Twentse kruistochten: cultuurwandelingen door het Twentse landschap

7 oktober 2015
181
Twentse kruistochten

Op de Fleringer Es in Tubbergen staat een bijzondere boom: het is een 500 jaar oude eik die Kroezeboom genoemd wordt, een boom die doorgaans een grens of kruispunt aangeeft, maar vaak ook dient als heilige plaats en soms zelfs als plek waar rechtspraak plaatsvindt.  Tot 1730 woonde de katholieke bevolking hier in het geheim de mis bij: de wagen waarop altaar en priester werden vervoerd diende als preekstoel! Inmiddels staat er een kapel, waar ieder jaar in september een mis plaatsvindt ter afsluiting van de vredesweek. De Kroezeboom en andere bijzondere gedenktekens komt u tegen in de wandelgids met twaalf 'Twentse Kruistochten' van Marycke Naber. De wandelgids 'Twentse kruistochten' leidt u langs de prachtige cultuur, kunst en natuur die te vinden is in het Twentse landschap.

Geloof en passie op de routes van de Twente kruistochten

De 115 kapellen en kruisbeelden in de wandelgids staan niet alleen symbool voor geloof, maar ook voor passie: vaak opgericht vanuit menselijke dankbaarheid, vaak met vereende krachten onderhouden door betrokken buurtbewoners, en niet zelden met onvermoeibaar doorzettingsvermogen steeds weer gered of gerestaureerd na hardnekkig vandalisme. Heel soms krijgen zelfs vandalisten echter ook berouw: uit de Mariakapel aan het Lossers voetpad in Oldenzaal werd in 1980 een Maria-icoon ontvreemd. En wat schetst de verbazing? 25 jaar later, bij het 50-jarig jubileum van de parochie, vond men een zwarte plastic tas met daarin het gestolen icoon!
[quote text_size="medium"]
"In Tubbergen bouwde Ans van Doeschot een stiltegrot, met keien en kiezels van over de hele wereld"
[/quote]
Ook 't Boekenbosje in Tubbergen is absoluut de moeite waard: daar bouwde Ans van Doeschot een stiltegrot, met keien en kiezels van over de hele wereld. Het altaar toont beeldjes uit allerlei religies. Een mooi symbolische plek waar iedereen zich uitgenodigd mag voelen om even in stilte te bezinnen.

Twentse kruistochten | Paradijsvogels Magazine

De stiltegrot van Ans van Doeschot - Kroezeboom in Tubbergen - Twents Mariakapelletje

Niet alleen voorbehouden aan gelovigen

De wandelingen zijn overigens zeker niet alleen voorbehouden aan gelovigen. Het is allereerst genieten van cultuur, kunst en natuur. En wat houdt u tegen om van de wandelingen toch een soort kruistochten te maken, op zoek naar rust, bezinning of spiritualiteit? Lichamelijke inspanningen geven nieuwe kracht en het Twentse landschap is absoluut de moeite waard. Aan de rand van de pastorietuin in Geesteren staat een Mariakapel, met daarnaast een bankje met de tekst 'Kom d'r bie zit'n', oftewel 'Kom erbij zitten'. Als dat niet uitnodigend is om eens een kijkje te gaan nemen!
[quote text_size="medium"]
"Bij de 'Hof to Welevelde' in Zenderen staan een aantal indrukwekkende stalen beelden, die herinneren aan de Van Welevelds (de oorspronkelijke bewoners van het landgoed) in 1300"
[/quote]
Onderweg komt u bovendien allerlei andere bijzondere dingen tegen. Zo staan bij de 'Hof to Welevelde' in Zenderen een aantal indrukwekkende stalen beelden, die herinneren aan de oorspronkelijke bewoners van het landgoed in 1300: de Van Welevelds. Ook de fraaie pastorietuin in Langeveen is de moeite waard: volg de route voor processies en vind het rustaltaar en de 'twaalf apostelen boomcirkel', bestaande uit verschillende boomsoorten. De diverse bankjes in de pastorietuin vormen de perfecte setting voor een rustpauze of picknick. En dan is er de Hügelgräberheide, op de grens bij Hezingen in Nederland en Hesingen in Duitsland, waar zich veertien grafheuvels bevinden uit de jonge Steentijd. Grafheuvels vindt u onder andere ook op het Vasser en het Haarler grafveld in de gemeente Tubbergen. De tientallen heuvels zijn gespaard gebleven omdat er volgens Twentse sagen witte wieven in zouden wonen!

Twentse kruistochten | Paradijsvogels Magazine

Pastorietuin in Langeveen - stalen beelden Hof to Welevelde - grafheuvels Haarler grafveld


[hr]
Wandelgids 'Twentse Kruistochten', Marycke Janne Naber, Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
[hr]
Twentse kruistochten | Paradijsvogels Magazine

Lees ook:  Ga deze zomer op ontdekkingsreis tijdens de Vredesexpositie in Münster

Bekijk ook: De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver weg van de bewoonde wereld

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings