Tips voor iedereen die dit jaar een kunstbeurs wil bezoeken

13 januari 2017
326

Een bezoek aan een beurs is te vergelijken met het binnenlopen van een ouderwetse platenwinkel: er is van alles en als bezoeker moet je je weg vinden naar precies die stukken die jou aanspreken. Een beurs is anders dan een museum. Het is druk en gezellig. Je kunt een drankje halen aan de bar en rustig rondlopen.

Art Basel is de absolute nummer 1, hiervoor bewaren de galeries en de kunstenaars hun beste werken, dus topkwaliteit

Deze dynamische setting is een van de dingen waar Fons Hof (directeur Art Rotterdam) van houdt in een beurs. In 2009 stapte hij over van de galerie naar de kunstbeurs, de plek waar kunstenaars, galeries, verzamelaars, professionals en liefhebbers samenkomen. Professionals weten hun we snel te vinden en gaan gericht op hun doel af. Ben je wat minder thuis in deze wereld, dan is een beurs zeker niet minder leuk of nuttig, volgens Fons. "Laat de galeriehouder over het werk en de kunstenaar vertellen. Vorm je smaak!"

Top 3 kunstbeurzen om te bezoeken | Tip

Goed. Op pad dus om inspiratie op te doen. Want kijken kan altijd en er is in ieder geval genoeg te zien. We vroegen Fons naar de kunstbeurzen die volgens hem echt de moeite waard zijn, ook - of juist! – als je nog nooit eerder een beurs bezocht.

Art Basel | De enige beurs ter wereld waar iedereen in de kunstwereld naar toe móet gaan

Art Basel

Art Basel 2013 | Unlimited | Rob Pruitt | Brown

Art Basel is de absolute nummer 1. Het is de enige beurs ter wereld  waar iedereen binnen de kunstwereld naar toe  moet gaan. Hiervoor bewaren de galeries en de kunstenaars hun beste werken, dus topkwaliteit. Bezoek dan ook vooral even de absolute top galeries zoals Gagosian, Zwirner en Hauser & Wirth, dit zijn galeries met meerdere vestigingen in Europa, Amerika en Azië.

Het begint bij mij altijd met dat ik verliefd wordt op een werk. Of het een goede investering is? Tja, de tijd zal het leren..

Wat Art Basel echt onderscheidend maakt van alle andere beurzen is Unlimited, in een grote hal van het beurzencomplex zijn grote installaties, performances en kunstvideo’s te zien. Het is de meest monumentale tentoonstelling die wereldwijd op een beurs te zien is en het steekt de grote kunstbiënnales naar de kroon.

Lees ook:  Standbeelden met een ziel

Independent | Meer een (hele) grote tentoonstelling dan een beurs

Independent is eigenlijk een side fair, een beurs die profiteert van de bezoekersstroom van de grote beurs in de stad. Independent is bijzonder om dat het een gecureerde tentoonstelling lijkt, dus zonder dwingende standbouw. Begonnen in New York en afgelopen jaar ook tijdens Art Brussels. Leuk aan Independent is dat deze beurs vaak galeries uitnodigt met een hele specifieke focus. Zo hebben ze bijvoorbeeld een galerie die zich specialiseert in erotica.

Art Rotterdam | Jonge kunst in de Van Nellefabriek

Wellicht niet zo beleefd om mijn eigen beurs in mijn favorietenlijstje te zetten, maar Art Rotterdam onderscheidt zich echt internationaal. De focus op jonge kunst - Art Rotterdam is een springplank voor startende galeries -  de prachtige Van Nellefabriek en al die iconische ruimtes met overal een andere benadering van het tonen van innovatief werk, maakt Art Rotterdam een unieke ervaring.

Tips om kunst te kopen

Kunst kopen is een kunst. Waar de een puur op gevoel koopt, bouwt de ander strategisch aan een collectie. Fons heeft als tips: “Kom erachter wat je echt goed vindt: maak een lijstje van de kunstenaars die je raken en probeer deze kunstenaars een tijdje te volgen. Laat je informeren door de galeriehouders en vergelijk de prijzen zodat je een idee krijgt van de markt. Wees niet te impulsief, maar wacht ook weer niet te lang want anders is het werk weg.”

[hr]

Tip van de redactie: lees meer tips om kunst te kopen in dit artikel.

[hr]

Lees ook:  Natuurschatten vereeuwigd als moderne fossielen

De tijd zal het leren

Zelf koopt Fons met een mix van gevoel en oog voor strategische waarde. Al is dat laatste altijd afwachten: "Het begint bij mij altijd met dat ik verliefd wordt op een werk. Of het een goede investering is? Tja, de tijd zal het leren. Niemand die dat kan zeggen. Ik zou zeggen, koop nooit alleen om het investeringsaspect."

Zijn laatste aankoop is een schilderij van Klaas Kloosterboer. “Een wat oudere kunstenaar die een geheel eigen handschrift heeft ontwikkeld in zijn carrière. Boijmans heeft hem altijd gevolgd, maar eigenlijk vind ik dat hij niet de erkenning krijgt die hij verdiend. Het werk oogt vaak simpel en frivool, maar het blijft je pakken. Het is gelaagd zonder dat er een heel theoretisch verhaal achter zit.”

Art Rotterdam is van 9-12 februari 2017. Meer informatie vind je hier!

[hr]

Petra Hart breekt tijdens haar studie aan de Rietveld Academie door met haar Fam.Li kunstproject / goed doel Heart-World. Exposeert in Brussel, New York, London en Hamburg. Richt samen met kunstverzamelaar Bas Kuiper platform AMFAD (Amsterdam Fashion Art & Design) op. Petra Hart houdt zich nu bezig met nieuwe serie kunstwerken en geeft rondleidingen en diners in haar studio. Ook werkt zij aan haar nieuwe fashion collectie 'Spring/Summer 2017' die vanaf maart weer te koop is. Meer informatie op www.petrahart.com

Art Rotterdam

Art Rotterdam

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings