Uitleg over het begrip: een gezonde leefstijl

28 april 2022
515
gezond leven

De termen hoor je vrijwel dagelijks, bijvoorbeeld als je televisie kijkt of als je scrolt over de tijdlijn van sociale media. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om gezond te leven en een gezonde leefstijl te hanteren.

Toch, is voor velen nog duidelijk wat hiertoe behoort, want om eerlijk te zijn: het zijn echte containerbegrippen. Een gezonde leefstijl houdt bijvoorbeeld in dat je gaat sporten en bewegen, gezond en gevarieerd eet, maar ook dat je genoeg ontspanning neemt. Er komt dus meer bij kijken dan alleen eten, drinken en bewegen. In dit artikel vertellen je alles dat gaat over een gezonde leefstijl.

Waarom een gezonde leefstijl?

Laten we bij het begin beginnen: waarom zou je een gezonde leefstijl hanteren? Dit leggen we aan je uit aan de hand van de drie basisprincipes die gelden voor een gezonde leefstijl. Allereerst gaat het over goede voeding en dit heeft op meerdere manieren impact op je lichaam. Het gaat hierbij over gewicht, maar daarnaast voel je je energiek en gezond.

De macronutriënten zijn de basis van jouw motor, waardoor jij de hele dag ertegenaan kan. De vitamines en mineralen die je uit de voeding haalt verkleinen de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Zoals je leest is gezonde voeding dus zeer belangrijk en onmisbaar om je goed te blijven voelen.

Ook door te bewegen krijgt je lichaam veel gezondheidsvoordelen. Zo slaap je beter, heb je ook minder kans op hart- en vaatziekten en daarnaast heb je meer energie. Qua mentale voordelen, krijg je van sporten en bewegen zelfvertrouwen en heb je minder last van stress.

Lees ook:  Waarom buiten zijn gezond is

Iets dat je misschien minder verwacht: maar ontspan. Jezelf verwennen is namelijk ook heel belangrijk voor een gezonde leefstijl. Tegenwoordig is het heel normaal om lange dagen te maken op het werk, waar agenda’s bomvol staan en waar de e-mails maar blijven binnenkomen. Dit kan voor veel druk en spanning zorgen, wat je door ontspannend kan verminderen en voorkomen.

Tips voor een gezonde leefstijl

Rome is niet in één dag gebouwd en zo ook een gezonde leefstijl niet. Het is een geleidelijk proces, waarbij het van belang is gezonde toe te voegen aan je dagelijkse routine. Bovenstaand zijn al een aantal zaken benoemd wat van belang is voor een gezonde leefstijl. Om dit een verdere verdieping te geven kijken we ook naar andere zaken die behoren tot een gezonde leefstijl, zoals slapen.

Een heerlijke nachtrust

Je herkent het wel als je een nacht slecht hebt geslagen: je bent moe, kunt je concentratie er niet bijhouden en je raakt sneller geïrriteerd. Wist je dat slecht slapen de kans op een depressie verhoogt? Bij een lange tijd te weinig te hebben geslapen, verhoogt de kans op aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Onderstaand sommen we de belangrijkste tips voor je op:

  • Zorg dat je slaapkamer donker
  • Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook op dezelfde tijd op
  • Zet een uur voordat je gaat slapen al je beeldschermen uit
  • Drink maximaal 5 uur voor het slapengaan een cafeïne houdende drank

Stay hydrated!

Oftewel: Blijf gehydrateerd. Zoals je misschien wel weet bestaat ons lichaam voor meer dan de helft uit water. Dagelijks verlies je vocht, wanneer je bijvoorbeeld naar het toilet gaat of wanneer je zweet. Om je vochtniveau op peil te houden moet je dagelijks genoeg drinken. Heb je het gevoel dat je te weinig drinkt: dan kun je last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en/of een verhoogde hartslag. Wat je het beste kunt drinken? Ook dit hebben we natuurlijk voor je opgesomd.

  • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag: Vul dagelijks een fles van 2 liter water en drink deze door de dag heen leeg.
  • Drink maximaal 4 kopjes koffie per dag: Het beste voor een gezonde leefstijl is het zwart drinken van koffie.
  • Drink zo min mogelijk frisdrank: Drink vooral water en deze kun je smaak geven door een schijfje vers fruit toe te voegen aan het water.
  • Drink zwarte of groene thee: Het drinken van thee is goed voor je bloeddruk

Lees ook:  De beste Thrift Shops van Nederland

Wat is een ongezonde leefstijl?

Om het af te leren, maar ook om je hierover in te lichten benoemen we een aantal zaken die behoren tot een ongezonde leefstijl. Hoewel je dit misschien wel verwachtte: roken en alcohol zijn slecht voor je gezondheid. Zo is roken de belangrijkste oorzaak van sterfte en ziekte: 20.000 doden en 9% van de totale ziektelast komt door roken. De volgende in dit rijtje zijn ongezonde voeding, zoals fast food, alcoholgebruik en weinig bewegen.

Het beste plan is om per direct te stoppen met roken, want het is echt levensgevaarlijk voor de gezondheid. Het stoppen kan erg lastig zijn, maar door tips te volgen zoals het samen stoppen met je partner of vriend en afleiding kan helpen. Wat betreft alcohol: dit is ook slecht voor je lichaam, dus probeer het zo veel mogelijk te beperken. Drink het bijvoorbeeld enkel bij speciale gelegenheden, maar maak er geen gewoonte van.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down