Tiny houses | Minder ruimte = meer ruimte!

4944 VIEWS
Tiny houses | Minder ruimte = meer ruimte!

In Nederland veroveren tiny houses langzaam de harten van steeds meer mensen. Kleine huisjes van maximaal 37m2, vaak gemaakt van hout – maar ook boten en zelfs grotten (!) behoren tot deze categorie – knus maar uiterst functioneel: alles wat je nodig hebt is aanwezig. Daar is dan ook het belangrijkste mee gezegd: alles wat je niet echt nodig hebt, past er ook niet in! De belangrijkste reden om in deze minihuisjes te wonen is namelijk de vrijheid die het geeft.

Of zoals Oscar Wilde het treffend zei:

Met vrijheid, boeken, bloemen en de maan, wie kan er dan niet gelukkig zijn?

Tiny house movement in Nederland

De zogenaamde tiny house movement krijgt ook steeds meer bekendheid. In Amerika is er al een tiny houses village in Washington DC en in Nederland hebben twee architectstudenten het eerste architectenbureau voor tiny houses opgericht. Hun idee is paradoxaal: klein wonen levert juist méér ruimte op. Maar hoe dan? Zo dus:

Tiny houses: minder ruimte = meer ruimte

Timmerman Dimka Wentzel is bezig met het bouwen van zijn eerste tiny house dat een toekomstige koper kan gebruiken als vakantiehuisje, kantoor of gewoon huis | Foto: Lena van der Wal 

Een andere kijk op werken

Tiny houses kosten ten eerste minder geld om te bouwen en onderhouden dan een kast van een huis. Bovendien zijn de energiekosten vaak laag, want veel tiny houses zijn milieuvriendelijk door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen, een compost-wc en regenwater om te douchen. Veertig uur of meer in de week werken om die hoge hypotheek of huur te betalen, is dus niet per se nodig.

Hoe meer je hebt, hoe meer het bezit van je neemt en hoe minder je kunt geven. Hoe minder je hebt, hoe vrijer je bent – Moeder Teresa

Zo heeft Frieda Bakker (37) uit Dieren haar fulltime baan als adviseur opgezegd en werkt nu als zelfstandige. Binnenkort start ze met de bouw van haar tiny house. Ze schat dat haar huisje tussen de 20.000 en 30.000 euro gaat kosten. ‘Mijn leven is totaal veranderd; als ik nu vier weken als vrijwilliger in het buitenland wil werken, gaat dat een stuk makkelijker.’

Lees ook:  De planten in dit natuurcafé zuiveren de lucht terwijl je luncht

Nooit meer een verhuiswagen nodig

Tiny houses: minder ruimte = meer ruimte

Verhuizen is een eitje met een tiny house | Foto: Tammy Strobel

Ken je dat gevoel? Je bent ergens op vakantie en denkt ‘je zou hier maar wonen.’ Met een tiny house kan dat dus gewoon. Veel van deze huizen zijn namelijk gebouwd op wielen, als een soort veredelde caravan of pipowagen. Je kunt dus letterlijk gaan en staan waar je wilt. Ook Marjolein Jonker uit Langedijk laat een tiny house op wielen bouwen. ‘Je hebt nooit meer een verhuiswagen nodig. Je verhuist gewoon je hele huis en rijdt zo naar je nieuwe woonplaats.’

Minder keuzes en een simpeler leven

Het leven van mensen met een tiny house is simpeler. De weinige spullen in huis zijn nagenoeg allemaal multifunctioneel. Nadenken over hoe je die enorme woonkamer en vier andere kamers gaat inrichten met overbodige spullen hoeft niet. Je bezit alleen wat je echt nodig hebt. Hierdoor heb je een stuk minder keuzestress en meer ruimte in je hoofd.

Tiny houses: minder ruimte = meer ruimte

De architecten van Waterland-huisje waren de eerste archirecten in Nederland die een tiny house hebben gebouwd | Foto: Waterland-huisje

Frieda is een tijd terug al verhuisd van een eengezinswoning naar een kamer van 20m2 in een woongroep. ‘Mijn lasten zijn gehalveerd en ik heb nog maar eenvijfde van al mijn spullen. Op deze manier leven voelt lichter en het geeft me daardoor rijkdom.’

