Tips voor een onderhoudsvrije tuin

19 augustus 2022
492
kunstgras

Het is altijd zeer fijn als je een opgeruimde en nette tuin hebt in de zomer. Zo kan je lekker buiten zitten met een drankje in je hand. Het is daarentegen wel zo dat een tuin wel bijgehouden moet worden en dus moeite en tijd verreist. Dingen zoals wekelijks het onkruid weghalen, planten water geven, bladeren harken en dergelijke. Het zal moeten gebeuren als je een mooie tuin wilt behouden. Een tuin kost dus kort gezegd wel wat moeite, maar jij bepaalt zelf hoeveel moeite je er in wilt steken. Met deze tips beperk je het nodige onderhoud van je eigen tuin!

Kunstgras

Als je wat groen en natuur in de tuin wilt hebben is gras zeer zeker geschikt, maar dit kost wel onderhoud. Gras moet om de zoveel tijd gemaaid worden en het kan makkelijk uitdrogen. Een goede oplossing voor echt gras is, je raadt het al, kunstgras. Kunstgras hoeft niet gemaaid worden en heeft dus weinig onderhoudt nodig. Wat wel belangrijk is om te weten is dat kunstgras regelmatig even schoon gemaakt moet worden. Als het kunstgras schoon gehouden wordt zal het ook langer mee gaan. Daarbij kost het nog altijd minder moeite dan echt gras.

kunstgras

Onderhoudsvriendelijke planten

Over het algemeen kosten planen wel wat werk. Je moet ze water geven, van genoeg licht voorzien, niet te veel licht geven en dit alles is soms nét wat te veel werk. Dit moet je daarentegen niet laten tegen houden van het hebben van planten in de tuin, er zijn namelijk planten die zeer weinig onderhoud vereisten. Je kunt je tuin opvullen met beplanting zoals bladplanten, struiken, siergrassen en eventueel ook nog bomen. Vermijd onstuimig groeiende planten die veel snoeiwerk vereisen, dan ben je namelijk constant bezig met het bijhouden van de lengte van de planten.

Lees ook:  Je thuis voelen in een nieuw huis: zo doe je dat

Vermijd een kale grond

Je zou denken dat hoe minder spullen in de tuin, hoe schoner het zal zijn, maar dit is niet het geval. Als je een compleet lege tuin hebt zal het sneller opvallen wanneer er wél wat troep in zal liggen. Als er bijvoorbeeld onkruid groeit, bladeren van de bomen vallen of duiven hun ontlasting hebben laten vallen, zal je dit veel sneller opvallen dan dat er wat meubels of planten staan. Vermijd dus een kale grond, plaats wat spullen en je zit goed.

Grind

Als je echt voor een onderhoudsvrije tuin wilt gaan, is grind zeer aan te raden. Grind zal in het begin wat tijd en moeite kosten om het neer te leggen, maar als het eenmaal ligt heb je er geen last meer van. Een groot voordeel van grind is dat water erdoorheen zal druipen. Bij tegels is de kans groot dat water blijft liggen en dat je dus plassen aan regenwater hebt. Bij grind zal het niet blijven liggen, het water verdwijnt dan in de grond. Het enige wat je nog moet doen bij grind is af en toe er doorheen harken om te voorkomen dat er onkruid in gaat groeien. Voor de rest hoort grind zeker thuis in jouw onderhoudsvrije tuin.

kunstgras

Niet te veel bestrating

Het klinkt logisch dat tegels minder onderhoud kosten dan gras, maar dit is niet zo. Als je tegels al een tijdje in de tuin hebt liggen zullen deze een groene aanslag krijgen. Het kost ook best veel moeite om deze groene aanslag weg te krijgen, en na een poosje zul je dit zelfs blijven zien en niet meer weg krijgen. Tussen tegels groeit ook onkruid, dit kan je gewoonweg niet tegen gaan. Uiteindelijk is het dus slim om zo weinig mogelijk tot geen bestrating in je tuin te hebben, als je een onderhoudsvrije tuin wilt.

Lees ook:  Hoopvolle tuintjes in een Japanse krant

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down