Toe aan een nieuwe auto of je oude verkopen? Zo bereken jij de waarde van een auto.

17 januari 2021
132
Waterstof auto

In 2020 werden voor het eerst meer dan twee miljoen tweedehands auto’s verkocht in Nederland. Tegelijk was ook een terugval van het aantal verkochte nieuwe auto’s waarneembaar. Mogelijk heeft dit te maken met de coronacrisis, die veel mensen financieel hard getroffen heeft. Het valt niet uit te sluiten dat om die reden mensen ervoor kozen om geen nieuwe auto te kopen, maar te kiezen voor een gebruikt exemplaar. Een belangrijk punt van aandacht is daarbij natuurlijk de prijs van het voertuig. Maar hoe bepaal je precies wat de auto dagwaarde is, wanneer je op het punt staat een auto te kopen of verkopen? Je wilt immers de meest redelijke prijs voor het voertuig betalen of ontvangen.

Koerslijst

Voor auto’s bestaan zogenoemde koerslijsten, waarin per merk en type op basis van de datum van levering staat vermeld wat de waarde van een auto is. Je zou dat een beetje kunnen vergelijken met de postzegelcatalogi waarin je kunt opzoeken wat de waarde van een bepaalde zegel is. Ook voor andere verzamelobjecten bestaan dergelijke lijsten. Met behulp van een RDW kentekencheck kun je van een auto de dagwaarde opvragen. Je hebt daarvoor alleen het kenteken nodig. De dagwaarde is gebaseerd op de standaard uitvoering van de wagen zoals die de fabriek verlaten heeft. Als de dealer het voertuig geleverd heeft met een aantal extra’s, maken die het voertuig natuurlijk meer waard.

Schade

Natuurlijk is de werkelijke waarde van een auto afhankelijk van meer factoren. Je zult echter wel een referentiekader moeten hebben om vanuit te kunnen werken. Dat referentiekader heb je met de dagwaarde direct binnen handbereik. Dan is het vervolgens een kwestie van het voertuig goed controleren. Zit er een deuk in één van de portieren? Dan is dat natuurlijk een minpunt en van invloed op de waarde van de auto. Ook andere vormen van schade zijn van invloed op de prijs.

Lees ook:  Kunstenares legt een jaar lang elke dag een kunstige knoop

Onderhandelen

Uiteindelijk zul je samen met de andere partij tot overeenstemming moeten komen. Je bepaalt samen de definitieve verkoopprijs en wanneer jullie het erover eens zijn geworden, kan de deal gesloten worden. Dat is het moment om de betaling te regelen en het kenteken te laten overschrijven. Wees alert op criminelen die proberen je op te lichten en zorg ervoor dat de betaling op veilige wijze verloopt. Schakel bij twijfel een expert in.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings