5x tips voor een dagje Utrecht

17 juli 2020
420
Utrecht bezoeken tips

Je hoeft helemaal niet naar het buitenland om dat fijne vakantiegevoel te hebben. Wat dacht je van een citytrip in eigen land? Nederland kent een aantal hele leuke steden waar je prima één of meerdere dagen kunt vertoeven. Neem bijvoorbeeld de historische stad Utrecht: met een locatie precies in het midden van het land is het de ideale stad voor een dagje uit in Nederland. Hieronder lees je 5 tips wat je kunt doen en zien in Utrecht.

Bekijk de stad van boven: beklim de Dom

Een dag Utrecht is niet compleet zonder een rondleiding in de Domtoren. De Dom is met een reden dé trots van Utrecht. Deze markante gotische kerk staat middenin de stad en is vanaf meerdere plekken en wijken te zien. Wist je dat de Dom het hoogste gebouw van Utrecht is - en zelfs de hoogste kerktoren van heel Nederland? Als bezoeker kun je deze bijzondere toren van binnen bekijken. Klim met een gids naar boven en laat je verrassen door de rijke geschiedenis van het bouwwerk.

Oorspronkelijk hoort de Domtoren bij een kerk: in 1674 kreeg de stad te maken met heftig onweer waarbij het middenschip van de kerk door een tornado werd gescheiden van de kerktoren. Tijdens een rondleiding in dit historische gebouw leer je nog veel meer over de geschiedenis ervan. Vergeet ook niet te genieten van het prachtige uitzicht over heel Utrecht en omstreken. Heb je geen zin om alle trappen te bewandelen van de Dom? Geen zorgen: in 2020 is er een bezoekerslift geopend waarmee je naar boven kunt gaan.

Lees ook:  Deze kaart toont alle plekken om te zwemmen in de Nederlandse natuur

Domtoren Utrecht

Lunchen in de kloostertuin van de Domtoren

Nu je wat meer weet over de oude Domtoren is het tijd voor een welverdiende pauze in Utrecht. De stad kent talloze lunchtentjes waar je terecht kunt voor een lekker hapje en drankje. Wat echter ook absoluut aan te raden is, is om een broodje of salade af te halen en lekker buiten te genieten van je lunch (mits het weer dit natuurlijk toelaat). De voormalige kerk waar de Domtoren aan vast zat, beschikt namelijk over een prachtige kloostertuin die open is voor bezoekers.

Hier vind je meerdere banken volop in de zon en de schaduw, waardoor er voor ieder persoon wel een plekje te vinden is. De tuin is voornamelijk in de lente en de zomer heel groen, maar ook het bezoeken waard in het koude seizoen. Tip: haal een echt Utrechts broodje Mario aan de Oudegracht om mee te nemen naar deze tuin. Locals zeggen dat je de stad niet mag verlaten zonder dit broodje te hebben gegeten.

Kloostertuin Domtoren

Winkelen aan de Oudegracht en Steenweg

Utrecht is niet alleen een walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad. Je kunt er ook hartstikke goed shoppen. Aan de welbekende Oudegracht vind je grote winkels van de bekende winkelketens. Denk aan H&M, Mango, Pull and Bear, Urban Outfitters, Vero Moda, Vans, Dille en Kamille en Hema. Loop je een stukje verder de gracht op dan vind je allerlei kleinere shops - van vintage winkels zoals Episode tot aan boetiekjes, concept stores en lokale winkels zoals MUS.

Lees ook:  Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

De Steenweg biedt ook genoeg shopvertier: met winkels zoals Monki, nóg een H&M, Sissy Boy en meer zul je hier zeker slagen. En wist je dat je wanneer je met de trein op Utrecht Centraal aankomt helemaal Hoog Catharijne niet meer uit hoeft? Dit enorme winkelcentrum is compleet vernieuwd én uitgebreid. Hier heb je aan een middag shoppen lang niet voldoende!

Oudegracht Utrecht

Varen op de grachten van Utrecht

Net als dat bezoekje aan de Domtoren en het proberen van een broodje Mario is een vaartocht op de gracht onmisbaar wanneer je in Utrecht bent. Er zijn verschillende manieren om Utrecht vanaf het water te ontdekken. Zo kun je met een rondvaartboot mee om een rondje over de grachten te maken. Wat misschien nog wel leuker is, is om zelf te varen. In de stad vind je een aantal plekken waar je een motorbootje of elektrisch bootje kunt huren. Neem bijvoorbeeld het groene bedrijf Greenjoy: deze plek verhuurt comfortabele elektrische sloepen.

Ook leuk: huur een kano voor een uur of twee en peddel tot buiten het centrum. Met een kano (en met een elektrisch bootje) kom je net wat verder dan bij een groepsvaart in een rondvaartboot. Op die manier ontdek je plekjes die de meeste toeristen niet zien tijdens een dagje in Utrecht. Aan de Oudegracht vind je meerdere bedrijven die kano's verhuren. Tot slot kun je ook een SUP-board huren of een waterfiets meenemen van Stromma om de stad vanaf het water te bekijken. Aanrader!

Varen in Utrecht

Bezoek de musea van Utrecht

Wil je nog net iets meer uit je bezoek aan Utrecht halen? Misschien is een bezoek aan een van de Utrechtse musea dan iets voor jou. Bezoek bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum, een toffe plek voor jong en oud. In dit museum ga je terug de tijd in en ontdek je de geschiedenis van de spoorwegen. Je kunt vanaf Utrecht Centraal zelfs met een speciale pendeltrein naar dit museum - hoe leuk is dat? In de binnenstad vind je ook het Centraal Museum, een museum met wisselende exposities die in ieder geval altijd een link hebben met de stad zelf. Een creatief uitgangspunt om de stad wéér op een andere manier te leren kennen.

Lees ook:  Sprookjesachtige beelden van de grootste grot ter wereld

Voor kids is er tot slot ook voldoende te beleven in Utrecht wanneer het om musea gaat. Utrecht is immers dé stad van Nijntje - bedenker Dick Bruna was een rasechte Utrechter. Daarom vind je in het hart van de stad het Nijntje Museum, een kleurrijke plek voor het hele gezin. Ga vervolgens direct eens op zoek naar het Nijntjepleintje om een levensgroot beeld van dit fictieve konijn te bewonderen.

Spoorwegmuseum trein

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down