Urban Exploring (Urbex): De schoonheid van verlaten gebouwen

14 september 2020
701
Urbex

Oude loodsen, gesloten fabrieken, vervallen kerken en leegstaande woningen. Met de opkomst van Urbex, de samentrekking van Urban Exploring, ontstond de afgelopen jaren een nieuwe trend in reizen en fotograferen, die de schoonheid van verlaten plekken verkent.

Al in 1990 werd de term Urbex geïntroduceerd, door de Canadese Jeff Chapman. Hij kwam ermee vanuit zijn fascinatie voor het verkennen van verlaten stedelijke gebieden. Het afgelopen decennium won Urbex aan populariteit, vooral onder (hobby) fotografen.

Waarom Urban Exploring?

Urben explorers worden met name aangetrokken tot de spanning en fotogenieke omgeving van verlaten gebouwen. Veelal zijn dit plekken die zwaar zijn aangetast door de tijd en de natuur. Vanwege de stijgende populariteit van dit soort locaties zijn sommige bestemmingen er commercieel op ingesprongen. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Charleroi, waar je inmiddels met gids diverse tours kunt doen over de vervallen industrieterreinen. Of Doel, de spookstad die volledig werd opgeslokt door de haven van Antwerpen.

Urbex

Urban Exploring in spookstad Doel bij Antwerpen

Niet zonder gevaar

Veel mensen beoefenen Urban Exploring puur als hobby en betreden alleen openbaar toegankelijke locaties of boeken een speciale tour op de meer avontuurlijke plakken. Maar er zijn ook fotografen die er hun baan van maken om nieuwe fotogenieke locaties te ontdekken, waarbij ze zich veelal wagen op verboden terrein. Urbex locaties zijn vaak sterk in verval en niet altijd beveiligd. Er zijn daardoor zeker risico’s, zoals instortinggevaar of het vrijkomen van giftige stoffen.

Urban exploring

Ledston Luck, Engeland

Urbex locaties

Vind je het vooral leuk om bijzondere foto’s te maken of tijdens een weekendje weg een stad eens van een heel andere kant te ontdekken? Google dan specifiek op 'Urban Exploring' voor die bestemming of zoek naar oude fabrieksterreinen. In veel steden zijn dit soort gebieden nu in een nieuw jasje gestoken, bijvoorbeeld door middel van muurschilderingen. Voor de echte urban explorers verliest zo'n gebied dan haar spanning, maar dat neemt niet weg dat je er dan wel legaal terecht kan én het er vaak onverminderd fotogeniek is. Nieuwsgierig hoe urban explorers te werk gaan? Op de website urbex.nl zijn veel locaties in kaart gebracht, inclusief indrukwekkende foto’s!

Lees ook:  Astola Island: een verborgen parel in Pakistan

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down