Top 10 bezienswaardigheden Sardinië

Sardinië in Italië kent vele mooie plekken en bezienswaardigheden. Als je naar Sardinië op vakantie gaat, mag je deze hoogtepunten niet missen! In deze top 10 van dingen die er te doen zijn op het bekende vakantie-eiland lees je onder andere over: Sardegna (Italië), het hoogste punt van het gebergte van Sardinië, de Gorrupo kloof, de mooiste stranden van Sardinië en meer leuke tips!

Baai Sardinië / Sardegna

Sardegna Italië

Onder het eiland Corsica en ten noorden van Tunesië vind je ten westen van de bekende Italiaanse laars, een prachtig Italiaans eiland. Voor ons is deze autonome regio binnen de Italiaanse republiek bekend van de naam “Sardinië”, maar in het het Sardisch wordt Sardinië Sardegna, Sardinna of Sardinnia genoemd. Bekijk hieronder alvast een voorproefje van wat er in Sardinië te doen is.

Hieronder lees je onze top 10 bezienswaardigheden in Sardinië!

De top 10 bezienswaardigheden in Sardinië:

  1. De Costa Smeralda
  2. La Maddalena Archipel eilanden
  3. Alghero (Klein Barcelona)
  4. De su Gorropu-kloof
  5. De geitentrap naar de grot van Neptunus
  6. Het prehistorische bouwwerk bij su Naraxi di Barumini
  7. Het Bastion van de heilige Remigius
  8. Het nationale park Gennargentu
  9. De Gulf of Orosei
  10. Een dorp met ezels: Asinara national park!

1.      De Costa Smeralda

De Costa Smeralda haven

In de jaren 60 van de vorige eeuw kocht een groep investeerders een prachtig stukje kuststrook op. Deze kuststrook kreeg de naam Costa Smeralda. Een kuststrook van maar liefst 55 kilometer tussen Portisco en de Baia Sardinia. Ze toverde deze kuststrook om in een walhalla voor vermogende vakantiegangers en ecelberties. Ze bouwden er golfbanen , hotels en clubs. Het werd een plek van gezien en gezien worden

De mooiste stranden van Italië

Mooiste stranden sardinië

De stranden staan bekend om een azuurblauwe zee, witte stranden en prachtige rotspartijen. Die natuurlijke schoonheid heeft gelukkig altijd centraal gestaan in de ontwikkelingsplannen van de investeerders. Alle bebouwing en activiteiten in de omgeving zijn harmonie en balans met de natuur. In de gebouwen zie je veel elementen terug die er in de natuur te vinden zijn, zoals graniet.

Porto Cervo

De bekendste plek van de costa Smeralda is de Porto Cervo met een levendig centrum, een spannend en druk nachtleven en shopgelegenheden in prachtige en karakteristieke winkeltjes. Daarnaast licht er een prachtige jachthaven waar je de meest extravagante jachten kunt bekijken van de middellandse zee. In de verte kun je de kusten van de eilandgroep van la Maddalena-archipel bewonderen

2.      La Maddalena Archipel eilanden

La maddalena archipel
La Maddalena archipel

De La Maddalena-archipel bestaat uit een eilandengroep in het noorden van Serdegna (Sardinië). Vanaf het azuurblauwe water kun je vanuit een bootje de prachtige eilanden die samen het La Maddalena Archipel nationaal park vormen, zien. Het is een prachtige aanblik met de kleurrijke karakteristieke huisjes die tegen de heuvels zijn aangebouwd.

Neem de boot!

Een uitstapje naar La Maddalena is zeer zeker de moeite waard. Een bezoekje brengen aan deze eilanden kan op verschillende manieren, maar met de boot is het toch echt het mooiste en het leukste! Af en toe kun je het anker uitgooien om een duik te nemen in het azuurblauwe heldere water.

Er zijn verschillende manieren om per boot naar La Maddalena te gaan. Als je de auto mee wilt nemen, kun je met de veerboot vanaf Palau gaan. Het leukste is het natuurlijk als je zelf een boot hebt of er een huurt voor een dag. In de havenplaats van Palau zijn motorbootjes en zeilboten te huur. Daarnaast is het altijd mogelijk om een dagexcursie per boot te boeken.

Lees ook:  Bloemenkunst: een prachtig lente geschenk

De omgeving en natuur op La Maddalena-archipel

La Maddalena heeft een prachtig en gezellig havenplaatsje met een leuk centrum en gezellige restaurantjes, terrasjes en winkeltjes. In de restaurants kun je gerechten verwachten uit de streek van deze eilandengroep. Je kunt verse vis, typisch Italiaanse gerechten, maar ook Noord-Afrikaanse of Spaanse gerechten verwachten.

Er zijn prachtige rustige stranden met in de verte een mediterraans groene deken van natuur en her en der kliffen en rotspartijen. In de toeristische seizoenen, kunnen de populaire stranden erg vol raken, maar er zijn altijd rustigere en serenere plekjes te vinden op La Maddalena.

