
Klein wonen, zonder al te veel spullen en met maximale vrijheid: de trend van de tiny houses krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. Goed en wel bekeken is een tiny house een mooi woord voor een houten-camper-waar-je-niet-alleen-mee-naar-Frankrijk-rijdt, maar juist de uitstraling én het feit dat ze ontworpen zijn om permanent in te wonen maakt ze bijzonder. Wil jij misschien een tiny house kopen? Of denk je erover om er één te laten maken? In dit artikel zetten we een paar handige tips voor je op een rij. Lees ook de verhalen van Marjolijn Jonker, die haar eigen tiny house liet bouwen en er nu met haar 2 katten woont.
1. Sluit aan bij initiatieven van vooruitstrevende gemeenten die (tijdelijke) vergunningen verlenen
Een tiny house kopen is één ding, maar dan moet je hem ook nog ergens neer zetten. In Nederland mag dat helaas niet zomaar overal, en er zijn nog geen officiële plekken voor mobiele tiny houses – hiervoor zijn wijzigingen in de bestemmingsplannen en bouwbesluiten nodig. Maar er is wel een aantal gemeenten die willen meedenken om aan de wensen van tiny house bezitters tegemoet te komen, bijvoorbeeld door speciale, tijdelijke vergunningen te verlenen of terreinen beschikbaar te stellen voor vernieuwende initiatieven. In de buurt van Almere is een aantal projecten waar tiny house welkom zijn: kijk eens op de website van Oosterwold waar een tiny house farm wordt gerealiseerd, of vraag het Marjolein Jonker die met haar tiny house op een tijdelijk terrein in Almere staat. Maar ook in Brabant, de Achterhoek en in Bergen worden inmiddels allerlei initiatieven ontwikkeld. Meer tips voor tiny house projecten vind je hier.
2. Wees eerlijk tegenover jezelf: ben je in de wieg gelegd voor een minimalistisch leven?
Het klinkt veel mensen als muziek in de oren: vrijheid, weinig lasten, leven in de natuur… Dit vraagt ook dat je rigoureus afstand kunt doen van ene heleboel spullen. Meubels, kleding, schoenen, het uitgebreide zondagochtendservies, boeken…de paar vierkante meter van jouw tiny house moeten efficiënt worden benut en er is alleen ruimte voor het noodzakelijke. Maar spullen zijn net als suiker, zodra je een tijdje zonder doet vraag je je af wat je die hele tijd in hemelsnaam met al die spullen deed. Voor wie moeite heeft met keuzes maken over wat er wel en niet kan blijven is er altijd nog het boek van Marie Kondo, de japanse opruimgoeroe. Zij maakt het simpel: alles waar je blij van wordt mag blijven, de rest heb je niet nodig.

3. Een tiny house kopen of zelf (laten) maken?
Inmiddels zijn er meerdere bedrijven gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van tiny houses. Wanneer je een heel specifiek beeld hebt bij wat je zoekt is het laten ontwerpen en bouwen van jouw eigen huisje natuurlijk een prachtig avontuur. Reken erop dat je voor een gemiddeld tiny house tussen de €25.000 en €50.000 kwijt bent. Dat is veel geld, maar nog altijd aanzienlijk minder dan een gewoon huis. Afhankelijk van de definitieve grootte, inrichting en materialen kan dit bedrag meer worden. Een tiny house kopen heeft natuurlijk ook een aantal voordelen: je weet vooraf precies wat je kwijt bent en je kunt meteen op weg. O.a. Heijmans, Hermit Houses en de FictionFactory leveren kant en klare exemplaren aan. Ben je zelf een bouwer? Dan hoef je alleen het onderstel te kopen en kun je meteen aan de slag. Als je de tijd en energie heeft om te speuren naar goedkope materialen dan kun je voor veel minder geld een tiny house realiseren, zoals deze Amerikaan die voor $8000,- zijn eigen exemplaar bouwde. Voor een tiny house op wielen zult je wel jouw spaargeld moeten aanspreken, want je kunt geen hypotheek afsluiten. Maar de vrijheid van een tiny house betekent ook geen woonlasten, dus dat komt goed uit
4. Zorg dat het gewicht binnen de normen blijft zodat je er ook mee de weg op kan
Wanneer je van plan bent om jezelf en jouw tiny house (regelmatig) van locatie te laten wisselen, houdt er dan rekening mee dat het tiny house inclusief onderstel niet zwaarder mag zijn dan 3500 kg. Om hier een tiny house van 6 à 7 meter op de te bouwen is wat creativiteit vereist (en een flinke auto die het kan trekken), maar het is absoluut mogelijk! Wanneer je geen tiny house op wielen wilt, maar een met een vaste locatie gelden andere regels. Een andere truc is het onderstel van jouw tiny house aanmerken als landbouwvoertuig, dan mag het tot bijna 10.000 kg zwaar zijn, maar dan moet je jouw tiny house wel verplaatsen per tractor of ander officieel landbouwvoertuig. Wij zouden voor de eerste optie kiezen: ook Marjolein Jonker bouwde dit mooie huisje binnen de normen van 3500 kg.
5. Wil je een bad? Alles kan!
Een tiny house betekent enerzijds dat je keuzes moet maken. Zoals bij punt 2 uitgelegd kun je logischerwijs niet jouw hele inboedel meeverhuizen. En ja, het leven in een tiny house is van minder gemakken voorzien dan jouw reguliere woning. Maar dat hoeft niet te betekenen dat alles enorm spartaans is en je niet mag ‘genieten’! Het is bijvoorbeeld de moeite om wel te investeren in een heel fijn matras, en als je graag in bad gaat dan past (een kleine versie) met wat creatief gepuzzel vast wel in jouw ontwerp. Hou je van koken? Investeer dan in een goed fornuis en oven. De kunst is om echt te weten waar je gelukkig van wordt, en dat als uitgangspunt te nemen.

6. Tiny house kopen? Ga eerst een tijdje op proef wonen
Hoewel de meeste mensen heel bewust voor een tiny house kiezen zijn er ook gevallen bekend waarbij de gelukkige tiny house bewoner na een paar weken knettergek werd van de kleine ruimte en subiet terugkeerde naar een gewoon huis. De makkelijkste manier om erachter te komen tot welke categorie je behoort is om een vakantie te boeken in een tiny house, pipowagen of kleine yurt en te ervaren hoe het is om zonder alle spullen die je gewend bent te leven. Ervaar je de vrijheid? Word je elke dag gelukkig wakker? Of ga je na een paar weken terugverlangen naar die grote bank om languit op te liggen? Het werkt ook erg goed om eerst te beginnen met ontspullen. Ga door jouw kleding heen, sorteer jouw boeken en zet een paar meubels een tijdje weg. Misschien kom je makkelijker los van al jouw spullen dan je denkt.
7. Bekijk deze artikelen voor mooie design inspiratie
In jouw tiny house zul je veel creatieve oplossingen moeten bedenken: hoe pas je handig de badkamer erin, hoe benut je de trap ook zo efficient mogelijk als kast, hoe zorg je dat je zo min mogelijk energie verbruikt en het bij voorkeur ook zelf opwekt? Wil je veel glas om zo dicht mogelijk in de natuur te leven, of benut je de wanden van je tiny house liever maximaal voor opslag? Welke meubels wil je zo bij kunnen, en wat wil je alleen uitklappen bij gebruik? Ga je een tiny house kopen van hout en glas, of juist van kunststof (lekker onderhoudsvrij..). Modern of romantisch, wat is jouw ideale beeld van een tiny house? Gelukkig zijn er inmiddels veel mooie ontwerpen gerealiseerd waar je ideeën van kunt lenen. Bekijk bijvoorbeeld dit artikel met 19 schitterende tiny houses ter inspiratie, of de website van Tiny Houses Nederland om te zien wat er dicht bij huis wordt gebouwd.
8. Handige websites
Tiny House Nederland
Marjolein in het klein
Blog van Frieda over haar tiny house
Tiny House Holland | project
De Pipowagen
Tiny House, zelf bouwen
Het Waterland Huisje, een piepklein huis
Mindful Homes