Tips voor het voorbereiden van een ultieme reis door Australië

27 VIEWS
Tips voor het voorbereiden van een ultieme reis door Australië

Het is het kleinste continent, maar tegelijkertijd is het het grootste eiland van de wereld. Australië is een groot land met vele bezienswaardigheden, ruige landschappen en een unieke flora en fauna. Als we het over Australië hebben dan passeren de woorden ‘down under’ vaak de revue. Omdat het land zich onder de evenaar bevindt en op Antarctica na het meest zuidelijk ligt, is de bewoording ‘down under’ eigenlijk erg logisch. Australië is ook het land van de backpackers, een populaire manier van reizen onder de jongere generatie. Ook is Australië bekend om de strenge voorwaarden die ze stellen om het land binnen te komen, zoals het hebben van een visum en een verbod op het meebrengen van organische materialen. Gelukkig is aan de meeste voorwaarden eenvoudig te voldoen, dus laat dit de pret niet bederven! Maar wat kan je er allemaal zien en waar moet je nog meer rekening mee houden bij het plannen van je reis?

Grote steden en bezienswaardigheden

Dit prachtige land staat niet alleen bekend om haar omvang en de ruige natuur, maar ook om een aantal grote steden. Canberra is de federale hoofdstad van Australië en ligt tussen twee grotere steden in: Melbourne en Sydney. Deze laatste twee zijn dan ook meteen de twee bekendste steden. Daarnaast heb je nog Brisbane (in het oosten) en Perth (in het zuid-westen). Een bekende bezienswaardigheid is Uluru. Deze rode rotsformatie is een bekend symbool van het land en is voor de lokale Aboriginals van grote religieuze waarde. Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Great Barrier Reef, Shark Bay, Fraser Island en een aantal nationale parken. Bij het plannen van je reis moet je goed rekening houden met de afstanden: het land is namelijk 185 keer zo groot als Nederland.

Lees ook:  Schitterende winterwandelingen | Ervaar de stilte van de bergen

Voor je op reis gaat: visum aanvragen

Voordat je de steden en bezienswaardigheden kan zien heb je voor je reis naar Australië een visum nodig om het land in te komen. Een visum voor Australië aanvragen is relatief eenvoudig, maar welk soort visum je aanvraagt hangt af van de reden van je reis. Ga je op vakantie of bezoek je vrienden? Dan voldoet een toeristenvisum. Als je voor langere tijd wilt verblijven, zoals bij een studie, dan gelden er andere regels. Lees daarom ook eerst goed alle regels door, zodat je weet welk visum je moet aanvragen.

eVisitor versus ETA Australië

Bij het aanvragen van je visum zal je voornamelijk twee varianten van het visum tegenkomen: het eVisitor Australië en het ETA Australië. Het grootste verschil tussen het eVisitor en het ETA is dat alleen de bewoners van landen waar Australië een goede band mee heeft het eVisitor mogen aanvragen. Nederland is een bevriend land, dus je doet er goed aan om te kijken of je het eVisitor kan aanvragen. Het is namelijk veel goedkoper dan het ETA, makkelijk online aan te vragen en heeft dezelfde geldigheid. Meer over het proces van een visum aanvragen vind je in dit handige filmpje:

Wat zijn de bezoekvoorwaarden?

Australië is een eiland en heeft daarom zeer strenge regels voor inkomend bezoek om de lokale flora en fauna te beschermen. Zaadjes, vruchten en andere organische materialen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan en zullen je dan ook een boete opleveren bij aankomst (inclusief modder op je schoenen). Daarnaast zijn er ook voorwaarden waar je vooraf aan moet voldoen om een visum te kunnen aanvragen. Zo zijn er bepaalde gezondheidsvoorwaarden, voorwaarden omtrent gedrag en moet je paspoort vanaf het moment van de visumaanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Om te zien of je aan de visumvoorwaarden voor een reis naar Australië kun je de website van Visumbuitenland.nl raadplegen.

Lees ook:  Zo ziet het land van 1001 nacht eruit

Je reis plannen: wees voorbereid

Omdat Australië aan de andere kant van de wereld ligt, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn voor je reis. Naast het aanvragen van het visum en je inlezen in de gebruiken en tradities van het land, is het ook slim om je via een officiële website te laten informeren over de laatste ontwikkelingen in het land. Zo heeft Australië regelmatig te maken met grote bosbranden. Informatie inwinnen over dit soort praktische, maar noodzakelijke, ontwikkelingen is dus geen overbodige luxe. Gebruik hiervoor een officiële bron, zoals de website van de Rijksoverheid.

Heb je alles?

Check, check, check, heb je alles? Dat is een belangrijke vraag voordat je aan de droomreis begint. Je moet namelijk minimaal 20 uur vliegen om op je bestemming aan te komen. Dit is exclusief de tijd die je nodig hebt om over te stappen, dus reken zeker een dag om Australië te bereiken. Je wilt dan ook niet hebben dat bij aankomst de douane je tegenhoudt omdat je paspoort niet lang genoeg geldig is, dat je geen visum hebt of dat ze je redenen voor bezoek in twijfel trekken. Kortom, check alles nog even goed voor vertrek en geniet daarna van een ongetwijfeld prachtige reis door dit cultureel rijke en bijzondere land. Veel reisplezier!

Foto door Sabel Blanco

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Tijd voor natuur: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen
Kastelen in Nederland: 5 Middeleeuwse pareltjes om te bezoeken
12 mooiste watervallen ter wereld
7 Mooiste stranden in Frankrijk