Garibaldi

Giuseppe Garibaldi was een Italiaanse volksheld en Italiaanse nationalist. In zijn leven bekleedde hij functies als politicus en generaal. Tot zijn dood in 1882, was hij senator van het koninkrijk Italië Hij wordt beschouwd als een van de grond stichters van Italië. De grootste eilanden, La Maddalena en Caprera worden met elkaar verbonden door een brug. Op Caprera, waar Giuseppe Garibaldi overleden is, staat op de plek van zijn huis een van de meest bezochte musea van heel Italië. Dit stukje authentieke cultuur mag je dus zeker niet overslaan als je een bezoekje brengt aan de La Maddalena-archipel.

3.      Alghero (Klein Barcelona)

Havenstand Alghero vanaf het warer
Havenstand Alghero

Alghero ligt in het noordwesten van Sardinië. In dit haven stadje waan je je even in Spanje. De Spaanse invloeden zijn hier duidelijk zichtbaar in de Gotische architectuur. Alghero hoorde tussen 1353 en 1720 bij Spanje. De architectuur is goed terug te zien in de Cattedrale di Santa Maria.In dit bouwwerk zie je de hectagon structuur en de rechte lijnen. Hij bouwwerk rust op massieve steunpilaren. De Spaanse cultuur is in dit stadje nog steeds zichtbaar aanwezig. De straatnaambordjes zijn in het Italiaans en in het Catalaans geschreven. Gedeeltes van de oude stadsmuur en de torens die samen ooit de stad beschermde als een fort, zijn nog steeds zichtbaar.

Alghero stad

4.      De su Gorropu-kloof

su Gorropu-kloof

Ben je op zoek naar een avontuurlijke activiteit in Sardinië? Dan hoef je niet teleurgesteld te raken, want ook voor de avontuurlijke bezoekers van dit eiland is er genoeg te ervaren. In de su Gorropu-kloof kun je helemaal opgaan in de natuur tijdens een uitdagende route.
Het begint al goed. Want om bij de ingang van de Gorropu-kloof te komen, zul je eerst een 2 uur lange wandeling bergafwaarts moeten afleggen vanaf de parkeerplaatsen bij de Sa Barba brug of bij Casa Cantoniera.

Je kunt vanaf het begin tot het einde van deze route drie niveaus verwachten. De groen gemarkeerde paden zijn makkelijk, de geel gemarkeerde paden zijn uitdagend en de rood gemarkeerde paden zijn moeilijk. Voor de rood gemarkeerde paden is klim materieel een vereiste. Dit ongerepte stukje robuuste natuur die is uitgekerfd door de Flummineddu-rivier, deel je met prachtige vogels en moeflonschapen. Vergeet niet tijdens deze route af en toe van het uitzicht te genieten.

Lees ook:  Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

5.      De geitentrap naar de grot van Neptunus

De geitentrap naar de grot van Neptunus
Boven aan de geitentrap

Als je geen genoeg kunt krijgen van mooie uitzichten en robuuste landschappen, dan is deze bezienswaardigheid er een die je echt niet mag overslaan! Dit sprookjesachtige landschap is getekend door 110 meter hoge kliffen, rotsen en een door mensen aangelegd 654 treden tellende, uit de rotswand uigehouwen Escala del Gabriol. Wat niets anders betekent dan “geitentrap”. Tussen de twee kliffen, bevind zich midden in de kloof de grot van Neptunus.

Je kunt de grot op twee manieren bereiken. Per boot of vanaf de parkeerplaats boven op de klif. Het afdalen is op zichzelf al een groot avontuur! Binnen in de grot kun je karstformaties, stalagmieten en stalactieten bekijken die door de eeuwen zijn gevormd. Bijzonder is het kleine meertje binnen in de grot, waar een klein strandje her en der zich afwisselen met uit het water reizende stalagmieten.

6.      Het prehistorische bouwwerk bij su Naraxi di Barumini

Een prehistorisch bouwwerk is een zeer bijzonder fenomeen! Mensen leefde in de prehistorie namelijk als nomaden. Een permanent bouwwerk was daarom vrijwel in de meeste gevallen nutteloos. In 1500 V.C. waren er al boeren en zelfs kleine steden in Europa. Naar schatting is dit bouwwerk in die periode gebouwd.

Het is ook zeer bijzonder dat je er als bezoeker écht doorheen kunt lopen. Het blijft dus niet zoals bij vedel andere soortgelijke overblijfselen van ons verre verleden bij bewonderen van een afstandje. Het bouwwerk bestaat uit meerdere ronde torens die zijn uitgehouwen uit steen. Op de binnenplaats zie je de overblijfselen van meerdere kleine torens en een waterput.

Dit bijzondere bouwwerk is gemaakt door het Nuraghen-volk en diende naar alle waarschijnlijkheid als fort!

