Met deze unieke korven kun je bijen tegelijkertijd bewonderen én helpen

2440 VIEWS
Met deze unieke korven kun je bijen tegelijkertijd bewonderen én helpen

Met het BEEcosystem kun je letterlijk de bijen in huis halen. Het systeem bestaat uit een doorzichtige bijenkorf, waardoor je de insecten kan zien terwijl ze honing aan het maken zijn. Het systeem is gemaakt om het houden van bijen voor iedereen toegankelijk te maken.

Bijen zijn een belangrijke factor in ons ecosysteem

Bijen spelen een cruciale rol in ons globale voedselsysteem, omdat ze ontzettend veel bloemen bestuiven. Wel een op de drie stukken voedsel hebben we te danken aan het werk van deze bezige bijtjes. De groei van de meeste gewassen die we oogsten voor hun groente en fruit is compleet afhankelijk van de bestuiving van de kleine beestjes. Sinds 1947 zijn er wel 3,5 miljoen korven minder en dit heeft grote gevolgen, ook voor de mens! Want zoals Einstein ooit zei:

If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.

De ontwerpers van BEEcosystem hopen vele mensen te inspireren om samen te gaan werken om het aantal bijen weer te laten groeien.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

bijen

bijen

bijen

Met het BEEcosystem haal je de bijen letterlijk in huis

Dustin Betz en Mike Zaengle zijn de ontwerpers van het BEEcosystem, de modulaire en doorzichtig bijenkorf. Modulair, omdat je meerdere korven als het ware aan elkaar kan ‘plakken’, door middel van een magneetstrip. Doorzichtig, omdat je zo de bijen kan zien en van hun gedrag kan leren. Aan één vlakke kanten van de hexagon zit een buis gemonteerd die naar buiten leidt, waardoor de insecten zich vrij van buiten naar binnen kunnen bewegen. Bovenop zit een klepje waardoor je extra voedsel kan geven. Dit is belangrijk, omdat een tekort aan voedsel een van de hoofdoorzaken is waarom het niet zo goed gaat met de bij. De korven zijn behoorlijk prijzig, maar het is prachtig om te zien dat deze initiatieven onder de aandacht worden gebracht!

Lees ook:  Mevrouw Onkruid | Het geheime recept voor honing van paardenbloemen

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

bijen

bijen

bijen

bijen

Zoek je een goedkoper alternatief om de bijen in jouw omgeving te helpen? Bekijk dan deze bijenoase in onze webshop. Als je fan bent van de beestjes moet je dit artikel met een aantal prachtige foto’s zeker gezien hebben. Dit zijn geen ‘normale’ foto’s, maar close-ups. Zo zie je hoe schitterend de bijen van heel dichtbij zijn.

MEER INSPIRATIE

Blauwe bijen
De honingjagers van de Himalaya
9 tips om je buitenruimte bij- en hommelvriendelijk te maken
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet