Urban Exploring (Urbex): De schoonheid van verlaten gebouwen

192 VIEWS
Urban Exploring (Urbex): De schoonheid van verlaten gebouwen

Oude loodsen, gesloten fabrieken, vervallen kerken en leegstaande woningen. Met de opkomst van Urbex, de samentrekking van Urban Exploring, ontstond de afgelopen jaren een nieuwe trend in reizen en fotograferen, die de schoonheid van verlaten plekken verkent.

Al in 1990 werd de term Urbex geïntroduceerd, door de Canadese Jeff Chapman. Hij kwam ermee vanuit zijn fascinatie voor het verkennen van verlaten stedelijke gebieden. Het afgelopen decennium won Urbex aan populariteit, vooral onder (hobby) fotografen.

Waarom Urban Exploring?

Urben explorers worden met name aangetrokken tot de spanning en fotogenieke omgeving van verlaten gebouwen. Veelal zijn dit plekken die zwaar zijn aangetast door de tijd en de natuur. Vanwege de stijgende populariteit van dit soort locaties zijn sommige bestemmingen er commercieel op ingesprongen. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Charleroi, waar je inmiddels met gids diverse tours kunt doen over de vervallen industrieterreinen. Of Doel, de spookstad die volledig werd opgeslokt door de haven van Antwerpen.

Urbex
Urban Exploring in spookstad Doel bij Antwerpen

Niet zonder gevaar

Veel mensen beoefenen Urban Exploring puur als hobby en betreden alleen openbaar toegankelijke locaties of boeken een speciale tour op de meer avontuurlijke plakken. Maar er zijn ook fotografen die er hun baan van maken om nieuwe fotogenieke locaties te ontdekken, waarbij ze zich veelal wagen op verboden terrein. Urbex locaties zijn vaak sterk in verval en niet altijd beveiligd. Er zijn daardoor zeker risico’s, zoals instortinggevaar of het vrijkomen van giftige stoffen.

Lees ook:  Alles voor een onvergetelijk verblijf in Barcelona
Urban exploring
Ledston Luck, Engeland

Urbex locaties

Vind je het vooral leuk om bijzondere foto’s te maken of tijdens een weekendje weg een stad eens van een heel andere kant te ontdekken? Google dan specifiek op ‘Urban Exploring’ voor die bestemming of zoek naar oude fabrieksterreinen. In veel steden zijn dit soort gebieden nu in een nieuw jasje gestoken, bijvoorbeeld door middel van muurschilderingen. Voor de echte urban explorers verliest zo’n gebied dan haar spanning, maar dat neemt niet weg dat je er dan wel legaal terecht kan én het er vaak onverminderd fotogeniek is. Nieuwsgierig hoe urban explorers te werk gaan? Op de website urbex.nl zijn veel locaties in kaart gebracht, inclusief indrukwekkende foto’s!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Beroemde mensen uit de jaren 60 met hun mini’s
Architectuurfotografie in Nederland: 10 bijzondere locaties
Hilarische optische illusies die zorgen voor lichte paniek
Deze wereldberoemde reisfotografen zijn een inspiratie om te volgen