
In de late Middeleeuwen leefde in de Brabantse stad 's-Hertogenbosch een begenadigd kunstschilder. Zijn naam was Jheronimus van Aken, maar hij signeerde zijn schilderijen met Jheronimus Bosch. Een naam die u ongetwijfeld bekend voorkomt, gezien de vele media-aandacht die in de afgelopen weken ontstond voor de Jheronimus Bosch tentoonstelling in het Noord-Brabants museum in 's-Hertogenbosch.
Wat echter maar weinig mensen weten is dat één van de bekendste werken van de beroemde Middeleeuwse schilder ontbreekt, omdat het Museo Nacional del Prado in Madrid weigert om het kunstwerk uit te lenen. We hebben het over De Tuin der Lusten: een duizelingwekkend drieluik waarin Bosch met ongekende creativiteit honderden verhaaltjes verwerkte over de schepping, begeerte en de hel. Spijtig? Niet als u ziet waar deze afwezigheid toe heeft geleid. Het NTR wijdde een prachtige website aan dit bijzondere kunstwerk, waarop u zelf op ontdekkingstocht kunt gaan, of u laat meevoeren door de stem van Midas Dekkers of Nienke de la Rive Box.
Hoewel zelfs kunsthistorici niet alle taferelen volledig begrijpen, lichten de vertellers toch een tipje van de sluier op, bijvoorbeeld over de betekenis van de begeerte op het middenpaneel, de vraag waarom het werk zoveel onevenredig grote vogels laat zien, de ontstaansgeschiedenis van de naam van de stad en de gebeurtenis die waarschijnlijk inspiratie bood voor de brandende huizen op het rechterpaneel.
De rest laat Bosch over aan uw eigen verbeeldingsvermogen... Wij wensen u een inspirerende ontdekkingsreis!
[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]