Top 6 beste science fiction boeken allertijden

17 december 2021
1500
science fiction boeken

Er zijn tegenwoordig een hoop literaire genres te vinden. Voortdurend komen er nieuwe (sub) genres en cross-overs bij. Science fiction en vooral fantasy boeken scoren tegenwoordig erg goed onder lezers. Die twee hebben met elkaar gemeen dat ze een gefantaseerde werkelijkheid betreffen. In dit artikel gaan we verder in op wat science fiction nou precies is.

Wat is science fiction?

Science fiction is een genre dat speculeert over een mogelijke toekomst. Deze wordt gebaseerd op fictieve of daadwerkelijke concepten. Science fiction verhalen zijn vaak gericht op fictieve gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat de aarde of de mens aan bepaalde veranderingen ondergaan zijn.

Science fiction verhalen spelen zich doorgaans af op een futuristische achtergrond. Dit houdt in dat er technologische of sociale ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, die ervoor hebben gezorgd dat de samenleving een bepaalde vorm heeft aangenomen. Bij science fiction verhalen over ontwikkelingen die nu nog niet mogelijk zijn, maar door bepaalde uitvindingen of gebeurtenissen wel ooit zouden kunnen gebeuren.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten sciencefiction, namelijk ‘harde en zachte’ science fiction. Bij harde science fiction spelen nieuwe technologische en natuurlijke ontwikkelingen een invloed op de samenleving. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om als mens door de ruimte te reizen met ruimteschepen, zoals in Star Trek. Bij zachte science fiction spelen juist sociale en maatschappelijke ontwikkelingen een grote rol. Hierbij wordt een verhaal vertelt waarbij bepaalde ontwikkelingen hebben geleid tot dat de samenleving er op een bepaalde manier uitziet. Bijvoorbeeld de dystopische samenleving van George Orwell in 1984.

Nu gaan wij het hebben over de top 6 beste science fiction boeken allertijden. Hierin staan de meest gelezen en best verkochte boeken in het genre. Wanneer jij een echte liefhebber bent van science fiction dan zijn deze boeken een aanrader voor jou!

Hyperion- Dan Simmons

Het eerste science fiction boek op dit lijstje is het boek ‘Hyperion’, deze werd geschreven door Dan Simmons. De vierdelige serie van Dan Simmons is een van de meest uitgewerkte en intellectuele SciFi boeken die er tot nu toe verschenen zijn. Hyperion is een echt meesterwerk met verschillende verhaallijnen en een enorme poëtische verbeeldingskracht.

Lees ook:  Boeken om van te watertanden | 6 romans die lijken op een kookboek

Het is een spannende serie boeken vol met avontuur en actie. Samen met de personages van het boek ga je op een echte ontdekkingsreis door de verschillende werelden en planeten die Dan Simmon heeft verzonnen. Het is een magische reis die je laat wegdromen. Tegelijkertijd word je meegezogen in een soms ingewikkelde maar fantastisch plot. Deze wordt in het laatste deel knap samengevoegd, dit geeft een emotioneel einde. De serie, met een prachtig einde, is een aanrader voor iedereen die van science fiction boeken houdt. Hyperion is zonder twijfel het beste science fiction boek ooit.

Duin/Dune- Frank Herbert

Dune of Duin van Frank Herbert is een van de populairste science fiction boeken ooit. Het is een boek dat leuk blijft om te lezen, zelfs als je het boek al eerder hebt gelezen. Dune is een groots, meeslepend boek, dat veel invloed heeft gehad op latere schrijvers. In sommige stukken van het boek is te merken dat het boek al enkele jaren oud is. Het boek is afkomstig uit midden jaren ‘60. Toch is het nog steeds een aanrader om te lezen door de dromerigheid van de woestijn, de woeste zandwormen, het Spacing Gild en de Bene Gesserit heksen zorgen ervoor dat het nog steeds moderne lezers aanspreekt. Dune is een absolute aanrader binnen de science fiction boeken, ook voor mensen die normaalgesproken niet van SciFi boeken houden. Het eerste deel, is het beste deel van de zesdelige boekenreeks. In zijn geheel is het voor velen een uitstekende serie.

science fiction boeken

Enders game- Orson Scott Card

Enders Game van de Amerikaanse schrijver Orson Scott Card is een echte science fiction klassieker, die aan het eind van de jaren 70 opnieuw in de belangstelling kwam na de film met Harisson Ford. Het boek gaat over een jonge Ender die als student leert aan de battle school, een opleidingsschool voor jonge militaire aanvoerders in spe. Na verloop van tijd worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van deze oefeningen bestaan uit gesimuleerde computergevechten tegen een buitenaards ras dat uit is op een invasie van de aarde. Deze games worden steeds moeilijker, toch slaagt Ender er in om zich naar het einde van de game toe te werken. Tot de laatste ultieme oefening die bepaalt of Ender zijn opleiding zal voltooien. Ondanks dat de laatste game onmogelijk lijkt, gaat hij toch de uitdaging aan. Maar dan blijken de oefeningen toch méér dan een spel te zijn.

Lees ook:  Biografie panel | Mark Rothko

Ready player one- Ernest Cline

Ready player one is nog een relatief nieuw science fiction boek. Het boek werd geschreven door de Amerikaanse auteur Ernest Cline. Onlangs werd het boek ook nog verfilmd. Tijdens het verhaal wordt er op een schat gejaagd, dat doet denken aan ouderwetse verhalen. Het verhaal geeft je een nostalgisch gevoel van de jaren ‘80. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst van vervuiling, overbevolking en armoede waar mensen de lelijke realiteit van 2044 proberen te ontvluchten door middel van de virtuele wereld ‘OASIS’. Deze bestaat uit honderden werelden, waar iedereen kan zijn wie hij/zij wilt zijn. Bovendien is alles hier gratis. Wanneer de rijke oprichter van OASIS sterft, blijft er een wel heel speciaal testament achter. In OASIS zijn aanwijzingen, opdrachten en 3 sleutels verstopt. Wie de sleutels vindt wordt steenrijk en de eigenaar van OASIS. Na 5 jaar, wanneer de interesse inmiddels is afgelopen, vindt de jonge student Wade de eerste bronzen sleutel.

Nightflyers en andere verhalen- George R.R. Martin

Nightflyers en andere verhalen is een verhalenbundel van Game of Thrones-auteur George R.R. Martin. Nightflyers is een zenuwslopend horrorverhaal van kosmische proporties. De bundel bevat nog vijf klassieke sciencefiction verhalen van Martin. Nightflyers is ook te zien op Netflix.

Op reis naar de buitenste grenzen van het bekende universum, doen negen academische buitenbeentjes voor het eerst een poging, om contact te leggen met een duister buitenaards ras.

Het ruimteschip ‘The Nightflyer’, wordt bestuurd door een kapitein die nog nooit in levenden lijven is gezien door iemand. Na verloop van tijd komt de bemanning van het schip erachter dat het grootste mysterie aan boord een onverwachte macht is, met dorst naar bloed en angst. Deze vormt eigenlijk een bedreiging voor ze.

Lees ook:  Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin

The Moon is a harsh Mistress- Robert A. Heinlein

The Moon is a harsh Mistress (in het Nederlands ‘maan in opstand’ genoemd) is een science fiction klassieker van de bekende Amerikaanse auteur Robert A. Heinlein. Het boek werd geschreven in de hoogdagen van de jaren ‘60 en ‘70. Het boek gaat over een menselijke kolonie op de maan, die in opstand komt tegen de autoritaire regering van de Aarde. Amerikaanse lezers zien meteen de overeenkomsten met de onafhankelijkheidsoorlog van de Verenigde Staten tegen Engeland. De intelligente en ingenieuze mensen uit de maankolonie leveren een heldhaftige strijd tegen een Aardse regering.

Het boek is leuk om te lezen als een verhaal dat op zich staat en vertelt over de moedige strijd van een kleine groep mensen tegen de onderdrukking van een grotere staat. Een intelligent boek met een mooi uitgedacht plot dat verteld over een ruimte oorlog, die heel veel verschilt van andere ruimteoorlogen uit science fiction boeken.

Heb je de smaak te pakken van het lezen? Bekijk dan ook eens ons blog over de top 10 beste historische romans

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

Welke bezienswaardigheden in Londen zijn er gratis?

De kracht van creatieve dagelijkse rituelen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings