Tiny houses voor op vakantie: van pipowagens tot houten cabana’s

2631 VIEWS
Tiny houses voor op vakantie: van pipowagens tot houten cabana’s

Niet iedereen ziet de charme van een klein tentje midden in de natuur. Menigeen loopt een licht trauma op tijdens kampeervakanties: gehannes met aankleden in een tent waar je alleen kunt zitten, de brandende zon om half 7 ’s ochtends op het tentzeil en een pijnlijke rug omdat het luchtmatrasje ’s nachts is leeggelopen. Maar genieten zùllen we! En dat blijkt dan best lastig. Toch spenderen wel veel mensen hun vakantie graag in de natuur, en is back to basic gaan ook een verfrissend contrast met het gecompliceerde leven dat we af en toe leiden.

Glamping: een tiny house voor op vakantie

Voor deze natuurliefhebbers die houden van eenvoud, graag in alle rust vakantie vieren maar dat liever niet in een klein tentje doen bestaat er sinds een aantal jaar iets leuks: glamping. Het heeft wat weg van leven in een tiny house waarbij mensen hun grote huis en overdaad aan spullen inruilen voor een huisje dat precies past en waar ze alleen bezitten wat ze echt nodig hebben.

Volgens de mensen die claimen er wat vanaf te weten is glamping  ‘een combinatie van het comfort van een hotel en de vrijheid van een natuurlijke omgeving. Geheel in stijl, voorzien van alle gemakken.’ Ideaal dus als je geen zin hebt in onpersoonlijke hotelkamers, maar het wel op prijs stelt wanneer je tijdens je vakantie in een echt bed kunt slapen, en wanneer je ook zó uit dat bed de natuur in wilt stappen.

Glamping in het Franse Auvergne

Zoek je nog inspiratie voor dit voorjaar of de zomer? In Auvergne – niet zo druk bevolkt als de zuidelijke gebieden, maar wel zo mooi dat je je afvraagt waarom hier niet meer mensen naar toe gaan – hebben ze de kunst van glamping inmiddels goed begrepen. We gingen op onderzoek uit en zetten een aantal mooie glampingplaatsen op een rij:

Lees ook:  Schotland voor gevorderden: Danny Macaskill

Cosycamp | Pipowagens en trekkershutten in het Loiredal

glamping pipowagen

Op een klein uurtje rijden van Lyon ligt Cosycamp: een verzamelplaats van een pipowagen, (boom)hutten en tenten midden in de natuur. De pipowagen is geschikt voor 2-4 personen. Je slaapt in een tweepersoonsbed en hebt ook je eigen badkamer. De hutten zijn van hout gemaakt, overdag rol je de zeilen voor de ramen en deuren omhoog en wordt binnen buiten.

Op de (autovrije!) camping zijn verschillende tuinen aangelegd: een moestuin en boomgaard waar je als gast uit mag plukken, een medicinale tuin voor een natuurlijke apotheek en een aromatische tuin om al snuivend doorheen te lopen. De rivier fungeert als natuurzwembad, daarnaast kun je ook in het binnen- en buitenzwembad verkoeling zoeken op warme dagen. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Bij de boer | Slapen in een yurt

glamping yurt

Als een tent er zo uitziet, dan willen we er wel wonen! Deze yurt ligt op het terrein van een boerderij in de buurt van Salers. Met zijn 40m2 heeft het de oppervlakte van een behoorlijke studio en heeft daarnaast een douche, toilet, kleine keuken, houtkachel en een tweepersoonsbed.

Zodra je naar buiten stapt kijk je op het lager gelegen dorpje Saint-Christophe-les-gorges. De sfeer rondom de yurt nodigt uit om er de hele dag te luieren, maar wanneer je op pad wilt kunt je een duik nemen vanaf het strand van Longayroux, traditionele boerderijen bezoeken (en zo je lunch bij elkaar sprokkelen) en wandelen in de Cantal met eigenaar Pierre als je persoonlijke wandelgids. Hier vind je meer informatie.

Domaine la Chaux de Revel | Slapen onder de sterrenhemel of in bad tussen de koeien

glamping sterren

Deze kleine houten huisjes zijn niet veel groter dan een flinke tent, maar de reden om hier wel in te willen slapen is het glazen dak waardoor je ’s nachts eindeloos naar de sterren kunt kijken! Voor de echte liefhebber is er ook een sterrenkijker beschikbaar. Een aanrader, want door de weinige lichtvervuiling is het zicht op de hemel geweldig.

Lees ook:  8 verlaten plekken die weer door de natuur worden ingenomen

Of kies voor het halfronde houten huisje dat pal in het weiland tussen de koeien staat. Inclusief een houten bad (oke, een grote tobbe) om de modder van de wandelingen door de omliggende bergen van je benen te spoelen.

Le bois basalte | Minimalistische cabana’s en een tent tussen de bomen

glamping cabana

Vier jonge architecten hebben op deze bijzondere plek in Auvergne hun droom gecreëerd. Met hout van het bos en vulkanisch gesteente bouwden ze moderne houten cabana’s en grote tenten hoog op een platform. De cabana’s zijn verschillend van opzet: één bestaat uit 2 lagen: beneden loopt de ‘woonkamer’ annex keuken over in een groot terras, boven slaapt u omringd door de stammen van de omliggende bomen.

De cabana’s zijn eenvoudig, maar juist deze minimalistische opzet geeft een rustgevende harmonie met de natuur. De tent (ja, toch weer een tent, maar deze is zo groot dat je er gewoon kunt staan) biedt vanaf het platform een prachtig uitzicht, de badkamer is in een apart gebouw en doet niet onder voor een exemplaar in een meer dan fijn hotel. Ideale combinatie tussen buiten leven, eenvoud en comfort. O ja, ze hebben hier ook een Noors bad en sauna! Meer informatie vind je op de website van Le bois basalte.


Ook glampen in Auvergne?

Op de website van Auvergne vind je meer informatie over deze en andere glamping plekken, wandelroutes in het gebied en steden en dorpen om te bezoeken. Vliegmaatschappij Hop! brengt je in 1,5 uur naar het hart van deze prachtige streek in Frankrijk. Allez!

glamping

MEER INSPIRATIE

Romantisch overnachten in deze bijzondere cabins in de Ardennen
Overnacht in dit openluchthotel in Zwitserland
Logeren bij de boswachter: dit moet je weten
4x slapen in de buurt van de Kinderdijk