
Tibet wordt ook wel 'het dak van de wereld genoemd', het hele land heeft namelijk een gemiddelde hoogte heeft van 4000 meter. Daardoor is Tibet het hoogst gelegen land ter wereld. De Boeddhistische leer speelt een belangrijke rol in het leven in Tibet. En hoewel dit land al decennialang onderdrukt wordt door China, leven veel Tibetanen volgens de vredelievende overtuiging dat alles wat we doen, denken of zeggen uiteindelijk weer bij ons terug komt.
[quote text_size="medium"]
Wees uw vijanden dankbaar voor de les in tolerantie, verdraagzaamheid en geduld
[/quote]
De Dalai Lama (de geestelijk leider van de Tibetaanse Boeddhisten, die al jaren in ballingschap woont in India) roept zijn volk dan ook op om geen geweld te gebruiken in het conflict met de Chinezen. Inmiddels is sinds 1988 de Chinese soevereiniteit erkend en wordt de invloed van de Chinese cultuur in Tibet steeds groter.
Voor zijn inspanningen voor een vreedzaam verloop van deze overgang ontving de Dalai Lama in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. De manier waarop hij het conflict heeft benaderd zou je kunnen zien als ultieme toepassing van het Boeddhisme, hij zei niet voor niets ooit 'wees uw vijanden dankbaar voor de les in tolerantie, verdraagzaamheid en geduld'.
[quote text_size="medium"]
Bidden is voor Tibetanen belangrijker dan geld verdienen
[/quote]
Ondertussen maakt de Dalai Lama zich wel grote zorgen over de mensenrechtensituatie en het in stand houden van de Tibetaanse cultuur. Hierin spelen religie en het Boeddhistische kloosterleven een belangrijke rol: 13% van de bevolking en niet minder dan 25% van de mannelijke bevolking woont er in een klooster.
Bidden is voor Tibetanen belangrijker dan geld verdienen, terwijl de Chinezen vinden dat de Tibetanen aan het werk moeten om Tibet rijk en welvarend te maken. Een schrijnende situatie, want van de 6000 kloosters zijn er veel vernietigd en onder streng toezicht van de Chinese overheid gesteld.
Onlangs kwamen wij een bijzondere fotoserie tegen die de schoonheid van de Tibetaanse cultuur (en het Tibetaanse landschap) treffend in beeld brengt. Door een monnik zelf gefotografeerd, geven deze foto's een authentiek inkijkje het leven in een klooster in Tibet.
Wij kunnen alleen maar hopen dat deze cultuur en de vredelievende religie van de Tibetaanse monniken niet verloren gaan. Meer zien? Dat kan via instagram.com/gdax.