Uit de kunst | Schatten uit zee

14 januari 2016
160

Lopend over het strand scant ze de strook waar eb en vloed elkaar ontmoeten. Daar waar mul zand hard zand is geworden en waar rommel uit zee en dat van dagjesmensen samenklontert. Hét sorteervak van de jutter; een strook puur genot. Over boord geslagen materialen van schepen en left-overs van toeristen. Hier struint ze haar grondstoffen bij elkaar, het beste adres voor haar creaties.

Maria Roelofsen leeft dicht bij de zee, op Texel, in een piepklein huisje. Haar kunstenaarschap nam een vlucht toen zij zich in 2008 op het eiland vestigde. Ze verruilde Amersfoort voor Den Burg en gaf haar leven een nieuwe wending. Haar huiskamer stelt ze op gezette tijden open als galerie. Hier kun je behalve haar plastic kunstwerken ook haar assemblages van drijfhout bekijken.

Schatten uit zee | Paradijsvogels Magazine

[quote text_size="medium"]

"Sterker nog: vanaf het moment dat ze de spullen opraapt, weet ze al in grote lijnen wat ze er mee gaat doen, waarvoor ze het zal gebruiken"

[/quote]

Eenmaal weer thuis gaat ze aan de slag. Nadat ze de vangst van de dag uit de bolderkar heeft uitgeladen, wordt alles zorgvuldig gewassen en goed schoon gemaakt. Vervolgens slaat ze aan het assembleren. Van het gehavende plastic maakt ze allerlei zeedieren. Sterker nog: vanaf het moment dat ze de spullen opraapt, weet ze al in grote lijnen wat ze er mee gaat doen, waarvoor ze het zal gebruiken. De trouvailles dragen hun bestemming en betekenis in zich. Delen van een soort fuik-emmer vormen de kaken van een kogelvis, hengsels zijn de scharen van een kreeft.

Lees ook:  Mandala's van zeeschelpen

[quote text_size="medium"]

"Het proces is niet te stoppen, de constante golf van creativiteit lijkt samen te vallen met de eeuwige beweging van de zee"

[/quote]

Ze werkt heel zorgvuldig; zet stukjes aan elkaar als patchwork en past en meet net zolang tot het perfect is. De maaksels zitten in haar hoofd, ze hoeven alleen nog ‘geboren te worden’. Het proces is niet te stoppen, de constante golf van creativiteit lijkt samen te vallen met de eeuwige beweging van de zee.

Schatten uit zee | Paradijsvogels Magazine

'Into the ocean' | Atelier Maria Roelofsen | 'Zeeschildpad'

Haar zeedieren waarschuwen ons tegen de vervuiling van de zee en de verspilling van de hedendaagse wegwerpmaatschappij. Maar deze zeedieren geven licht; ze laten ons letterlijk beter zien, nu ze als lamp een tweede leven krijgen. Ze staat in een traditie van kunstenaars die het belang van hergebruik nastreeft. Niet alleen in het gebruik van materialen, maar ook in levenswijze. Deze beweging zette in in de jaren 1960 met de Arte Povera en vindt nu in de tiny houses een vervolg; bewust leven.

Schatten uit zee | Paradijsvogels Magazine

[hr]

Wilt u het werk van Maria Roelofsen met eigen ogen zien? Houd dan vooral haar website in de gaten voor de momenten van openstelling van haar huiskamer en andere plekken waar de werken te zien zijn. En voor de snelle beslissers: juttersmuseum Kaap Skil wijdt nog tot 31 januari een exclusieve tentoonstelling aan Maria Roelofsen: 'licht uit zee'.

[hr]

Geef Odette Breijinck een kunstwerk en zij geeft je een verhaal. Haar missie: via ontroering, herkenning en verwondering de kunst dichtbij brengen en voor iedereen begrijpbaar en interessant maken. Dat doet ze dan ook veelvuldig en met passie via lezingen, excursies en lessen: van het verhaal dat portretten ons over de geschiedenis van de kunst vertellen tot een inkijkje in de muzen van Klimt. Op Paradijsvogels Magazine deelt ze boeiende wetenswaardigheden die je kijk op kunst veranderen. 

Lees ook:  Het universum van papier

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings