Waarom trek je toxische mensen aan?

14 februari 2023
2169
Toxisch gedrag

Toxisch gedrag, het is overal om ons heen. Iedereen kent wel zo iemand: altijd negatief, overal een woordje voor en kan heel bot en naar reageren. Dit zijn een aantal kenmerken die voornamelijk gekend zijn bij giftige of toxische personen. Sommige mensen blijven ver uit de buurt van dit soort figuren, echter zijn er ook mensen die juist dit soort types aantrekken. Dit gebeurt vaak wel onbewust, door hun eigen gedrag. Waarom trekt je toxische mensen aan? En hoe kun je ze makkelijk op afstand houden? In deze blog gaan wij dieper in op dit onderwerp, dus lees snel verder!

Wat is een toxisch persoon

Toxische personen zijn mensen die een negatieve invloed hebben op jouw welzijn en geluk. Ze kunnen kritisch zijn, je manipuleren of je constant naar beneden halen. Deze mensen maken vaak gebruik van je goedheid en verwachten dan ook dat je ze bepaalde zaken verschuldigd bent. Ze weten precies wat jij wilt horen en welke woorden je triggeren om in actie te komen. Deze mensen houden vaak weinig rekening met gevoelens van de ander en denken vooral aan hun eigen belang. Wanneer jij immers met een verzoek bij ze komt, dan wordt deze vaak wel afgewezen. Ondanks dat we weten dat deze mensen niet goed voor ons zijn, lijken we ze toch aan te trekken.

Waarom trek je toxische mensen aan?

Maar waarom trek je toxische mensen aan? Het antwoord is complex en kan te maken hebben met verschillende factoren. Het kan te maken hebben met je eigen onzekerheden, je persoonlijkheidskenmerken of zelfs je opvoeding. Vertoon je zelf toxisch gedrag als je jezelf benadeeld doordat je geen nee durft te zeggen? Ben je een people pleaser? Heb je een laag zelfbeeld? Dit zijn dingen waar narcisten zich tot aangetrokken voelen omdat jij je opstelt als hun ideale slachtoffer. Hieronder lees je meer dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij toxische mensen aantrekt.

Lees ook:  Een gezond lichaam krijgen en behouden doe je zo!

Gewend om aan te passen

Door je ervaringen in het verleden, tijdens je kindertijd of zelfs als volwassenen, creëer je bepaalde denkpatronen en manieren van doen. Dit begint natuurlijk bij de invloeden van buitenaf, zijn je ouders streng en wellicht narcistisch geweest, dan heb je je vaak moeten aanpassen aan hun wensen. Daarbij werd je eigen denk vrijheid beperkt en ben je gewend om niet de leiding te nemen in gesprekken of relaties. Je past je snel aan de situatie en persoon en probeert op die manier zo min mogelijk “lastig” te zijn.

Dit zijn natuurlijk de aantrekkelijke punten voor een toxisch persoon om erop in te spelen. Mensen die zich makkelijk aanpassen, zullen ook niet in tegenspraak gaan. Dit is waarom je toxische mensen kan aantrekken.

geen nee durven zeggen

Kan geen nee zeggen

Vind je het moeilijk om iemand af te wijzen of nee te zeggen? Dan is dat ook een reden voor de narcisten om bij je te blijven. Het is erg comfortabel als je een vriend of vriendin heeft die het overal mee eens is. Voor jou is het nog lastiger omdat je wellicht bepaalde dingen niet wilt doen, maar gewoonweg geen nee durft te zeggen. Dit kan vaak komen door angst voor confrontatie, onzekerheid en niet beter weten.

Het is dus jouw eigen toxische gedrag naar jezelf toe, die deze mensen in jouw kring houdt. Heb jij last van toxische mensen in je omgeving? Dan is het raadzaam om na te gaan wat het je waard is om contact te behouden. Kun je er niet zomaar afscheid van nemen? Kijk dan wat er mogelijk is om het contact zo minimaal mogelijk te maken.

