Het troostende effect van begrafenis liedjes

15 september 2023
265
troostend effect van begrafenis liedjes

“Het is onmogelijk om iemand te vergeten die zoveel gaf om te herinneren”.

Muziek bij een uitvaart wordt vaak gebruikt om de begrafenis persoonlijker te maken en herinneringen op te halen. Muziek raakt je tot een onbewust niveau van gedachtes en gevoelens. Liedjes zijn daarom vaak niet rationeel te beredeneren. Probeer maar eens een melodie met woorden uit te leggen, dit lukt niet. Melodieën en klanken kun je alleen horen en voelen, vandaar dat je vaak geëmotioneerd raakt bij het horen van een nummer. Uitvaartmuziek brengt meestal herinneringen naar boven van de persoon die je bent verloren. Het kan je laten herinneringen aan de mooie, verdrietige, fijne momenten die je samen hebt gehad. In deze blog lees je meer over waarom het een troostend effect heeft om begrafenis nummers uit te kiezen voor jouw dierbare.

Het proces van verwerken

Bij een begrafenis plannen, komen veel emoties vrij. Naast de praktische zaken die geregeld moeten worden, zijn er ook emoties zoals verdriet, boosheid of onrecht die je moet laten landen. Bij het verliezen van een dierbare wordt er meestal ook gevraagd door de afscheidslocatie of je begrafenis liedjes wilt afspelen tijdens de dienst. Velen vinden dit lastig, maar het is juist een mooie manier om al die emoties toe te laten. Vaak willen we verdriet, boosheid of onrecht niet voelen en duwen we het weg, maar het betekent niet dat deze emoties verdwijnen als je ze wegduwt. Het zal op een later moment altijd terugkomen. Denk als voorbeeld aan een ballon die je onder water wilt duwen, het lukt je eventjes, maar zodra je de ballon loslaat, zal die terugspringen. Dit proces vereist veel innerlijke kracht, overweeg om met de werking van malachiet deze kracht te verkrijgen.

Lees ook:  Moeite met concentreren? Muziek zou wel eens de oplossing kunnen zijn

Uitvaart liedjes uitkiezen, betekent dat je ervoor openstaat om herinneringen en gevoelens toe te laten voor deze persoon. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn en je het liefst deze emoties niet wilt voelen, is het goed om het overlijden te verwerken. Neem hiervoor ook de tijd, laat de liedjes op je inwerken en laat het verdriet toe. Vind je het toch fijner om steun uit woorden te halen? Lees dan onze blog over de 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer.

Muziek als aanvulling

Vaak wordt uitvaartmuziek ook op de achtergrond afgespeeld tijdens de begrafenis. Het dient als een aanvulling, bijvoorbeeld bij binnenkomst van familie en vrienden die zich voegen bij andere dierbaren. Hetzelfde gebeurt er als de familie de zaal verlaat, dan wordt er ook muziek afgespeeld. Tussen de speeches door worden er meestal persoonlijke nummers afgespeeld passend bij de overledene zelf. Dit kunnen nummers zijn die de overleden persoon zelf veel heeft gedraaid, of persoonlijke nummers die voor de persoon zijn geschreven.

Een mooi voorbeeld hiervan is het nummer wat Jeroen Heylighen als eerbetoon heeft een nummer geschreven voor zijn overleden dorpsgenoot Melanie. Melanie Lomme (33) had een tumor in haar hersenen, die ze als groot Harry-Potter fan, ‘Voldemort’ had genoemd. Haar verhaal en haar kracht heeft Jeroen geïnspireerd om een mooi nummer te schrijven, waarvan hij gedeelte al Melanie kon laten horen daags voor haar overlijden.  Op 17 april 2023 bracht Jeroen Heylighen uit Einighausen het nummer ‘ZJUS WIE IN DAT BOOK’ uit. Dit nummer is uiteindelijk op haar uitvaart afgespeeld en wordt nu door Jeroen gebruikt om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Check het lied op onder andere Spotify:

Lees ook:  5 onmisbare tips om thuis een feest te organiseren

Top 10 meest gebruikte begrafenis liedjes

Heb je moeite om uitvaart liedjes te kiezen? Wij hebben de mooiste nummers voor je op een rij gezet.

  1. Time to say goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
  2. Ave Maria
  3. Het water – Marco Borsato
  4. Angels – Robbie Williams
  5. Treur niet – Diggy Dex
  6. The rose – André Rieu
  7. Tears in heaven – Eric Clapton
  8. De steen – Paul de Leeuw
  9. Stairway to heaven – Led Zeppelin
  10. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij

Uitvaartmuziek als eerbetoon

Begrafenis liedjes worden vaak, zoals in het voorbeeld met Jeroen Heylighen, als eerbetoon gebruikt. Het genre hoeft dan totaal niet bij de rouwenden te passen, zolang het past bij de overleden is het een eerbetoon. Uitvaartmuziek kan op twee manieren een eerbetoon zijn aan de overledene.

Muziek geliefd door de dierbare

De eerste manier is waarbij muziek wordt gebruikt die de gestorvene vaak heeft geluisterd tijdens zijn of haar leven. Misschien herken je het wel, maar bij sommige nummers komen meteen herinneringen naar boven van die persoon. De manier waarop dit nummer altijd afspeelde als je bij de persoon in de auto stapte, dat hij of zij woord voor woord meezong met de tekst of altijd dit nummer op een feestje aanslingerde. Er zijn heel veel gebeurtenissen of herinneringen dat een bepaald nummer triggert. Door muziek leer je emoties toe te laten en onrecht los te laten. Meer willen lezen over het thema loslaten? Lees dan zeker dit artikel.

Muziek geschreven voor de dierbare

De tweede manier is een eigen nummer schrijven of een bestaand nummer gebruiken als eerbetoon. Soms bestaat er een nummer die precies jouw gevoelens en gedachtes beschrijft. Je kunt dan uitvaartmuziek gebruiken als vervanging voor je speech, want vaak zijn er niet meer woorden nodig naast de boodschap van de begrafenis liedjes. Of je schrijft zelf een nummer voor die persoon omdat er geen enkel nummer al bestaat die omschrijft hoe jij je voelt.

Lees ook:  Het vergeten lied van Toon Hermans

Kortom, begrafenis liedjes werken vaak troostend, en zorgen ervoor dat je het proces van overlijden kan verwerken tijdens een uitvaart. Het is een mooie aanvulling voor een uitvaart om stiltes op te vullen, de juiste woorden te gebruiken en een eerbetoon te geven aan de overledene. Besteed hier zeker voor jezelf en jouw overleden dierbare aandacht aan de keuze voor de uitvaart liedjes, omdat muziek veel verder kan gaan dan alleen woorden. Het zorgt ervoor dat je gevoelens en emoties toelaat zoals verdriet, boosheid en onrecht.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down