De mystieke wereld van Triton: Mythes en betekenis van de Griekse God van de zee

13 februari 2024
33
triton

Triton, de Griekse God van de zee, is een figuur die iedereen wel kent. Zijn uiterlijk is een bekend kenmerk van deze God, namelijk het bovenlijf van een man en het onderlijf van een vis. Wie was Tiron in de Griekse mythologie en wat voor verhalen heeft hij? Je zult hem waarschijnlijk ook kennen als Koning Triton, de vader van de kleine zeemeermin. Meerdere betekenissen en meerdere verhalen. Ben jij benieuwd om meer te lezen over de Griekse God van de zee? Lees dan snel deze blog verder voor meer informatie.

Wie is Triton in de Griekse mythologie?

In de Griekse mythologie wordt een Triton voorgesteld met het bovenlijf van een man en het onderlijf van de staart van een vis, een meerman gedaante. Daarnaast werd Triton vaak gezien met een drietandige speer, ook wel een drietand genoemd. Deze was vergelijkbaar met zijn vader. Hij was een koning van de zee. Met zijn broers onder het waakzaame oog van de zeegod Poseidon regeerde deze God. Hij was de zoon van de zeegod Poseidon en de zeenimf Amphitrite.

Poseidon, broer van Zeus en Hades, kreeg de zee toegewezen tijdens de verdeling van de wereldheerschappij. Poseidon had ook enkele begeleiders die tritonen genoemd werden: eveneens een soort vissen met een menselijk bovenlijf. Dit soort tritonen waren van een lagere orde dan zijn zoon Triton.

De vrouwelijke varianten van de tritonen zijn de Nereïden, soms ook tritonessa’s genoemd. Tritonen dartelden over de golven en bliezen op een schelp als op een blaasinstrument. De ene keer werden ze afgebeeld als menselijke zeewezens, de andere keer als een soort zee-centauren: half mens, half paard. Wist je dat er ook Griekse sterrenbeelden zijn die half-God waren in de Griekse oudheid? Lees er alles over in onze blog: de achtergrond van sterrenbeelden in de Griekse mythologie.

Lees ook:  Wat je kapsel zegt over je persoonlijkheid

Boodschapper van de zee

Triton was de zoon van Poseidon en zijn vrouw Amphitrite. Lees hier de legendarische verhalen van Amphitrite. Er werd aangenomen dat hij samen met zijn ouders in een gouden paleis woonde onder de oppervlakte van de Egeïsche Zee. Triton had een belangrijke taak, namelijk boodschapper zijn van de zee voor zijn vader.

Als boodschapper van Poseidon ging Triton rond in het gehele domein van Poseidon om snel berichten te delen en te verspreiden aan zeelieden. Dit deed hij op de ruggen van wezens of via de golven zelf. Triton had namelijk het vermogen om zelf op golven zich te verplaatsen. Hij had vaak een schelp hoorn bij zich. Het geluid wat hieruit kwam werd geassocieerd met het geluid van de golven. Hij kon de golven van de zee kalmeren door op de schelp te blazen.

triton

Mythologische verhalen over Triton

Er zijn niet heel veel mythologische verhalen over Triton. Er is een verhaal dat Triton Jason en de Argonauten hielp om door de Argo te komen. Triton bracht de bemanning weer op koers nadat ze waren verdwaald en toen ze gestrand waren in de moerassen.

Een ander mythologisch verhaal gaat over Misenus, de trompettist van Aeneas die Triton uitdraagt voor een wedstrijd op de schelp in de Aeneis. De wedstrijd heeft nooit plaatsgevonden, want hij had Misenus in de zee gegooid. In mythologische verhalen bleek dat het nooit verstandig was om een god uit te dagen.

Koning Triton

In de sprookjes van Hans Christian Andersen is Triton de vader van de kleine zeemeermin. Hij is de koning van het onderwaterrijk Atlantica en zijn macht heeft zich verspreid over alle zeeën. Een van de belangrijkste personages in De kleine zeemeermin, een film uit 1989. Hij is een gespierde meerman en de weduwnaar van de overleden koningin Athena. Hij is de vader van Aquata, Arista, Attine, Andrina, Adella, Alana en Ariël. Koning Triton bezit een machtige drietand die gemaakt is uit goud. Daarnaast bezit hij ook twee gouden armbanden en een kroon beide gemaakt van goud.

Lees ook:  Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin

Zoals je hebt kunnen lezen was hij een bijzonder figuur in de Griekse mythologie. Vooral door zijn uiterlijk is hij bijzonder. Ook dat hij de golven kon kalmeren en kon rijden op de zee maakt hem bijzonder.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down