Thuiswerken, tijdelijk of de toekomst?

10 juni 2021
450
Thuiswerken

Alhoewel wereldwijde technologie bedrijven al jaren de verschuiving richting thuiswerken aan het maken zijn, was dat zeker niet bij iedereen zo. Die tendens is inmiddels behoorlijk verschoven. Het merendeel van Nederland werkt sinds 2020 tussen de vuile was en thuisgeschoolde kinderen door. En alhoewel veel mensen hier al een gezonde balans in gevonden hebben, is nog niet iedereen zo ver. Zouden ook deze mensen de verandering moeten accepteren, of waait het allemaal over? Oftewel, is thuiswerken de toekomst of iets tijdelijks? Dat zoeken wij voor je uit!

Thuiswerken na corona

Hoe thuiswerken er na corona uitziet is onzeker. Wel kunnen we vaststellen dat de voordelen niet meer te ontkennen zijn. Thuiswerken in combinatie met werken op kantoor heeft een positief effect op de productiviteit. Daarnaast vereist thuiswerken veel minder investeringskapitaal dan werken op kantoor. Wanneer je maximaal de helft van je team tegelijkertijd op kantoor hebt vervalt opeens de noodzaak van een groot kantoorgebouw met honderden werkplekken. Deze kunnen plaatsmaken voor lokale hubs met gedeelde werkplekken. Dit komt een papierloos leven ook ten goede, omdat alles digitaal gebeurt. Beter voor de portemonnee én het milieu. Ook heeft periodiek thuiswerken bijkomende voordelen waar veel werknemers behoefte aan hebben. Zo kunnen ze opeens meer tijd besteden met kinderen of partners en hun werkuren indelen aan de hand van hun levensstijl. Thuiswerken gaat namelijk veelal gepaard met flexibelere werktijden. Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Nee. Geen ergonomische of productieve werkplek kan zowel psychologische als lichamelijke klachten met zich meebrengen. Hier correct op inspelen is ontzettend belangrijk.

Lees ook:  Je verwacht het niet: een boeddhistisch klooster tussen de Friese koeien!

Vacatures voor thuiswerken

De noodgedwongen populariteit van thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven de voordelen ervan onder de loep zijn gaan nemen. Hierbij zijn ze er al snel achter gekomen dat een hybride thuiswerkvorm wellicht beter werkt dan oorspronkelijk gedacht. Vanzelfsprekend blijven de vacatures voor thuiswerken niet achter. Steeds meer bedrijven besluiten hun medewerkers van verder weg te verkrijgen en ze te verlokken met mogelijkheden tot thuiswerken. Voor beide partijen hebben deze vacatures voor thuiswerken beduidende voordelen. Ten eerste stelt het bedrijven in staat de beste mensen voor de werkzaamheden te vinden. Je bent immers niet meer beperkt tot potentiële werknemers welke woonachtig zijn nabij jouw bedrijf. Voor werknemers betekent het dat ze makkelijker dan ooit te voren kunnen solliciteren bij bedrijven over heel Nederland die passen bij hun wensen en behoeftes. De reisafstand is nauwelijks een beperkende factor te noemen.

ThuiswerkenVergoeding thuiswerken

Toch brengt thuiswerken wel degelijk aanzienlijke verschillen met zich mee ten opzichte van werken op kantoor. Zo kunnen we vrijwel zeker vaststellen dat niet iedere medewerker een luxe koffiezetapparaat thuis heeft ter waarde van duizenden euro’s, laat staan een ergonomische werkplek. Bedrijven die thuiswerken ook op de langere termijn willen aanhouden investeren dan ook volop op vergoedingen voor thuiswerken. Een vergoeding voor thuiswerken probeert dit gat op te vullen. Het stelt medewerkers in staat ergonomische stoelen, in hoogte verstelbare bureausen kwalitatieve beeldschermen aan te schaffen. Hierdoor verzekeren werkgevers dat hun werknemers ook thuis kunnen werken in een gezonde omgeving. Een welkome aanvulling aan het thuiswerken. Ook kan deze vergoeding gebruikt worden voor bepaalde trainingen die normaliter niet nodig zouden zijn, zoals een compu training.

Lees ook:  Je lekker in je vel voelen: 10 tips

Thuiswerkbaantjes

Thuiswerken naar aanleiding van corona heeft er tevens voor gezorgd dat volledig nieuwe baantjes zijn bedacht of bestaande banen drastisch zijn veranderd. Zo zijn er voorbeelden van baantjes die zich bij uitstek lenen voor thuiswerken. Dit zijn zogenaamde thuiswerkbaantjes. Hieronder staan enkele noemenswaardige voorbeelden.

Virtueel assistent

Als virtueel assistent help jij medewerkers met senior werkzaamheden of eigenaren van grote bedrijven. Je ondersteunt hen bij de dagelijkse gang van zaken. Zo kunnen ze jou inschakelen voor het beantwoorden van mails, het hanteren van een strakke agenda of het opstellen van nieuwsbrieven. Een thuiswerk baan vol diversiteit!

Copywriter

Als copywriter ben je verantwoordelijk voor het schrijven van unieke content voor blogwebsites, influencers of bedrijven. Er zijn verschillende soorten copywriters. Sommige zijn gespecialiseerd in consumentencommunicatie, andere in zoekwoordenoptimalisatie.

Social media marketeer

Een social media marketeer bedenkt en maakt social media posts voor bedrijven of personen. Een creatieve baan waar een leuke schrijfstijl en gevoel voor grafisch ontwerp een vereiste is. Past dit als een handschoen? Dan is dit thuiswerkbaantje misschien iets voor jou!

Klantenservicemedewerker

Klantenservicemedewerkers zijn op zichzelf staand geen nieuw beroep. Thuiswerken heeft dit werk echter grotendeels verandert. Klantenservicemedewerkers zitten het merendeel van hun dag gekluisterd aan hun bureau. Dat kan nu ook thuis.

Platformen als Fiverr en Upwork bieden al jaren talloze mogelijkheden voor thuiswerkers in spe die op zoek zijn naar werk. Sinds kort is het aanbod echter enorm gestegen. Wie zegt daar nou nee tegen?

De toekomst van thuiswerken

Zoals je ziet is de toekomst van thuiswerken rooskleurig. Deze noodgedwongen vorm van werken heeft veel voordelen aan het licht gebracht, waaronder grotere productiviteit en lagere investeringskosten. De opkomst van een hybride vorm tussen wel en niet thuiswerken is al volop in gang. Op deze manier kunnen werknemers zelf kiezen of ze thuis of op kantoor werken. Vaak is een minimaal aantal uren per week op kantoor een vereiste. Zo combineren werknemers de voordelen van thuiswerken en op kantoor werken. Met deze hybride vorm heb je dus wel de lusten, maar niet de lasten.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down