Je eigen partner is toxisch

Een veelvoorkomend voorbeeld is dat je partner toxisch is. Het kan zijn dat je aangetrokken bent tot mensen die constant kritiek op je hebben omdat je denkt dat je niet beter verdient. Of je bent op zoek naar bevestiging en acceptatie van anderen, zelfs als deze mensen niet goed voor je zijn.  Het kan ook zijn dat je in je jeugd geleerd hebt om toxische relaties te accepteren. Misschien heb je gezien hoe je ouders een ongezonde relatie hadden en denk je dat dit normaal is. Of misschien werd je beloond voor het accepteren van toxisch gedrag van anderen.

Lees ook:  Het belang van planten op kantoor

Hoe herken je dit?

In het begin is de relatie ontzettend leuk, je wordt overladen met complimentjes, je bent de ware maar ook de beste vriend voor ze. Daarna beginnen ze je te manipuleren door je onzeker en klein te houden. Ze stellen bepaalde eisen aan je, hoe je je moet gedragen, met wie je om mag gaan en zelfs wat je wel en niet aan mag doen. Mocht jij ze hiermee confronteren, dan draaien ze je woorden om en laten je nog schuldig voelen ook. Het is heel belangrijk om in dit soort situaties bij jezelf te blijven en je niet laten beïnvloeden door allerlei statements of manipulatieve praat.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat je iemand niet zomaar kunt veranderen. Deze mensen zijn zeer standvastig in hun doen en er vergt ook motivatie en energie om iemand die toxisch gedrag vertoond uit je leven te krijgen. Hoe veel ook jij je best doet, als de persoon in kwestie niet wilt veranderen of de noodzaak ervan niet inziet, dan zal dat ook niet gebeuren.

Het is belangrijk om te beseffen dat het accepteren van toxische mensen niet gezond is en dat het invloed kan hebben op je eigen mentale gezondheid. Ze trekken je naar beneden en geven weinig ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling.

hoofd leeg maken

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Om te voorkomen dat je toxische mensen aantrekt, is het belangrijk om eerst je eigen onzekerheden en persoonlijkheidskenmerken te onderzoeken. Als je weet waarom je deze mensen aantrekt, kun je stappen ondernemen om deze patronen te doorbreken.

Lees ook:  Kantoorkleding

Het is ook belangrijk om je eigen grenzen te stellen en te weten wat voor jou acceptabel is en wat niet. Als je weet wat je niet accepteert, kun je deze mensen vermijden of afstand van ze nemen als je toch met ze te maken krijgt. Leren nee zeggen, is hier een belangrijk onderdeel van. Hiermee geef je niet alleen je grenzen aan maar houd je ook mensen op een afstand.

Werk aan je mindfulness, dit betekent dat je werkt aan je mentale weerbaarheid. Door jouw gedachten meer aandacht te geven kan je negatieve patronen makkelijk herkennen. Dit creëert bewust zijn en zelfkennis. Hierdoor wordt het makkelijker om dichter bij jezelf te staan en jezelf te ondersteunen wanneer je dat nodig hebt. Gaat er teveel door je hoofd? Ga dan even sporten. Mindfulness en sporten zijn de perfecte combinatie voor de mensen die ook naar een uitlaatklep zoeken. Vergeet niet dat als je met het sporten begint, het belangrijk is dat je lichaam goed opgewarmd is, gebruik hiervoor een warming-up sessie of spiergel. Routines hierin zijn belangrijk, als jij je genoeg inzet dan zal het resultaat vanzelf volgen, zowel mentaal als fysiek.

Ten slotte is het belangrijk om gezonde relaties op te bouwen met mensen die een positieve bijdragen aan jouw leven leveren. Zoek naar mensen die je accepteren en waarderen voor wie je echt bent en die je steunen in moeilijke tijden. Zo zul jij je ook geliefd voelen en lekkerder in je vel.

Het is niet altijd makkelijk om toxisch gedrag te vermijden, vooral als ze een belangrijke rol in je leven spelen, zoals je partner of een familielid. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je altijd het recht hebt om jezelf te beschermen en om gezonde relaties op te bouwen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down