Toon Hermans: alles over zijn wijsheden van het leven

20 januari 2022
1540
Toon Hermans: alles over zijn wijsheden van het leven

Toon Hermans wie kent hem niet? Je weet wel, Toon Hermans zijn gedichten! Voor wie zich toch achter de oren krabt. Hermans was een Nederlandse zanger, kunstschilder, dichter en natuurlijk ook cabaretier. Hermans wordt als één van de "Grote Drie van het Nederlandse cabaret" beschouwd, samen met Wim Kan en Wim Sonneveld. Hij had veel wijsheden te delen en dat is dan ook een reden waarom Toon Hermans zo geliefd is bij het Nederlandse publiek.

Toon Hermans zijn leven

Toon Hermans is en opgegroeid in Sittard. Met vrienden organiseert Toon op een jonge leeftijd circusvoorstellingen waarbij hij de clown speelt. Zijn inspiratie kwam van het circus, de kermis en carnavalsoptochten. Zelfs toen hij een puber was, was hij al bezig met tekeningen en het bedenken van versjes. In 1947 trekt Hermans de landelijke aandacht door zijn medewerking aan het radioprogramma "De bonte dinsdagavondtrein". In 1955 introduceert Hermans de "One man show" aan Nederland. Deze vorm van cabaret was toen der tijd nog onbekend voor Nederlandse begrippen. De "One man show" is op het podium onder begeleiding van een orkest, alleen staan. De carrière van Hermans schoot hierna omhoog omdat deze shows veelvoudig werden bezocht. De populariteit daalt over de jaren niet, sterker nog, het groeit sneller dan ooit. In zijn gehele carrière staat Toon Hermans maar liefst 615 avonden in een vol Carré. Helaas liep zijn leven niet geheel op rolletjes. In de jaren 70 werden de shows van Hermans nogal bekritiseerd. Dit komt omdat politiek bewustzijn en maatschappelijke kritiek volop aan het groeien was onder het volk. Het publiek ging steeds kritischer kijken naar Hermans en als gevolg werd hij depressief.  Hij is een lange tijd niet meer in het theater te zien, maar uiteindelijk maakt hij zijn glorieuze comeback. Sommigen verwijten Hermans dat hij te lang door is gegaan in het theater. Hij moest in de jaren 90 steeds meer optredens af zeggen in verband met zijn stem problemen. Uiteindelijk overlijd hij aan een hartstilstand in 2000. Dit betekent niet dat de liefde van het publiek voor hem ophield. In 2004 is er zo vaak op hem gestemd dat hij op de 22ste plaats eindigde van een lijst met daarin de grootste Nederlanders aller tijden. Het werk van Toon Hermans leeft en wordt gedeeld tot aan deze dag. Dit werk leeft voort in de herinneringen van vele.

Lees ook:  Ida Gerhardt gedichten

Toon Hermans zijn gedichten

Toon Hermans trok als schrijver voornamelijk aandacht met zijn betekenisvolle gedichten en liedjes. Eén van zijn grootste inspiratiebronnen was zijn grote liefde Rietje. Toon Hermans zijn gedichten worden nog altijd door veel mensen gelezen en gewaardeerd. De thema’s die zijn gedichten omvatten zijn veelzijdig, maar de wijsheid blijft hetzelfde. Het interpreteren van deze gedichten is voor ieder anders, maar hieronder doen we een poging om zijn wijsheid met elkaar te delen.

Geluk

In dit gedicht wordt gesuggereerd dat geluk niet alles magisch makkelijk maakt. Het is niet iets wat je van de daken schreeuwt als je het voelt. Het is subtiel. Als je gelukkig bent dan gaat niet alles goed in je leven. Je hebt vast nog dagen dat je je wat minder voelt.

Hans Toonen geluk

Ongehoord

Dit kan slaan op bepaalde gevoelens die je hebt, maar niet onder woorden kan brengen. Dat als je het probeert te onderdrukken, het in je achterhoofd blijft zitten. Misschien denk je dat je van deze gevoelens af bent, maar het zit ergens nog steeds in je.

Hans Toonen ongehoord

Moed

Eigenlijk spreekt dit Toon Hermans gedicht voor zichzelf. Voor wie Franciscus Van Assisi niet kent, hij gaf alles op om het woord van God te verspreiden. De ideeën van Franciscus sloegen bij veel mensen aan en hij is ook wel uitgegroeid tot de patroonheilige van zowel planten als de dieren. Hij koos er voor op vrijwillig in armoede te leven om God te zoeken en te vinden. Hierdoor kan dit gedicht worden geïnterpreteerd met als boodschap, dat je moed moet hebben om je antwoord te vinden. Moed hebben om voor jezelf op te komen en naar jezelf te luisteren.

Lees ook:  Beste historische romans top 10
Hans Toonen moed

Denken

Een mooi gedicht van Toon Hermans is ‘’Denken’’. Hiermee impliceert hij dat je continu aan dingen denkt ook al wil je er niet aan denken. Dit kan je op vele manieren interpreteren. Bijvoorbeeld dat je jezelf geen beperkingen moet opleggen die niet haalbaar zijn.

Hans Toonen denken

Politiek

Toon Hermans laat zich met dit gedicht uit voor de politiek. Juist in deze tijd is dit een actueel onderwerp waarbij we de wijsheid van Toon Hermans kunnen gebruiken. Hij laat hiermee duidelijk merken dat hij niet gecharmeerd is door de politiek. Wel moet er worden benoemd dat de politiek in de afgelopen 20 jaar sterk is geëvolueerd en is veranderd. Toch kunnen we het eens zijn dat dit gedicht bij veel mensen zal resoneren als het gaat om dit desbetreffende onderwerp.

Hans Toonen politiek

Lees ook meer over de gedichten en wijsheden van Toon Hermans. Toon Hermans zijn gedichten kunnen je op vele vlakken raken en inspireren!

Meer gedichten lezen van Nederlandse bodem? Bekijk ook de mooiste Annie M.G. Schmidt gedichten!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down