7.      Het Bastion van de heilige Remigius

cagliari sunset

Als je houd van mooie uitzichten en panorama’s, is deze plek een absolute aanrader!
Dit iconische bouwwerk vormt het culturele centrum. Het bouwwerk is vernoemd naar de beschermheilige van Cagliari. Het bouwwerk vormt de imposante toegangspoort tot de kasteelwijk. Je kunt naar boven per trap of met een lift. De lift bevind zich aan de linkerkant als je voor het gebouw staat. Het is dan wel een behoorlijke klim die soms erg stijl kan zijn, maar eenmaal boven aangekomen wordt je getrakteerd op een bijzonder mooi uitzicht over de stad en de haven.

Zoals in zoveel plekken op Sardinië zijn de bewijzen van onze voorvaderen er in overvloed. Vlakbij het Bastion van de heilige Remigius bevindt zich het etnografisch museum, waar je archeologische vondsten kunt bewonderen.

Enig puntje van kritiek, is de enigszins vervallen staat waarin dit bouwwerk verkeerd. Een opknapbeurt zou deze plek de gratie verlenen die het verdiend!

8.      Het nationale park Gennargentu

Gennargentu Sardinië

Auto en motor route

Van Dorgali loopt een 63 kilometer lange kronkelweg naar Baunai. Deze prachtige route heeft alles om je dichter bij de natuur te brengen! Dit bergachtige gebied zit vol natuur. Je kunt een auto huren in Sardinië het hoogste punt van bereiken, waar je getrakteerd wordt op het mooiste uitzicht van het hele eiland! In het gebied leven dieren zoals schapen en bokken. De wegen door en naar dit stukje pracht kent bochten met stijle ravijnen! Het is een prachtig gebied om motor te rijden!

Lees ook:  Werken in het buitenland

Wandelroutes

Je kunt ook de auto parkeren en een wandelroute of een excursie te paard doen.
Het Nationale Park Gennargentu beslaat een grote deel van het midden van Sardinië en ligt aan de oostelijke kust. Er zijn vele spectaculaire wandelroutes van bergen, door bossen en beneden gorges, te volgen. Het gebied is groot en je zult niet overweldigd worden met toerisme. Het is raadzaam om een excursie te boeken of een gids in te huren. In de zomer moet je de zonnebrand niet vergeten en genoeg water meenemen!

9.      De Gulf of Orosei

Bezienswaardigheid baai Sardinië

Deze prachtige baai is werkelijk memorabel! Al het mooie van Sardinië komt hier bijeen in een prachtig samenspel van parelwitte stranden, grotten, rotsen, natuur en kristalhelder water! Dit is een plek om werkelijk verliefd op te worden!

Per boot naar de Gulf of Orosei

Neem een ​​boot of een ander vaartuig en laat je rondleiden door de verborgen baaien en stranden. Ontdek de mooiste plekken van Sardinië. In de drukkere maanden is het aan te raden om de minder bezochte plaatsen te bezoeken, maar in mei en juni kun je de meer populaire plaatsen zoals Cala Luna niet missen. Voor de wandelliefhebbers is het mogelijk om vanuit een aantal kloven naar de zee te gaan en vervolgens opgepikt te worden door een rubberboot!

Baai Sardinië

Een boottocht van een hele dag vanuit Cala Gonone is zeer betaalbaar! Al voor €20 per persoon, wordt je rondgeleid door verschillende baaien en maak je tussenstops op de mooiste plekken! Er is tijdens deze excursie genoeg vrije tijd per stop om uitgebreid te kunnen genieten en de tijd te nemen om de pracht en praal van Sardinië te bewonderen!

Mooiste Baai Sardinië

10. Een dorp met ezels: Asinara national park!

Dit bijzondere natuurgebied wordt bewoond door talloze ezels! Je zult hier meer ezeltjes zien dan mensen! Tot 1885 werd dit gebied nog bewoond. Daarna kwam er een gevangenis voor krijgsgevangen, maffiosi, terroristen en politieke bannelingen. 112 Jaren lang Diende deze plek als inrichting voor de schaduwfiguren en vijanden van het Italiaanse koninkrijk. Daar hebben de ezeltjes gelukkig geen last van! Die genieten hier in alle vrijheid van hun bestaan.

Ezels Sardinië Asinara national park


Deze plek wordt ook wel het Alcatraz van Italië genoemd! Behalve ezels, vind je hier ook wilde schapen en varkens! Het gebied is te bereiken per fiets. Neem de veerboot vanuit Stintino naar Forneli. Daar bieden verhuurders en tourgidsen hun dienstverleningen aan.
Er bevind zich op de route een kapelletje met opgestapelde botten van overleden gevangen. Een luguber aandenken aan wat deze plek ooit is geweest.

Bonus tip: Er bevind zich een klein strandje in een kleine inham langs de fietsroute. Deze dient zich prima aan als pauzeplek.

Wil je meer lezen over reizen? Lees dan ook: Een rondreis door Mexico of lees waarom je Normandië moet bezoeken!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down