Thuis yoga beoefenen

17 augustus 2021
702
Yoga Limburg

In de drukke, stressvolle en chaotische wereld van nu is het zeker geen overbodige luxe om af en toe een rust momentje te nemen. Ontspanning ziet er voor iedereen anders uit. De ene laadt weer helemaal op door een wandeling in het bos, terwijl de andere juist kan ontspannen door een favoriete serie te kijken. Ben je op zoek naar een manier waarop je totaal tot rust kunt komen? Dan is thuis yoga beoefenen zeker de moeite waard. Yoga volgen thuis kan prima online. In dit artikel vertellen we wat meer over wat yoga nu precies is en welke oefeningen er allemaal zijn. Wie weet schuilt er een ware yoga master in je!

Wat is yoga?

Veel mensen denken dat yoga een sport is, of zelfs een godsdienst of een zweverige sekte. Niks is minder waar. Om beter uit te leggen wat yoga wél is, leggen we eerst meer uit over de betekenis van het woord. Yoga is afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas). Het woord kan in het Nederlands het beste worden vertaald als ‘verbinden’. Het begrip yoga kan dan ook op allerlei verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Een veelvoorkomende omschrijving van het woord yoga is: “een systematische methode die je kan helpen om gezondheid, persoonlijke kracht en geluk te ervaren.” Ademhaling speelt hierbij een hele grote rol. Door aan yoga te doen leer je om je ademhaling onder controle te houden, waardoor je jezelf relaxt en ontspannen voelt. Het proberen zeker waard, toch?

Voordelen van yoga

Er zijn verschillende soorten yoga. Deze soorten kennen allemaal zowel fysieke als mentale voordelen. Zo zorgt yoga voor meer flexibiliteit, kracht en balans. Hierdoor kan de energie beter door je lichaam stromen, waardoor je beter kunt functioneren. Daarnaast kan het beoefenen van yoga rug- en nekklachten verlichten. Door de oefeningen wordt opgebouwde spanning losgelaten en door de ontspannende manier van ademhaling wordt meer ruimte in de ruggengraat gecreëerd. Heb je wel eens last van slapeloosheid of stress? Ook dan kan yoga een uitkomst bieden. Door de ademhalingstechnieken kun jij je brein kalmeren waardoor je meer rust kan vinden. Hierdoor val je een stuk sneller én beter in slaap, waardoor je met frisse energie aan een nieuwe dag kunt beginnen.

Lees ook:  De weg terug naar jezelf vinden — 6 tips om jezelf te vinden

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten yoga? Klik dan hier om meer te lezen over yoga Nidra!

Yoga voor beginners

Nog een groot voordeel van yoga is dat iedereen het kan doen. Je kunt het gewoon vanuit thuis doen, of bij een studio zoals Yoga Limburg. Belangrijk hierbij is dat je het gaat zien als een levensstijl. Zie het dus vooral niet als een verplicht iets wat je twee keer per week moet doen, maar neem er echt de tijd voor en zorg ervoor dat je intrinsieke motivatie hebt. Wil je vanuit thuis beginnen met yogaoefeningen? Hieronder geven we een paar voorbeelden, zodat ook jij de rust en ontspanning van het beoefenen van yoga kunt ervaren!

Warrior 2 oefening

Bij deze oefening mag je met je voeten wijd uit elkaar gaan staan, met de rechtervoet zijwaarts in een hoek van 45 graden. Je linkervoet blijft gewoon naar voren gericht. Als je stabiel staat, kun je je rechterknie buigen zodat je dij parallel loopt met de yogamat. Strek je armen vervolgens volledig uit op schouderhoogte en kijk over je rechterhand heen. Neem 10 diepe, rustige ademhalingen en doe de oefening dan opnieuw. Dit keer mag je de linkervoet zijwaarts richten en over je linkerhand kijken.

thuis yoga

Triangle oefening

Ga met je benen uit elkaar staan, je benen moeten zeker wijder dan je heupen zijn. Richt je linkervoet naar voren en je rechtervoet opzij in een hoek van 45 graden. Spreid je armen volledig en kijk naar de toppen van je vingers over je schouder heen. Zorg ervoor dat je armen helemaal recht zijn. Probeer vervolgens met je rechterhand zo dicht mogelijk bij je voet te kopen, terwijl je armen recht blijven. Neem weer 10 rustige ademhalingen. Vervolgens mag je de oefening nog een keer doen, maar dan met de linkervoet opzij en je mag de linkervoet aanraken. Neem ook nu weer 10 rustige ademhalingen en voel de energie door je lichaam stromen.

Lees ook:  Weg van de 9 tot 5 mentaliteit

wat is yoga

Cobra houding

De cobra houding is een bekende, klassieke yoga houding. Deze rekoefening is met name erg populair onder surfers, omdat deze houding lijkt op de beweging die surfers maken als ze op het surfboard gaan staan. De cobra houding voer je uit door volledig gestrekt op je buik te gaan liggen. Je gezicht is naar beneden gericht en de bovenkant van je voeten raakt de vloer. Let erop dat ook je tenen naar achteren zijn gericht. Leg je handen naast je schouders en druk alleen je bovenste lichaam vanaf je buik omhoog. Ook bij deze oefening mag je 10 rustige ademhalingen nemen. Je kunt deze rekoefening zo vaak als je wil herhalen.

yoga oefening

Met deze oefeningen kun jij thuis ondervinden of yoga iets voor jou is. Wie weet is het beoefenen van yoga wel een goede eerste stap naar een rustiger leven. Natuurlijk zijn er nog veel meer yogaoefeningen te vinden. Ga dus vooral eens op zoek naar oefeningen die werken voor jou. En vergeet niet, yoga is een levensstijl. De technieken en oefeningen kun je gebruiken om te bloeien in het leven en om de beste versie van jezelf te worden. Wie wil dat nu niet?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down