd en worden regelmatig verschillende culturele tentoonstellingen gehouden.

Haven Valencia

La Lonja de Seda

Dit prachtige gotische bouwwerk werd in de 15e eeuw gebouwd om de Zijderoute van de stad te huisvesten. Deze route en het gebouw vormde de marktplaats waar de beroemde Valenciaanse zijde met kooplieden werd verhandeld. De producten waren destijds zo in trek dat ze door heel Europa werden verkocht.

Het gebouw is een van de mooiste voorbeelden van de burgerlijke architectuur in Europa en lijkt nog het meeste op een middeleeuws kasteel met zijn gekanteelde buitenkant en imposante toren. De gevel bestaat uit prachtig gedecoreerde deuropeningen, waterspuwers en schitterende ramen.

Voor wie op zoek is naar een van de mooiste uitzichten over de stad is er de mogelijkheid om de ruim 140 treden tellende toren te beklimmen. Na het bereiken van de top krijg je een schitterend aanzicht van de stad te zien.

Jardines del Turia Park

Er is enorm veel om te ontdekken in Valencia, en dat is natuurlijk vooral positief te noemen. Toch brengen al deze bezienswaardigheden en bijzondere locaties ook veel drukte met zich mee. Andere reizigers en toeristen trekken jaarlijks maar al te graag naar de Spaanse stad om al het moois te ontdekken.

Voor iedereen die op zoek is naar een wat rustgevendere omgeving is er gelukkig een passende oplossing: het Jardines del Turia Park. Hier vind je een kleurrijk paradijs dat volstaat met schitterende bloemen, talrijke palmbomen en eindeloze groene ruimten die uitnodigen tot ontspanning of een wandeling.

Het park behoort tot een van de grootste stadsparken van Spanje en is gelegen op een voormalige rivierbedding. Inwoners zien het als een ideale plek om even volledig te ontsnappen van de drukte die de sinaasappelstad met zich meebrengt.

Bovendien zijn er veel opties om actief aan de slag te gaan in het park. Denk aan het maken van een fietstocht, hardlopen of het maken van een uitgebreide wandeling in de Spaanse zon. Het wordt met recht gezien als een van de beste opties om even de rust op te zoeken na een lange dag vol activiteiten en sightseeing!

De wijnstreek Valencia

Valencia behoort tot een van de meest vruchtbare wijngebieden van heel Spanje en is tegelijkertijd een van de leveranciers van de meest diverse soorten wijnen. Ondanks de veelzijdigheid van de wijnen staat Valencia vooral bekend om haar witte en zoete wijnsoorten.

Bovendien is het een van de meest belangrijke producten die uit de regio van de stad komen. Jaarlijks wordt er maar liefst rond de tweehonderd miljoen liter wijn geproduceerd. Een bezoek aan deze streek mag voor de wijnliefhebbers dan ook eigenlijk niet ontbreken.

De wijnstreek is niet alleen een aanbeveling voor het proeven en ontdekken van de regionale wijnen, maar ook de omgeving is de moeite al meer dan waard. De vele uitgestrekte landschappen en huisjes zijn werkelijk schitterend om te bekijken en beschikken nog altijd over de typische landelijke sfeer en uitstraling.

Voor het ontdekken van de wijngaarden heb je de optie om te kiezen voor een van de georganiseerde tours die je langs de beste locaties in de streek brengen. Maar er is natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om met een eigen auto of huurauto de omgeving te ontdekken. Tijd om te genieten van de aangename temperaturen, de heerlijke wijnsoorten en de prachtige omgeving dus!

Valencia

Natuurpark Albufera

Slechts tien kilometer ten zuiden van de stad ligt een van de topattracties van Valencia. Het natuurpark Albufera - dat dienst doet als recreatiegebied voor de inwoners van de stad – wordt jaarlijks door vele inwoners en reizigers bezocht.

In totaal bestaat het natuurgebied uit zes eilanden, die ook wel Matas worden genoemd. Het unieke karakter en de schoonheid trekt allerlei toeristen naar het park, die het ongelofelijke landschap maar al te graag met eigen ogen komen bewonderen. Een bezoek aan dit uitgebreide natuurpark is vooral een ware aanrader te noemen voor iedereen die langer dan een aantal dagen in de stad verblijft.

Torres de Serranos

De Torres de Serranos werden aan het einde van de 14e eeuw gebouwd als verdedigingstorens en staan opgesteld bij een van de meest bezochte ingangen van de stad. De toren is voor verschillende doeleinden ingezet en heeft vanaf de 16e eeuw ook gediend als gevangenis.

Halverwege de 19e eeuw werden de twee torens losgemaakt van elkaar. Hierbij is ook het achterste gedeelte van de torens verwijderd, waardoor je vandaag de dag een mooi inzicht krijgt in het interieur van deze bijzondere bouwwerken.

torres de serranos

Centraal Station Valencia

Het Centraal Station van Valencia werd al aan het begin van de vorige eeuw gebouwd als eindstation in het noorden van de stad en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest iconische gebouwen van Valencia. De talrijke Art Nouveau elementen binnenin het gebouw stralen de charme van vervlogen tijden uit.

Bij binnenkomst voelt het alsof je tientallen jaren terug de tijd in gaat. Vreemd is dit gevoel zeker niet, aangezien het station volstaat met indrukwekkende ramen, mozaïeken en zelfs nog houten kassa’s. Alles binnen het gebouw straalt iets authentieks uit en dat maakt het natuurlijk extra bijzonder.

