Uitstapjes voor fotografieliefhebbers: de beste fotomusea in Nederland

293 VIEWS
Uitstapjes voor fotografieliefhebbers: de beste fotomusea in Nederland

Regenachtige dagen zijn ideaal om een middagje rond te dwalen in een museum. Ga jij graag op pad met je camera? Bezoek dan eens een fotomuseum. Exposities in de diverse fotomusea in Nederland nemen je mee terug in de tijd, naar andere werelddelen en inspireren je om je zelf je camera te pakken.

FOAM, Amsterdam

In hartje Amsterdam staat een van de meest bekende fotomusea in Nederland. FOAM staat bekend om de constant wisselende collecties met fotografie uiteenlopend van kunst en mode tot historie en journalistiek. Het leuke aan FOAM is dat tentoonstellingen van iconen uit de fotografiewereld worden afgewisseld met jong talent.

Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Het nationale fotomuseum van Nederland is gevestigd in Rotterdam. Het is ook het grootste fotomuseum, met een collectie van ruim 5 miljoen beelden. Het museum richt zich op het bewaken van het Nederlands fotografisch erfgoed. Ook voor kinderen is dit fotomuseum heel toegankelijk. Zo worden er diverse activiteiten en workshop georganiseerd waarop zij spelenderwijs kennismaken met de wereld van fotografie.

Huis Marseille, Amsterdam

Het oudste instituut onder de fotomusea in Nederland is Huis Marseille. Gevestigd in twee 17-eeuwse grachtenpanden in Amsterdam toont het museum zo’n 750 werken. Hieronder zijn beelden van zowel nieuw talent als gevestigde namen, zoals Thomas Struth, Andreas Gursky, Viviane Sassen en Jean-Luc Mylayne. In het museum is ook een gespecialiseerde fotoboekenwinkel gevestigd en je kan de grachtentuin bezoeken.

Lees ook:  Straatfotografie van stralende oudere mannen en vrouwen in Chinatown

Fotomuseum Den Haag

Het Fotomuseum in Den Haag belicht fotografie als kunstvorm. Als bezoeker word je dan ook uitgedaagd om de gelaagdheid en context van de beelden te bevragen. Het museum organiseer elk jaar zes tentoonstellingen van wisselende genres.

Tijdelijke tentoonstellingen en exposities

Naast bovengenoemde fotomusea in Nederland, worden er jaarlijks ook talloze fototentoonstellingen georganiseerd op andere locatie. World Press Photo bijvoorbeeld; dat voortkomt uit de internationale wedstrijd voor fotojournalistiek. De beste en meest spraakmakende beelden reizen jaarlijks als expositie de wereld over, waaronder diverse locaties in Nederland. Ook Breda Photo is een aanrader. Dit tweejaarlijkse evenement is uitgegroeid tot de grootste fototentoonstelling van de Benelux. Elke editie belicht een internationaal relevant maatschappelijk thema, waarbinnen diverse tentoonstellingen te bezoeken zijn in de binnenstad van Breda. Een overzicht van alle foto-exposities in Nederland op datum en locatie is te vinden op fotoexpositie.nl.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Beroemde mensen uit de jaren 60 met hun mini’s
Architectuurfotografie in Nederland: 10 bijzondere locaties
Hilarische optische illusies die zorgen voor lichte paniek
Deze wereldberoemde reisfotografen zijn een inspiratie om te volgen