Een inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch

14 maart 2016
309

In de late Middeleeuwen leefde in de Brabantse stad 's-Hertogenbosch een begenadigd kunstschilder. Zijn naam was Jheronimus van Aken, maar hij signeerde zijn schilderijen met Jheronimus Bosch. Een naam die u ongetwijfeld bekend voorkomt, gezien de vele media-aandacht die in de afgelopen weken ontstond voor de Jheronimus Bosch tentoonstelling in het Noord-Brabants museum in 's-Hertogenbosch.

Wat echter maar weinig mensen weten is dat één van de bekendste werken van de beroemde Middeleeuwse schilder ontbreekt, omdat het Museo Nacional del Prado in Madrid weigert om het kunstwerk uit te lenen. We hebben het over De Tuin der Lusten: een duizelingwekkend drieluik waarin Bosch met ongekende creativiteit honderden verhaaltjes verwerkte over de schepping, begeerte en de hel. Spijtig? Niet als u ziet waar deze afwezigheid toe heeft geleid. Het NTR wijdde een prachtige website aan dit bijzondere kunstwerk, waarop u zelf op ontdekkingstocht kunt gaan, of u laat meevoeren door de stem van Midas Dekkers of Nienke de la Rive Box.

Hoewel zelfs kunsthistorici niet alle taferelen volledig begrijpen, lichten de vertellers toch een tipje van de sluier op, bijvoorbeeld over de betekenis van de begeerte op het middenpaneel, de vraag waarom het werk zoveel onevenredig grote vogels laat zien, de ontstaansgeschiedenis van de naam van de stad en de gebeurtenis die waarschijnlijk inspiratie bood voor de brandende huizen op het rechterpaneel.

De rest laat Bosch over aan uw eigen verbeeldingsvermogen... Wij wensen u een inspirerende ontdekkingsreis!

Een inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels MagazineEen inspirerende rondleiding door de Tuin der Lusten | Paradijsvogels Magazine

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

[mc4wp_form id="15395"]

Lees ook:  De Buste van Nefertiti nagemaakt door 60.000 bijen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings