
Wist u dat dennennaalden niet alleen uw huis vullen met een heerlijke geur tijdens de kerstdagen (en wellicht wat extra stofzuigsessies opleveren...), maar dat ze ook verrassend veel vitaminen bevatten? Zo schijnt er in een kop thee van dennennaalden wel 5 (!) keer meer vitamine C te zitten dan in een glas sinaassappelsap. Daarnaast bevatten de groene naaldjes vitamine A, natuurlijke vetoplosser en beta-caroteen dat goed is voor haar, huid en zicht. In aanvulling op de medische effecten staat een kop dennennaaldenthee natuurlijk ook gewoon garant voor een heerlijk ontspannen wintergevoel.
Op naar het bos
De eerste vraag is: wat zijn dennennaalden? U bent op zoek naar naalden die in een setje van twee aan de boom groeien. Handig ezelsbruggetje: de 'd' van 'den' is ook de 'd' van 'duo', terwijl de 's' van 'spar' weer de 's' is van 'single'. Een bosje naalden snijdt u met een stevig kartelmes in kleine stukjes. Saen met kokend water doet u dit in een pan en laat het zo'n 20 minuten trekken. Hierna verhit u het water opnieuw, u laat het even staan, roert het door en schenkt of schept het door een zeef in de theekop.
Kleine tegenvaller: de meest smaakvolle naalden zijn te plukken tussen maart en mei. Omdat dan het kerstgevoel ver te zoeken is opteren wij echter toch voor een december-versie van dit gezonde drankje. Wellicht zijn de naalden íets minder 'sappig', maar de geur én smaak van het bos is desalniettemin volop aanwezig!
Dennenaalden thee gevaarlijk
Dennenaaldenthee is natuurlijk heel lekker en een leuk projectje om te maken. Het is echter wel belangrijk dat je even op let met bepaalde bomen en naalden want deze kunnen giftig zijn! Dus gebruik de naalden van een den, spar of lariks en niet van de taxus. De taxus is namelijk giftig. Je kunt een taxus herkennen aan de donkergroene onderkant van de platte naalden. Ook heeft een taxus een minder sterke geur. Maak je gewoon gebruik van de den, spar of lariks kan er niks fout gaan en kun je gewoon heerlijk genieten van je dennenaaldenthee.
De voordelen van het drinken van dennenaaldenthee
Dennenaaldenthee is ontzettend voor je gezondheid zoals je al eerder had kunnen lezen. Door de vele vitamine C wat er in een kopje zit kun je je imuunsysteem een enorme boost geven. Ook bevatten dennenaalden antioxidanten. Deze stoffen verminderen andere schadelijke stoffen die ziektes kunnen veroorzaken voor de mens. Dus als je veel dennenaaldenthee drinkt gaat je gezondheid een stuk vooruit. Natuurlijk heeft dennenaaldenthee ook een aangename geur en smaak, hierdoor is het een ideaal drankje om je dag mee te beginnen. Dennenaalden bevatten ook veel vitamine A. Vitamine A is goed voor je gezichtsvermogen en ook voor je haar en huid. Ook helpt vitamine A bij verbetering van de productie van de rode bloedcellen. Dennenaaldenthee kan zelfs de mogelijkheid bieden om het verouderingsproces te vertragen.
Dennenaaldenthee kopen
Tot nu toe hebben we het alleen gehad over eigen dennenaaldenthee maken. Natuurlijk is dit een leuk projectje en heb je ook een gezellige boswandeling. Het kost alsnog best wat tijd om een kopje dennenaaldenthee te maken. Gelukkig kun je dennenaaldenthee ook op genoeg plekken kopen. Je hebt biologische varianten en je hebt normale varianten. Ze zijn vooral bij drogsiten te krijgen en je zult ze niet snel in de supermarkt vinden. Vooral online kun je de meeste dennenaaldenthee vinden, dit komt omdat dennenaaldenthee niet zo heel bekend is en het is in de winkels nou eenmaal lastig te verkrijgen is.
Dennenbad
Mocht u van de thee toch niet zo gecharmeerd zijn, maar wel een home-made wintergevoel willen oproepen, dan kunt u ook een grotere hoeveelheid naalden laten trekken in heet water en het gezeefde vocht vervolgens toevoegen aan uw bad. Een heerlijk geurend momentje voor uzelf!
Dennenzalf
Als je een heerlijk dennenbad hebt gehad kun je misschien ook nog gebruik maken van een dennenzalf. Dat dennennaalden goed zijn voor je huid en geozndheid weet je natuurlijk inmiddels wel. Je kunt ook zelf een voedende zalf maken met dennennaalden. De zalf is prefect voor genezing van wondjes, reuma, spier en gewrichtsklachten of om je borst in te strijken tijdens een verkoudheid. Je maakt het als volgt. Je begint met het smelten van de bijenwas, vervolgens voeg je de terpentijn en olijfolie toe. Dan neem je dan pan van het vuur en voeg je de honing toe en roer het goed door. Schenk het dan een in een glazen potje en als het is afgekoeld kan je je eigen zalf gebruiken!
[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]
[hr]
Beeld: Laura D'Alessandro via Flickr.com