Zorg dat je niets in je huis hebt dat je niet nuttig of echt mooi vindt – William Morris

Ook Marjolein heeft rigoreus opgeruimd: ‘Veel mensen proberen een leegte in hun leven op te vullen met spullen. Ze missen de verbinding met elkaar en met de natuur. Ze zouden eens moeten proberen back to basic te gaan.’

Lees ook:  Mijn eerste keer... sapvasten

Meer tijd om je hart te volgen

Een hekel aan poetsen? In een mum van tijd vlieg je door je tiny house. Een berg was? Doordat je alleen kleren bezit die je echt nodig hebt, is dat verleden tijd. Opruimen is een eitje, want veel rondslingerende spullen heb je niet. Opeens heb je zeeën van tijd over.

En dat is volgens Marjolein de essentie van vrijheid: de tijd hebben om je hart te volgen. Of zoals Frieda zegt: ‘Ruimte voor eigen ritme en weten dat ik in het moment altijd een keuze heb.’

Tiny houses: minder ruimte = meer ruimte

Met een tiny house heeft u geen tuin nodig | Foto: Lena van der Wal 

Lang leve de vrijheid

De paradox is interessant: minder fysieke woonruimte levert dus juist meer tijd en ruimte op in je hoofd. En dat is mooi, want die kun je gebruiken om te doen waar je echt gelukkig van wordt. Bijvoorbeeld familie en vrienden bezoeken, een boek lezen, wandelen, op vakantie gaan of gewoon helemaal niets doen. Lang leve de vrijheid!

Meer weten over wonen in tiny houses in Nederland? Van inspiratie voor ontwerp tot ingenieuze draagconstructies en tips om je garderobe te verkleinen ben je hier op het goede adres.


Bekijk ook: 19 ontwerpen van tiny houses om blij van te worden

tiny house nederland

 

Dit artikel is geschreven door Kim Nelissen.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Waarom iedere dag mediteren goed voor je is
Het Pieterpad bewandelen | Dit moet je weten
Waarom yoga in de natuur goed voor je is
De dagelijkse routine van briljante geesten

15 thoughts on “Tiny houses | Minder ruimte = meer ruimte!

 1. Geweldig, ik ben dol op Tiny-Houses.
  Maar een Tiny -House in een nieuwbouwwijk daar zul je nooit toestemming voor krijgen. Zomaar ergens op de hei mag ook niet. Dus je moet (hier in Nederland) eerst een perceel dure grond kopen en dan is het de vraag of je er permanent in je Tiny-House mag wonen.

 2. Ik vind tiny houses ook geweldig, maar precies wat Thea zegt: waar kan dat in Nederland? Misschien dat de auteur of iemand van dat architectenbureau daar iets over zeggen?

 3. Als je in Nederland wilt wonen zul je een bezoekadres moeten hebben je kunt dus niet in de natuur gaan wonen met zo’n ding! En nog iets, hoe wil je aan stromend water komen? Water uit een Nederlands bosmeertje kun je niet drinken. Nee goedkoop wonen is er niet bij in dit land.

 4. Prachtig die Tiny houses! Vooral de vrijheid spreekt erg aan, en al die prachtige fotos van lieve kleine huisjes en een eeuwig durend vakantie gevoel, waarover sommige bewoners rapporteren, wauw!

  Natuurlijk zijn er ook nadelen zoals in NL nog de regelgevingsuitdagingen, maar met de crisis en herstelwet gaat daar wellicht ook wel wat schuiven…

  Er is alleen 1 ding wat ik niet begrijp, met een tiny house heb je geen tuin nodig staat hierboven! Waarom niet je moet toch nog steeds eten?!

 5. Ik zie hier reacties dat het in Nederland niet zou mogen, maar ik denk dat als het op wielen wordt gebouwd dat
  het dan niet beschouwd wordt als onroerend goed. Het is immers niet aard of nagelvast met de ondergrond verbonden.
  De vraag is wel of je voor zeer lange tijd op dezelfde plek mag gaan wonen. Wellicht krijg je daar geen woonvergunning voor.

 6. Net een sprookjesachtig weekend doorgebracht in een roulotte/houten woonwagen – idd op wielen maar staat op vaste plaats tussen bomen en lover en paardenwei in Mol(B) bij Equus Art. Hemels! Meer heeft een mens niet nodig.

 7. Hoi Kirsten, daar heb je een punt van die tuin. Ik bedoelde het meer figuurlijk omdat je vaak al in de natuur woont en dat is dan meteen je tuin. Maar als je je eigen groenten gaat verbouwen, heb je natuurlijk ook een “tuin” nodig ja.

 8. Ik zal eens vragen of Marjolein en/of Frieda informatie hebben over de regels in Nederland. Ik kan me herinneren dat een van hen er wat over heeft geschreven in een blog. Het is hier inderdaad nog best ingewikkeld, maar er schijnt hoop aan de horizon te gloren.

 9. De wetgeving hieromtrent is niet heel makkelijk samen te vatten of te “pakken”: er is een woonwagenwet, er zijn bouwbesluiten, bestemmingsplannen die per gemeente en locatie weer verschillen, etc. De vraag is ook inderdaad of het permanent is ja of nee. Officieel zou je kunnen zeggen dat het niet kan of mag, om een Tiny House permanent te bewonen en zomaar ergens neer te zetten.

  Er is echter beweging.

  Zo is er voor bepaalde projecten (waaronder een eco-dorp) toestemming gegeven om kleiner te bouwen dan het bouwbesluit waarbij de woning toch gebruikt wordt voor permanente bewoning (dus niet als vakantiehuisje). Er zijn inmiddels ook gemeentes die bezig zijn met “dorpen” voor initiatieven zoals Tiny Houses én er zijn gemeentes die het gedogen, omdat ze ook zien dat de wereld verandert en toe is aan verandering.
  Voor mijzelf is het, merk ik, belangrijk dat ik er niet teveel in ga zitten, in wat er allemaal niet kan. Dit werkt ontzettend demotiverend. Er is wat beweging en dat geeft hoop. En soms moet je beweging maken… Gaan met die banaan! 😉

 10. Precies, Frieda vat het al goed samen! Wanneer je in een Tiny House wilt wonen moet je een beetje loslaten, en gewoon doen. Maar er is inderdaad een hoop in beweging en ik denk dat over niet al te lange tijd de eerste Tiny House ‘dorpjes’ zullen ontstaan! 🙂
  Zie ook: http://www.marjoleininhetklein.com/2015/05/21/waar-mag-je-wonen-in-een-tiny-house/
  en http://www.marjoleininhetklein.com/2015/07/21/waar-mag-je-wonen-in-een-tiny-house-deel-2-vernieuwende-projecten/

 11. Tiny house niks nieuws onder de zon. Zigeuners en reizigers zijn er altijd geweest. Grappig om te kijken naar woonwagenkamp en de enorme wagens die daar staan.
  Ervaringsdeskundig deze mensen. Om van ze te leren zou je daar heen moeten om naar hun verhaal te luisteren.
  Romantisch idee een woonwagen, zelfvoorzienend te zijn, onafhankelijkheid. Vrijheid. Altijd weer steekt dat in de geschiedenis de kop op.
  Vluchtelingen, reizigers. Overal zijn overheden en regels en wetten die in de weg lijken te staan. Complexe wereld. Mooi.
  Fysieke en mentale ruimte kun je niet met elkaar vergelijken. Het zijn twee verschillende zaken.

 12. Wat zouden wij graag in zo’n tinyhouse wonen.De vraag is alleen, waar mag dat in Nederland? En is er in de omringende landen wel een mogelijkheid voor????

 13. I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve got high quality content.

  If you want to know how to make extra $$$, search for: Ercannou’s
  essential adsense alternative


Comments are closed.