Lees ook:  De beste drive-in bioscopen van Amerika

Hoewel het geen bezienswaardigheid is waar je de hele dag zoet mee zult zijn, is het absoluut een speciale ervaring om aan de hand van het station even terug de tijd in te gaan!

Iglesia de Santo Tomás y San Felipe Neri

Een indrukwekkende naam voor een indrukwekkend gebouw: met zijn oogverblindende blauw betegelde koepel is deze prachtige kerk een voorbeeld van de karakteristieke mediterrane stijl van Valencia.

De kerk werd gebouwd in de 18e eeuw en in 1982 officieel gezien als een nationaal historisch monument. Deze klassering is meer dan terecht te noemen: een schitterende gevel, een bijzondere architectuur en een interieur zoals je deze nergens anders zult tegenkomen maken de kerk tot een van de meest bewonderingswaardige gebouwen van de stad.

In de kerk wordt bovendien dagelijks een katholieke mis gehouden. Het monument is niet toegankelijk voor het publiek, maar bij een bezoek aan een mis is het mogelijk om het heiligdom te bekijken.

De stranden in Valencia

We hebben het al even over Playa de la Malvarrosa gehad, maar Valencia heeft nog veel meer stranden om van te genieten. De kilometerslange stranden mogen niet ontbreken op de lijst met tips en bezienswaardigheden

Het stadsstrand Malvarrosa is met het zachte water en heerlijke zandstrand dus bijzonder geschikt voor een gezinsvakantie. Daar tegenover staat het strand Playa de Las Arenas. Dit strand is vooral geschikt voor diegenen onder ons die graag feesten tijdens hun vakantie. Het levendige strand biedt vele mogelijkheden om tot in de late uurtjes te feesten en te genieten van de bruisende sfeer.

Het strand El Saler aan de poorten van Valencia is daarentegen weer wat rustiger. Op dit droomstrand heb je de mogelijkheid om even heerlijk tot rust te komen  Hier kom je namelijk vele natuurlijke stranden en pittoreske zandduinen tegen die de regio een ongelooflijke charme geven.

Kortom, aan stranden is er absoluut geen gebrek in Valencia en er is voor iedereen wel een passende plek om te genieten van de zon, zee en het zand!

De bereikbaarheid van Valencia

Als je eenmaal hebt besloten wat je bestemming is, is het natuurlijk ook een kwestie van hoe je in Valencia komt. De makkelijkste manier om een van de vele Spaanse steden te bereiken is via het vliegtuig. Dit is ook het geval voor Valencia. Het centrum van de stad ligt op slechts acht kilometer van het vliegveld, waarmee de stad gemakkelijk te bereiken is met de tram, taxi of bus.

Het huren van een auto is een geschikte optie als je besluit om met het vliegtuig Valencia te bezoeken en tijdens je verblijf graag de omgeving opzoekt. Toch is het ook nog altijd een goede optie om met een eigen auto de stad op te zoeken. De reis zal uiteraard aanzienlijk langer duren dan met het vliegtuig (gemiddeld zo’n 20 uur), maar het is bij uitstek een mogelijkheid om tijdens je reis een groot aantal andere bijzondere steden aan te doen.

Maar naast het gebruik van een auto is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het goed ontwikkelde Spaanse spoorwegnet en te kiezen voor een mooie treinreis. Met de hogesnelheidstrein AVE bereik je bijvoorbeeld de hoofdstad van het land al in minder dan twee uur. Maar ook Barcelona ligt op slechts ongeveer drie uur afstand met de trein.

Tot slot is Valencia ook nog goed te bereiken via het water. Vanaf de eilanden Ibiza, Mallorca of Menorca zijn er verschillende waterverbindingen waar gebruik van kan worden gemaakt. Zelfs vanaf Italië is het mogelijk om Valencia vrij eenvoudig te bereiken via de boot. Het is de ideale manier voor een of meerdere dagen in Valencia tijdens je verblijf op een andere locatie in Spanje of Italië.

De beste tijd om Valencia te bezoeken

Valencia is eigenlijk het hele jaar door aangenaam te noemen. Als je in februari een bezoek brengt, kom je er amandel- en sinaasappelbomen die in bloei staan tegen. Valencia staat ook bekend om de heerlijke stranden en een duik in de zee kan hierbij natuurlijk niet ontbreken. Voor de echte stranddagen is mei gemiddeld genomen de eerste maand waarin op een aangename manier genoten kan worden van het strand en de zee.

Als je liever feestviert dan is het wellicht een goede optie om je bezoek te combineren met een van de festivals die jaarlijks plaatsvinden. Er is hierbij veel te kiezen, want vooral in het voorjaar en de zomer worden er regelmatig festivals georganiseerd. Op verschillende locaties in de stad wordt er vuurwerk afgestoken en zijn er verschillende vreugdevuren om van te genieten.

In principe is de kuststad dus het hele jaar door een goede en aangename vakantiebestemming te noemen. Het klimaat van de stad wordt sterk beïnvloed door de Middellandse Zee. Jaarlijks kun je in Valencia 300 dagen zon en weinig regen verwachten. Voor iedereen die graag een stedentrip met een aantal culturele activiteiten maakt, zijn de beste maanden om naar Valencia te trekken de maanden april tot juni. Ook de herfstmaanden zijn een aanrader. Dankzij de heerlijke temperaturen in deze maanden zijn er talloze mogelijkheden om de stad te verkennen en te genieten van de weelderige groene natuur.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings