Top 5 leukste kerstmarkten van Nederland van 2021

23 november 2021
429

Over een niet al te lange tijd is het alweer december. Een maand waar veel mensen naar uitkijken. Het is tenslotte de maand van warmte, gezelligheid, samenzijn met familie en het geven van cadeaus. Ondanks dat het maar twee dagen in het jaar Kerst is zie je de kerstsfeer al weken van te voren verschijnen. Van de kerstverlichting op straat, tot de kerstboom in huis en de kerstmarkten in de stad. Een kerstmarkt is dan ook dé perfecte manier om in de kerstsferen te komen en van de warmte en gezelligheid van de decembermaanden te genieten. In deze blog wordt besproken waar in Nederland de leukste, gezelligste en mooiste kerstmarkten worden georganiseerd.

 

Waar komt een kerstmarkt vandaan?

Voordat we het gaan hebben over waar de leukste kerstmarkten van Nederland zijn is het leuk om te weten waar kerstmarkten vandaan komen. Tegenwoordig lijkt het namelijk of kerstmarkten alleen maar een commercieel doeleinde hebben, maar het tegendeel is waar. De eerste kerstmarkten werden in de Middeleeuwen georganiseerd. Doordat het in de decembermaand zo koud was waren wegen onbegaanbaar en zaten de stallen vol met slachtvee dat niet kon worden vervoerd. In combinatie met de voedselschaarste zorgde dit ervoor dat de handel een tijd zo goed als stil lag. Als oplossing werd er door de overheid een jaarlijkse vleesmarkt gehouden waar alsnog handel kon worden gedreven. Door de eeuwen heen is de kerstmarkt veel veranderd maar bleef de insteek om lokale producten te verkopen. De laatste decennia worden de kerstmarkten steeds mooier, groter en krijgen ze een groter aanbod maar de gezelligheid, warmte en kerstsfeer blijft centraal staan. Naast kerstmarkten in Nederland worden er ook veel mooie en grote kerstmarkten in Duitsland georganiseerd.

Lees ook:  4 activiteiten in Nederland die het proberen waard zijn

 

De kerstmarkt in Valkenburg

Tijdens de wintermaanden wordt de stad Valkenburg omgetoverd tot een echte kerststad. De hele stad wordt omgetoverd tot een kerstparadijs. Een van de bekendste onderdelen van het kerstparadijs is de kerstmarkt in de Gemeentegrot. Van 12 november tot en met 30 december wordt er een ondergrondse kerstmarkt georganiseerd in het gangenstelsel van de grotten in Valkenburg. Er wordt een prachtige setting gebouwd met kraampjes die kerstartikelen verkopen, hapjes en drankjes aanbieden en waar je kunt borrelen bij horecazaken op het plein. De kerstmarkt in Valkenburg behoort tot de top tien kerstmarkten van Europa en is zeker een bezoek waard!

De kerstmarkt in Maastricht

Naast dat je in Maastricht goed kunt winkelen voor kerstcadeaus kun je tijdens de decembermaand ook een heerlijke kerstwandeling maken op het Vrijthof. De kerstmarkt in Maastricht is meer dan alleen een markt en met de naam ‘Magisch Maastricht’ beleef je je even in een andere wereld. Er is dan ook een overdekte schaatsbaan, heel veel kerstkraampjes, verschillende attracties en een gigantisch reuzenrad waar van bovenaf de hele stad kunt bekijken. Met jaarlijks één miljoen bezoekers is het de grootste kerstmarkt van Limburg. Heb je de kerstmarkt op het Vrijthof helemaal gezien? Loop dan eens door de stad! Er wordt namelijk op verschillende locaties door de hele stad van alles georganiseerd.

kerstmarkt maastricht

 

De kerstmarkt in Den Haag

De zogenaamde “Royal Christmas Fair” is de kerstmarkt in het historisch hart van Den Haag. De kerstmarkt is verspreid over het Binnenhof, Noordeinde, Paleis, ambassades, winkelgebieden en musea. Het wordt dit jaar van 9 tot en met 22 december gehouden en je kunt er heerlijk in de kerstsferen komen met alle kersthuisjes, ledverlichting, kinderactiviteiten, voorstellingen en koren. Daarnaast kun je lekker genieten van wat glühwein of een beker warme chocomel bij een vuurtje met een dekentje op verschillende plekken door de stad. Dus dompel je in de warmte en gezelligheid van Kerst! En met de verschillende optredens van gospelkoren heb je een perfect entertainment.

Lees ook:  Op avontuur in de natuur

 

De kerstmarkt in Haarlem

De kerstmarkt van Haarlem is een van de grootste kerstmarkten in de Benelux. Ondanks dat deze kerstmarkt maar twee dagen duurt doet het niet ten onder aan alle andere kerstmarkten in Nederland. Het is een kerstmarkt met ongeveer 300 kraampjes waar je goed kunt slagen voor alle kerstcadeaus. Wanneer je aan het shoppen bent op de kerstmarkt kun je genieten van alle kersthits en op verschillende plekken door de stad treden diverse koren op. Wil je zelf iets verkopen op een kerstmarkt? Dan kun je nu al online een kraam reserveren waardoor jij straks op deze kerstmarkt kerstspullen kunt verkopen!

 

De kerstmarkt in Leiden

De kerstmarkt in Leiden wordt ook wel de drijvende kerstmarkt genoemd. De kerstmarkt bevindt zich dan ook in het centrum van Leiden aan de botermarkt op de Nieuwe Rijn. Hier staan 86 chalets waar je verschillende kerstspullen, hapjes en drankjes kunt krijgen. Ook worden er verschillende optredens georganiseerd en mag de Kerstman zeker niet ontbreken. Wil je een kerstmarkt vanuit een ander perspectief beleven? Dagelijks worden er rondvaarten door de grachten van Leiden georganiseerd. Je kunt dan onder het genot van een glühwein of warme chocomel genieten van de prachtige binnenstad van Leiden.

 

Alle kerstmarkten van Nederland gehad?

Heb je al deze prachtige en gezellige kerstmarkten van Nederland bezocht? Vergeet dan niet een kijkje over de grens te nemen. Als er één land goed is in het organiseren van kerstmarkten, dan is het Duitsland wel. De kerstmarkten van Duitsland zijn van een ander niveau. Echt alles straalt kerst uit en je waant je dan ook voor even in een echte magische kerstwereld. Glinsterende lampjes stralen in reusachtige kerstbomen, gezellige koortjes zingen de mooiste kerstliedjes en sfeervolle kraampjes stallen hun mooiste goederen uit. Het maakt niet uit welke kerstmarkt in Duitsland je bezoekt, ze zijn allemaal betoverend mooi! Wil je weten welke kerstmarkten er bovenuit springen en die je echt niet mag missen? Lees dan ons blog over de mooiste kerstmarkten van Duitsland 2021.

Lees ook:  De ABC-eilanden: Van A tot Z

kerstmarkten nederland

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down