Uitwaaien en opwarmen: 4x winters eilandleven op Texel

23 december 2017
403

Tijdens de korte en donkere dagen van de winter wanneer het weer guur is en de warmte van binnen het wint van buiten, willen we naar de wadden. Onbehoorlijk genieten van warme chocolademelk (met rum) na een dagje uitwaaien op het strand, spelletjes spelen met een bittergarnituur en uitzicht over de Waddenzee of gewoon heerlijk wegkruipen onder een dekentje met een goed boek. Voor de mensen die ons grootste waddeneiland nog nooit bezocht hebben zetten we 4 keer 'wat te doen op Texel' op een rij!

Dit is het eilandleven in de winter ten top. Texel heeft alle ingrediënten om tot rust te komen: ruimte, zee, strand, bos en heel veel gezellige plekjes.

#1 Terug in de tijd: De Oude Vismarkt

Wat is een eilandvakantie zonder vis? Ouderwetse gezelligheid en nostalgie in deze viswinkel van het Texelse dorp Oudeschild. Waan je terug in de tijd van houten boten, navigeren op een kompas en ware ambacht.

Na een lange fiets- of wandeltocht gaat er niets boven een welverdiende visheerlijkheid (vers, gerookt of gebakken). De naam De Oude Vismarkt laat weinig te raden over. Binnen is het warm en gezellig.

Ook kun je alles te weten komen over vis en de Texelse visserij op de gratis vaste expositie 'Leven van de vis'. De lucht is zilt, de vis vers, deze plek is zeker een bezoek waard!

wat te doen op Texel

#2 Het leukste Strandpaviljoen: Kaap Noord

wat te doen op Texel

Van donderdag tot en met zondag kun je hier genieten op een van de allermooiste plekjes van Texel. Strandpaviljoen Kaap Noord is gelegen aan het hondvriendelijke strand bij paal 33 en heeft fantastisch uitzicht op het eiland Vlieland!

Een stukje strand zoals strand bedoeld is, Voor iedereen en ongedwongen

Of de lucht nu knisperend en strakblauw is of dat het stormt en de wind woest tekeer gaat, het is hier altijd prachtig. Binnen kun je je in een van de banken bij de openhaard nestelen met een boek of bordspel of aanschuiven bij een van de zeezicht tafeltjes aan het raam. Met een beetje geluk zijn er zelfs zeehondjes te spotten vanuit je luie stoel.

Lees ook:  De leukste dorpjes en steden aan het water om af te koelen
wat te doen op Texel
Koeien in de winterse Geul | Beeld: Txllxt Txllxt

#3 Slapen in een omgebouwde caravan (Winterproof!)

Op het eiland Texel gaat de tijd trager. De hectiek van alledag maakt plaats voor natuurlijke stilte. Midden op het eiland ligt Camp Silver, een bijzondere plek om te overnachten midden in de natuur.

 Gedachten verwaaien in eindeloze wolkenluchten, nietig als de ontelbare zandkorrels op de uitgestrekte stranden.

Met kamperen heeft slapen in deze omgebouwde caravan niet veel meer te maken. Eigenaresse Nicoline heeft de wagens volledig gestript en omgebouwd tot luxe tweepersoonskamer. Het uitzicht is weids waardoor je getuige kunt zijn van de mooiste zonsondergangen en met een beetje geluk een betoverende sterrenhemel. De caravans zijn verwarmd, dus ook in de winter is het hier heerlijk toeven.

Midden in het weiland staat een grote gemeenschappelijke koepeltent waar je de hele dag door in stilte kunt ontspannen, lezen of gewoon wat mijmeren. Het verblijf is inclusief uitgebreid ontbijtbuffet in het paviljoen, met veel biologische, streek- en eilandproducten.

wat te doen op Texel

#4 Wat te doen op Texel: volgens Jan Wolkers

Mocht je je nog afvragen wat te doen op Texel: huur een fiets – want Texel doe je fietsend – voor deze prachtige fietsroute van 27 kilometer. Het bijzondere aan deze route is dat hij je meeneemt door het Texel van Jan Wolkers.

Zonder het eiland ooit te hebben bezocht droomde Jan als kind al van Texel. Als volwassen man ontdekte hij dit stukje paradijs op aarde als zijn laatste woonplaats en inspiratiebron voor zijn werk. Op het eiland schreef hij gedichten en romans en maakte er beelden en schilderijen.

Lees ook:  Ga op vakantie in de studio van een kunstenaar

De route neemt je mee naar het strand van Paal 12, waar hij inspiratie opdeed voor ‘Zomerhitte’, de veerhaven, het kerkje van Den Hoorn en zijn woonplaats op de Rozendijk. Ook voert de route je langs de locaties van kunstewerken die Jan op het eiland maakte.

Het is hier zo onsterfelijk mooi

De Jan Wolkers-fietsroute is 27 kilometer lang en begint en eindigt bij de Veerhaven. Het route boekje inclusief verhalen en originele foto’s is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor (check de beschikbaarheid) op Texel of via de Waddenkiosk.

wat te doen op Texel
De Geul | Texel. Beeld: Txllxt TxllxT

Speel je met de gedachte in de zomer richting het noorden te trekken?  Hier vind je alvast wat voorpret met een paar van de mooiste foto’s die in het zonseizoen gemaakt zijn op de wadden: blauwe lucht, uitgestrekte stradvlaktes en gloeiende grasduinen.

 
 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings