Tientallen foto’s worden samen één verrassend en fascinerend beeld

650 VIEWS
Tientallen foto’s worden samen één verrassend en fascinerend beeld

De Amsterdamse kunstenares Fleur Hilhorst (1987) combineert tientallen losse foto’s tot complexe bijna surrealistische beelden. Deze fotomontages doopt zij om tot de collectie CoollagesDoor verschillende foto’s samen te voegen, ontstaat er een verhaal met meerdere lagen: op het eerste gezicht vormt de collage een samenhangend beeld van een omgeving. Maar als je langer kijkt zie je dat perspectieven verspringen en lijnen en vlakken in elkaar overlopen. Hoe langer je naar het beeld kijkt, hoe meer je ontdekt. Laat je verrassen door de subtiele gelaagdheid en het spel van vormen en lijnen.

Fotografische collages

Wolken die eindeloze figuren vormen, een wandeling door een Japanse Zen-tuin of een hond die over het strand achter een vlieger aan rent. Van een mooi moment willen we het liefst zo lang mogelijk genieten. We maken een foto en leggen dat ene moment in een fractie van een seconde vast. Een enkele foto van een omgeving kan prachtig zijn.

Maar Fleur Hilhorst besloot een stap verder te gaan. Zij voegt extra lagen aan een omgeving toe. Dit doet zij door situaties vanuit veel verschillende hoeken te fotograferen en daar achteraf één beeld uit te monteren. Het resultaat is een fotografische collage met een bijna driedimensionaal effect. Op het eerste gezicht zie je één beeld. Maar als je beter kijkt zie je dat het beeld is opgebouwd uit talloze foto’s die, met grote aandacht en precisie, zijn gemonteerd.

Dit zorgt ervoor dat je wordt opgezogen in het beeld. Even waan je je op een grote zoutvlakte in Australië of in een karakteristiek Venetiaans dorpje, waar de was tussen de huizen aan lijntjes hangt te drogen:

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen

foto collages

foto collages

Opgezogen in talloze fotolagen

Fleur weet als geen ander de beschouwer van een Coollage te prikkelen. Niet alleen vanwege de – letterlijk en figuurlijk – diepere lagen maar ook omdat je creativiteit wordt aangesproken. Je raakt verstrengeld in een beeld dat je, als in het maken van een puzzel, wilt oplossen. Deze behoefte laat je tegelijkertijd ook weer los omdat elke fotomontage een perfect samengesteld geheel vormt en gevoelsmatig klopt.

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen

foto collage

foto collage

foto collage

foto collage

Spelen met de werkelijkheid

Door de foto’s achteraf samen te voegen is Fleur vrij om te spelen met de werkelijkheid. Daarmee geeft het beeld een heel persoonlijke weergave van de situatie. Het maken van een Coollage ziet de kunstenares als een grote puzzel: het beeld moet kloppen voor het oog en het gevoel, maar het hoeft niet te kloppen met de werkelijkheid.

Het is de bedoeling dat er een esthetisch beeld ontstaat dat eenheid uitstraalt. Je ziet echter al snel dat er dingen in de collage niet kloppen met de werkelijkheid. Dat zorgt voor een spanningsveld tussen herkenning en vervreemding. Tussen eenheid en complexiteit. De eenheid van het beeld blijft bestaan, maar je ontdekt steeds weer nieuwe details.

De fotocollages van Fleur hoef je niet te begrijpen, alleen te ervaren.

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen

foto collage

foto collage

foto collage

fotocollages kunst

Naast Coollages maakt Fleur prachtige foto’s van haar reizen waarbij ze gebruikt maakt van speciale groothoeklenzen. Bekijk deze en meer mooie Coollages op haar website.

Meer kunst en gezichtsbedrog: deze kunstenaar is beroemd geworden om zijn levensgrote installaties van gevonden voorwerpen. Voor onwetende toeschouwers zijn het bergen rommel, maar vanuit één enkel perspectief ziet men sprekende beeltenissen van bekende genieën. 

BewarenBewaren

MEER INSPIRATIE

Deze kunstenaar manipuleert foto’s en creëert zo bizarre fantasiewerelden
Deze bijzondere regenboog fotografie fleurt de grauwste omgevingen op
De natuur vindt altijd een manier om op de meest onverwachte plekken te groeien
Parmantige kippen en hanen poseren als echte mannequins