Urban jungle: tips voor meer groen in huis

31 augustus 2020
362

Ja hoor: de urban jungle trend is nog helemaal hip en happening. Deze bijzondere groene woontrend zag enkele jaren geleden het levenslicht. Nu we met z'n allen steeds kleiner wonen in steden, is de drang naar natuur en groen ín huis groter. Het is namelijk bewezen dat planten een positief effect hebben!

Zo zijn planten en bloemen goed voor de luchtvochtigheid en zorgen ze voor vernieuwde zuurstof binnen een ruimte. Ook helpen planten bij het verminderen van stress en zorgen ze ervoor dat jij beter slaapt. Wauw! Om van jouw woning ook een urban jungle paleis te maken, vind je in dit artikel enkele eenvoudige tips voor meer groen in huis.

urban jungle

Kies voor een goede mix van planten

Bij een urban jungle draait het om planten; heel veel planten. Hierbij wil je niet voor één soort plant gaan, maar voor meerdere planten in diverse vormen, kleuren en maten. Heb je nog niet zoveel ervaring met het verzorgen van planten? Check dan welke planten gemakkelijk te verzorgen zijn. Zo heb je in ieder geval een goed begin met je urban jungle. Voorbeelden van 'gemakkelijke' planten zijn de graslelie, verschillende soorten vetplanten, aloë vera, het Chinees lantaarnplantje en de Kentia plant.

Van daaruit kun je verder opbouwen met diverse soorten planten die iets meer verzorging nodig hebben. Zorg dus voor een goede basis met verschillende soorten planten en de start van je urban jungle is er! Mix en match met hangplantjes, grote planten, kleine planten en middelgrote planten voor een fraai resultaat. Een beetje groen kan een ruimte al zoveel gezelliger maken! Wil je direct voor een hele grote plant gaan? Misschien is een Monstera dan iets voor jou. Bij het tuincentrum zijn grote Monstera's te koop. Deze zijn vaak wel aan de prijzige kant; om minder geld kwijt te zijn, kun je beter voor een klein exemplaar gaan en die zelf laten groeien tot grote jungleplant.

Lees ook:  De trend van de moderne keuken

urban jungle

Wat heb je allemaal nodig voor een urban jungle?

Met alleen planten ben je er nog niet. Om een urban jungle goed te beginnen en te behouden, heb je een aantal spullen nodig. Je wilt natuurlijk wel dat die planten mooi blijven en een ware eyecatcher in de kamer worden. Natuurlijk heb je in ieder geval ruimte nodig voor een x aantal planten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een hoekje in de woonkamer vrij hebt om meerdere planten kwijt te kunnen. Andere spullen die handig zijn bij het verzorgen van een eigen urban jungle zijn:

  • Koop een stevige, grote gieter waarmee je je geliefde planten water kunt geven.
  • Schaf ook een plantensproeier aan. Sommige planten worden heel blij van wat nevel.
  • Kijk goed naar welke potten je koopt voor je planten. Omdat je verschillende groottes planten hebt, moet je ook verschillende groottes plantenpotten aanschaffen. Daarnaast is het goed om te weten dat planten groeien en ruimte nodig hebben in een pot. Zorg er dus altijd voor dat je wat grotere potten hebt dan hoe groot de planten zijn.
  • Scoor ook wat handig tuingereedschap. Denk bijvoorbeeld aan tuinhandschoenen, een schaartje en een schepje. Dit soort materiaal is handig voor wanneer je je planten moet overpotten of een beetje moet snoeien.

Handige plekken om planten neer te zetten in huis

Over het algemeen maakt het vrij weinig uit waar je je planten neerzet. Het is wel goed om te weten dat planten stuk voor stuk eigen eigenschappen hebben. De ene plant vindt het bijvoorbeeld fijn om in de volle zon te staan, terwijl dat voor een andere plant totaal niet werkt. Check daarom altijd de labels van de planten voor hun kenmerken. Zo kun je de planten met dezelfde eigenschappen een beetje bij elkaar plaatsen.

Lees ook:  Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

Verder is het wel zo prettig om een beetje ruimte creëren voor je groene vrienden. Wanneer je meerdere planten bij elkaar plaatst, moeten ze wel de ruimte hebben om te kunnen ademen en te groeien. Weet je eenmaal wat je plant wel of niet kan hebben? Een urban jungle is niet alleen een groep planten samen in een ruimte, maar ook allemaal losse planten verspreid over de woonkamer, keuken of slaapkamer. Hang planken op voor hangplantjes, koop kisten of tafeltjes voor middelgrote planten en zet grotere planten willekeurig op de grond.

urban jungle

Stekken van je planten voor nog meer plantjes

Wanneer je de basis voor je fijne urban jungle eenmaal hebt, zul je merken dat het rap gaat met de ontwikkeling van de planten (mits je ze goed verzorgt). Een groot deel van de planten kun je zelf stekken! Dat betekent dat ze baby-plantjes krijgen die je los kunt halen en in een andere pot op kunt laten groeien. Dat betekent nóg meer planten zonder daarvoor te hoeven betalen! Begin je met stekken dan moet je je wel even inlezen in hoe dat precies moet. Per plant kan dat namelijk nogal verschillen. Gelukkig vind je op internet per plant voldoende informatie. Wat je in ieder geval nodig hebt, is geduld, goede verzorging en kwalitatieve potgrond.

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings